© Aukštaičių virtuvė

7 Rgp


Aukštaĩčių virtùvė – didžiosios etninės lietuvių dalies, gyvenančios į rytus nuo linijos Vegeriai-Raseiniai, į pietus nuo Tauragės-Šilutės ir kalbančios atskira tarme, grupės maistas, kuris labai įvairus. Jį sąlygoja istorinės aplinkybės, gyvenamoji vieta ir gyvenimo būdas, tradicijos ir papročiai, tarmė ir pan.
Valstiečių šeima valgė toje pačioje patalpoje, kur buvo gaminamas valgis: pirkioje. Aukštaitijoje, kur pirkia sudarė galinę gyvenamojo namo patalpą, stalas stovėjo lygiagrečiai su galine siena. Vasarą stalas dažnai būdavo išnešamas į kiemą ar sodą.
Lietuviai visuomet mėgo skanų ir sotų maistą. Nuo senų senovės sakoma: kaip valgo, taip ir dirba. Aukštaitijos virtuvė garsi savo paprastumu. Patiekalui skonį suteikia pats produktas, kai kada pagardinamas įvairiais uždarais.
Ruginė duona – vienas iš seniausių ir pagrindinių maisto produktų Aukštaitijoje, valgomas kasdien pusryčiams, pietums ir vakarienei. Yra dvi tradicinės duonos rūšys – paprasta rauginta ir plikyta. Rauginta duona kepama nuo seniausių laikų, o plikyta duona kepama tik nuo XX a. pradžios.
Bulvės laikomos antrąja duona ir valgomos ištisus metus. Populiariausi bulvių patiekalai yra cepelinai, vėdarai, bulviniai blynai.
Pieno produktai buvo populiarūs nuo senovės. Labiausiai paplitęs yra lietuviškas baltas sūris, šviežias ar džiovintas, rūgštus, saldus ar paskanintas kmynais.
Labiausiai vartojama mėsa visada buvo kiauliena – šviežia, sūdyta ar rūkyta. Ypač mėgstamos įvairiausios rūkytos dešros. Populiari ir aviena, jautiena, veršiena, elniena, briediena, šerniena, kiškiena ir paukštiena.
Seniausi tradiciniai gėrimai yra midus (gaminamas naudojant natūralų medų), gira ir alus. Mėgstamas ir obuolių bei uogų vynas.
Aukštaitija garsi įvairiais blynais.
Aukštaičiai gali stebinti visus užsieniečius miltiniais patiekalais, ypač virtiniais su varške, šaltanosiais su mėlynėmis ar vyšniomis, koldūnais. Nuo seno patiekiamos įvairiausios alaus sriubos, pieniška daržovių, leistinukų arba aukštaitiška vėžių sriuba, karališkoji žuvelė seliava, kuri išrūkoma ir išnokinama kanapių aliejuje su peletrūnu, lietuviškai su obuoliais kepta žąsis arba aukštaitiškai grietinėje troškintas gaidys, žagarėliai arba aukštaitiškos burnoje tirpstančios spurgos su džiovintų kriaušių gira, naminis alus.
Vidurio Lietuvos zonoje šiauriečių regione valstiečiai pusryčiams valgydavo bulves su padažu arba virtinius su varške, mėsos, spirgučių įdaru, arba blynus, pienišką sriubą ir mėsą su bulvėmis ir raugintais kopūstais. Viduriniečiai pusryčiams buvo verdama kopūstų arba burokų sriuba su mėsa ir baltintų kruopų sriuba, pietums pašildoma nuo pusryčių likę valgiai. Šakiečiai pusryčiams valgydavo mėsos su duona ir raugintais kopūstais, kartais virtus kiaušinius ar kiaušinienę, ar blynus ir sriubą (kopūstų, barščių, kruopų, bulvių), pietums – sausienę arba bulvių plokštainį, kartais blynus ir mėsišką sriubą, dažniausiai daržovių.
Rytų Lietuvos zonoje aukštaičiai šiauriečiai pusryčiams kasdien kepdavo blynus, kuriuos valgydavo su dažiniu, virdavo kruopų sriubą, pietums – barščius ar kopūstus, mėsą su duona ir raugintais kopūstais, baltintą kruopų sriubą; pietiečiai pusryčiams valgydavo kopūstų ar barščių sriubą su šutintomis bulvėmis, mėsą su duona ar blynus ir kruopų sriubą, pietums – tuos pačius valgius, išlaikytus karštoje krosnyje.
Pagal teritorinį pasiskirstymą, gyvenimo būdą, tradicijas ir tarmę aukštaičiams priklauso vakarų, rytų ir pietų Lietuvos dalys. Aukštaičių valgiai skiriasi nuo kitų etninių grupių – dzūkų ir suvalkiečių – valgių, o ypač nuo žemaičių valgių.
Būdingesnieji Rytų aukštaičių maisto ypatumai: pusryčiams didieji sklindžiai (blynai) su dažiniu, kruopų sriuba, pietums – barščių ar kopūstų sriuba su duona, mėsa su duona ir raugintais kopūstais, vakarienei – pieniška kruopų sriuba.
Vakarų aukštaičių (suvalkiečių) valgiai turi regioninių ypatumų: pusryčiams – mėsa, raugintų kopūstų arba barščių sriuba; pietums pašildomi tie patys valgiai; vakarienei valgoma baltinta kukulaičių sriuba, bulvės su rūgusiu pienu.
Suvalkiečiai labai mėgsta rūkytos mėsos produktus, didžkukulius, bulvines dešras. Riebus pietų patiekalas – virta rūkyta šoninė iš kiaulienos, patiekiama su virtomis bulvėmis, pupomis, pupelėmis ar žirniais. Atskirai duodama tarkuotų krienų, raugintų agurkų. Įdaryti (kepti) veršienos kepsneliai – pietums su riešutų padažu.
Šiaurinėje Lietuvos dalyje (Biržų, Joniškio, Pakruojo rajonuose) pusryčiams verdamos bulvės, kurios valgomos su padažu, arba miltiniai skryliai, miltiniai virtiniai su varškės, mėsos, spirgų ar bulvių košės įdaru, pietums – barščių ar kopūstų sriuba, mėsa su bulvėmis ir raugintais kopūstais, vakarienei – pieniška kukulaičių sriuba arba bulvienė, miltų košė su pienu.
Pietinėje Lietuvos dalyje (tarp Šiaulių, Panevėžio, Raseinių, Kėdainių, Jurbarko, Kauno) pusryčiams verdama kopūstų ar burokėlių sriuba su mėsa ir baltintų kruopų sriuba, pietums pašildomi nuo pusryčių likę valgiai, vakarienei – pieniška sriuba. Daromas stiprus miežių salyklo alus.
Pietų aukštaičių – dzūkų (Varėna, Alytus, Druskininkai) – valgiai: šaltibarščiai, trintų bulvių sklindžiai (vadinami bandos), virti jautienos kukulaičiai. Dzūkams būdingas grybų ir uogų rinkimas kaip verslas. Mėsa sūdoma ilguose skobtiniuose loviuose, o paskui sukabinama ant pirkios aukšto. Pusryčiams valgoma kopūstų ar barščių sriuba su šutintomis bulvėmis, mėsa su duona ar blynai ir kruopų sriuba, liesa mėsa (kruopienė, bulvienė, morkienė, ropienė), mėsa su duona ir raugintais kopūstais, agurkais. Liesa sriuba esti arba su mėsa, arba balinta. Dažnai vietoj mėsos duoda įvairių bandučių, kiaušinienės. Pietums – tuos pačius valgius, išlaikytus karštoje krosnyje ar viryklėje: pašildo likusią nuo pusryčių sriubą, mėsą ir kita. Vakarienei dažniausiai verda pieniškas sriubas, dažniausiai bulvienę, bulvinius ar miltinius kukulius, daržovių sriubas (morkienę, lapienę). Neretai valgo troškintas bulves su ridikais, raugintais kopūstais ir agurkais, saldžiu ar rūgščiu pienu. Vasarą pavakariams dar duodama sūrio, sviesto, kavos.
Aukštaičiai (drauge ir suvalkiečiai) pusryčiams kepa blynus, kuriuos valgo su dažiniu, pietums verda barščius ar kopūstus, kruopų sriubą, mėsą su duona ir raugintais kopūstais, o vakarienei – sriuba, virtos bulvės su saldžiu pienu.
Žr. žemaĩčių virtùvė

Higher/Upper Lithuania cuisine - the majority of the ethnic Lithuanian living in the east of a line-Véger Raseiniai, south of Cesis Silute-and dialect-speaking individual, group meals, which vary widely. It results in a historical context, location and lifestyle, traditions and customs, dialects and so on.
Farmers family ate in the same room where the meal was produced: in the cottage. Highlands, where the hut was the rear of the residential premises of the house, stood on a table in parallel with the rear wall. In the summer table were often removed to the yard or garden.
Lithuania has always enjoyed a delicious and nourishing food. Since antiquity says: how to eat, so they work. Highland Cuisine is famous for its simplicity. Dish taste the product, sometimes seasoned with a variety of camera.
Rye bread – one of the oldest and most basic foodstuffs, Highlands, eat daily for breakfast, lunch and dinner. There are two traditional types of bread – plain fermented and scalded. Leavened bread baked from the earliest times, and scalded bread baked from XX century start.
Potatoes are the second and bread eaten throughout the year. Our favorite dishes are potato dumplings, pudding, potato pancakes.
Dairy products have been popular since ancient times. The most common is the Lithuanian white cheese, fresh or dried, sour, sweet or flavored with caraway.
Most used meat was always pork – fresh, salted or smoked. In particular, a variety of your favorite smoked sausage. Popular and mutton, beef, veal, venison, elk meat, wild boar, rabbit meat and poultry.
The oldest traditional drinks is a mead (made with natural honey) and beer kwass. Lovers and apple and berry wines.
Higher/Upper Lithuania many famous pancakes.
Higher/Upper Lithuania may surprise all foreigners flour dishes, especially dumplings with cottage cheese, dumplings with berries, poppy seeds and ground cannabis (Lithuanian. shaltanosyay) with bruises or cherries, dumplings. Since the ancient times and served a variety of beer soup, milk vegetable, or dough balls, a spoon is passed to the boiling water, Higher/Upper Lithuania crayfish soup, King Fish Sielawa which smoked, keeping and hemp oil with tarragon, baked apples with Lithuanian roast goose with apples, or stewed rooster Higher/Upper Lithuanian in the cream or in the cream stewed rooster, donuts or cookies Higher/Upper Lithuanian soluble in the mouth with dried pears gira , domestic beer.
Lithuanian central zone Nordic region , the peasants ate breakfast potatoes with a sauce or dumplings with cottage cheese, meat, bacon stuffing, or pancakes, milk and meat soup with potatoes and sauerkraut. In the middle part breakfast was cooked cabbage or beet soup with meat and barley soup bleached to eat breakfast, heated from the remaining dishes. In the Sakiai ate meat for breakfast with bread and pickled cabbage, and sometimes boiled eggs or fried eggs, or pancakes and soup (cabbage, soup, grains, potatoes) for dinner – dry-cooked, braised potatoes or grated potatoes, pancakes and some meaty soup, mostly vegetables.
East Lithuania Nordic area Higher-Upper Lithuanian baked pancakes for breakfast every day to eat the flowers, boiled barley soup for lunch – borshch or cabbage, meat and bread with sauerkraut, bleached barley soup; southern part of breakfast ate cabbage soup or soup to steam potatoes, meat with bread or pancakes and semolina soup for lunch – the same meals over by a hot oven.
According to the territorial distribution, lifestyles, traditions and dialects, belong Higher-Upper Lithuania western, eastern and southern parts of Lithuania. Higher-Upper Lithuanian meals differ from other ethnic groups – and regions (Dzukia, Suvalcia) – meals, and especially since Samogitians food.
Typical Eastern Highlanders food features: great pancakes for breakfast (pancakes) with the flowers, barley soup for dinner – soup or cabbage soup with bread, meat and bread with sauerkraut, dinner – Milk barley soup.
Western Highlanders (Suvalcia) features regional dishes are: breakfast – meat, pickled cabbage soup or soup, warmed up for lunch the same dishes, eating dinner bleached pinach soup, potatoes with curd.
Suvalcian is very fond of smoked meat products, zeppelins, sausages. High-fat lunch dish – boiled smoked pork bacon, served with boiled potatoes, beans, peas or beans. Separately administered grated horseradish, pickled cucumbers. Stuffed (baked), veal medallions – lunch with peanut sauce.
The northern part of Lithuania breakfast potatoes are cooked, eaten with a sauce or skryliai flour, flour dumplings stuffed with cheese, meat, greaves or mashed potatoes stuffing, dinner – soup or cabbage soup Meat and potatoes with pickled cabbage, dinner – soup or Milk pinach potato soup, flour, oatmeal with milk.
The southern part of Lithuania breakfast cooked cabbage or beetroot soup with meat and barley soup bleached to eat breakfast, warmed up from the remaining dishes, dinner – milk soup. Have a strong barley malt beer.
Southern Highlanders – dishes: cold red beet soup, mashed potato pancakes (called herd), cooked beef pinach. There typical gathering mushrooms and berries as a business. Meat salting skobtiniuose long troughs, and then coupled on the cottage floor. Breakfast eating cabbage soup or soup with potatoes, steam the meat with bread or pancakes and barley soup, lean meat (barley soup, potato soup, carrot soup, turnip soup), meat with bread and pickled cabbage, cucumbers. Lean justifies or soup with meat, or bleached. Often, instead of meat brings different cakes, and eggs. Lunch – the same meals over by a hot oven or cooker: breakfast, heated the rest of the soup, meat, and more. Dinner usually boils milk soups, mostly potato soup, or potato flour dumplings, vegetables, soups (carrot soup, leaves (sorrell, beets) soup). Often eaten with stewed potatoes, radish, pickled cabbage and cucumbers, sweet or acidic milk. In summer, afternoon snack still given cheese, butter, coffee.
Higher-Upper Lithuania baking pancakes for breakfast to eat with the flowers, dinner borshch or boiling cabbage, barley soup, bread with meat and pickled cabbage, and dinner – soup, boiled potatoes with sweet milk.
See. Lower Lithuania cuisine

About these ads

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

Sekti

Gaukite kiekvieną naują įrašą į savo dėžutę.

Prisijunkite prie kitų 503 pasekėjų