© Azerbaidžano virtuvė

7 Rgp


Azerbaidžãno Respùblikos virtùvė – Užkaukazės tautos, kalbančios viena tiurkų kalbų, nacionaliniai patiekalai.
Azerbaidžanas (Azerbaijan) – valstybė pietų rytinėje Užkaukazės dalyje. Šiaurėje ribojasi su Rusija, šiaurės vakaruose su Gruzija, vakaruose – su Armėnija, pietų vakariniame pakraštyje – su Turkija, pietuose – su Iranu. Rytuose Azerbaidžaną skalauja Kaspijos jūra.
Pagrindinės žemės ūkio kryptys – javų, vynuogių ir arbatžolių auginimas. Svarbiausia maisto pramonės produkcija – pieno produktai, arbata, konservai, vynuogių vynas, subtropinės kultūros (granatai, figos, svarainiai).
Azerbaidžaniečių virtuvė smarkiai skiriasi nuo kaimyninių Pietų Kaukazo šalių – Armėnijos ar Gruzijos. Joje atrastume kur kas daugiau bendrų dalykų su kai kuriomis Dagestano tautomis – avarais, kumykais, lezginais. Nors azerbaidžaniečių kalba priklauso tai pačiai kalbų grupei kaip ir turkų, tačiau daug tradicijų, tarp jų ir maisto ruošimo, Azerbaidžane labiau panašios į iranietiškąsias.
Azerbaidžano virtuvė – rafinuoto skonio ir subtilaus aromato patiekalai. Tai sriubos, sultiniai, plovai, daržovės.
Pirmųjų patiekalų pagrindas – mėsos ir kaulų sultiniai. Sriubos (ppr. tirštos ir skaidrios) verdamos tradiciniu būdu specialiuose kubiluose arba moliniuose puoduose.
Azerbaidžane sriuba tiršta ir įmantri, savitą aromatą jai suteikia prieskoniai. Dažniausiai verdama iš mėsos. Sriubos paprastai gaminamos iš tiršto pieno su žalumynais. Tai tiršti mėsos ir kaulų sultiniai, paskaninti įvairiais priedais, sriuba-sultinys iš mėsos ir atskirai kaip antrasis patiekalas atnešamos daržovės ir mėsa, virę tame pačiame sultinyje. Tokie patiekalai vadinami piti ir kyufta-bozbash.
Visoje šalyje ragaujama šašlyko (basturma) ir labai populiarios ant didelio iešmo kepamos avienos (liuliakebab ir tavakebab). Plovas, šašlykas, kebabai paplitę ir mėgstami visame pasaulyje.
Azerbaidžano šiaurės vakarinėje dalyje mėgstami rombo formos supjaustyti ir išvirti tešlos gabalėliai, patiekiami su mėsa, keptais svogūnais, taip pat kepti pyragėliai, farširuoti riešutais su pavilgu ir svogūnais.
Žymiai rečiau vartojama jautiena, paukštiena, žuvis, tačiau labai vertinama aviena. Kartais antrieji patiekalai gaminami iš jautienos, vištienos, viščiukų, kalakutienos, antienos, žąsienos su įvairiais prieskoniais. Antriesiems patiekalams valgoma aviena supjaustoma porcijomis arba smulkiai, arba faršo pavidalu, o avinukas įdaromas baklažanais, pomidorais, bulgariškais pipirais, obuoliais. Pagardinama kaštonais, kuragomis, vynuogėmis (kišmišais) ir žalumynais.
Išskirtinis azerbaidžaniečių kulinarijos bruožas – aštrus skonis ir nepakartojamas aromatas, kuriuos valgiams suteikia specijos ir žalumynai: kartieji ir kvapieji pipirai, bazilikas, cinamonas, gvazdikėliai, krapai, petražolės, mėtos, kmynai ir daugelis kitų.
Žalumynai valgomi ne prieš pietus, o visą laiką, nes lėkštė su šviežiais pomidorais ir agurkais ant stalo stovi visada.
Plačiai vartojamos daržovės (pomidorai, agurkai, baklažanai ir kt.), vaisiai (obuoliai, kriaušės, apelsinai, citrinos), kaulavaisiai (slyvos, abrikosai, persikai).
Tradicinis azerbaidžaniečių šventinis patiekalas – plovas, gaminamas iš ryžių ir paduodamas su įvairiais prieskoniais iš mėsos, žuvies, daržovių ir vaisių. Tai valgių karalius Azerbaidžane, populiarus patiekalas – pilau (plovas), gaminamas su įvairiais priedais – vištiena, daržovėmis, vaisiais. Patiekalo pavadinimas priklauso nuo dedamo priedo: jautienos pilau (Caurma pilau), vištienos pilau (Toyug pilau), džiovintų vaisių pilau (Shirin pilau), pieno pilau (Syudli pilau).
Plovo verdama kelios dešimtys rūšių, labai daug dėmesio jį gaminant skiriama ryžių kokybei. Ryžiai maišomi su mėsa, kartu gali būti dedamos ir kai kurios makaronų rūšys, kiti maisto produktai. Plovo puodo dugne svečio neretai laukia staigmena – specialūs paplotėliai.
Nei šašlykui, nei plovui nenaudojamas kečupas. Plovas dažniausiai tiekiamas su paplotėliais iš prėskos tešlos su kiaušinių ir šafrano priedu.
Žuvų valgiai nelabai populiarūs. Žuvys vartojamos tik kaip garnyras prie įvairių valgių. Prie antrųjų patiekalų visuomet dera žalieji svogūnai, švieži žalumynai (krapai, petražolės, estragonas, mėtos ir kt.), taip pat ridikai, prieskoniai, actas arba citrina, švieži pomidorai ir agurkai.
Iš duonos gaminių pirmenybė teikiama ploniems paplotėliams (lavašams). Tai duona, kepta tandyre. Vynuogių, rečiau kopūstų arba svarainių lapuose gaminama įvyniota malta mėsa su ryžiais (Dolma).
Per bairamą ant šventinio stalo dedama žvakė, kuri yra dvasios stiprumo simbolis, veidrodis, reiškiantis minčių tyrumą, bei kiaušinis, giminės pratęsimo simbolis. Dar dedami 7 maisto produktai, kurių pavadinimai azerbaidžaniečių kalboje prasideda „s“ raide – druska, pienas, actas ir kiti. Šventei iš anksto auginami kviečių daigai, jais puošiamas šventinis patiekalas (Chancha) – saldumynų, sausų vaisių, įvairių sausainių, paplotėlių rinkinys.
Saldumynai skanaujami pasisotinus pagrindiniais patiekalais, tačiau pagal tradiciją želmenys kerpami vos susėdus prie stalo – viršūnėles nukerpa tėvas, žemesnes dalis – jaunesnieji šeimos nariai.
Tarp sriubos ir antrojo patiekalo siūloma pailsėti ir atsigerti arbatos. Po sočių pietų valgoma varškė, sumaišyta su žalumynais. Pietūs baigiami desertu – šerbetu ar pyragėliais.
Arbata šalyje laikoma atskiru patiekalu, neretai patiekiamu kartu su džemu – persikų, braškių, žemuogių, vynuogių ar kitų uogų.
Tautiniai azerbaidžaniečių valgiai – žirnienė su aviena ir slyvomis (Pitis), žirnienė su avienos kukulaičiais (Kiufta Bozbash), ant iešmo keptos avienos dešrelės (Liuliakebab), avienos kukuliukai su žirniais, ryžiais ir rūgusio pieno su miltais padažu (Dovga).
Žr. Nepriklaũsomų Valstýbių Sándraugos virtùvė

Azerbaijan cuisine – Caucasian people speaking a Turkic language, the national dish.
Azerbaijan – country in South Caucasus in the east. In northern border with Russia, Georgia to the north-west of the west – with Armenia, south-western outskirts – to Turkey in the south – with Iran. East Azerbaijan washed by the Caspian Sea.
Main agricultural areas – corn, wine and tea cultivation. Main food products – dairy products, tea, canned food, wine grapes, subtropical crops (pomegranate, fig, quince).
Azerbaijani cuisine is very different from the neighboring South Caucasus countries – Armenia and Georgia. It is much more to rediscover the common issues with some of the peoples of Dagestan – Avarians, kumyk. While the Azerbaijani language belongs to the same language group as well as Turkish, but many traditions, including food preparation, Azerbaijan is more comparable to Iranian.
Azerbaijan kitchen – the refined taste and subtle aroma of food. These soups, broths, pilaf and vegetables.
First meal basis – meat and bone broths. Soups (thick and transparent) are cooked in special traditional tubs or crock.
Azerbaijan soup dense and intricate, distinctive flavor it with spices. Most of the cooked meat. Soup is usually made of thick milk with herbs. This is a dense meat and bone broths, flavored with a variety of accessories, soup, broth and meat separately as a second course with inputs of vegetable and meat cooked in the same broth. These dishes are called Piti and kyufta-bozbash.
Across the country tasted shashlik (basturma), and very popular on a large spit roast mutton (byes kebab and tavakebab). Pilaw kebab, kebabs and popular favorite around the world.
Azerbaijan’s north-western part of the favorite diamond cut and cooked pieces of pasta served with meat, fried onions, fried pies as well, stuff with nuts and onions lotion.
Much less frequently used in beef, poultry, fish, mutton but much appreciated. Sometimes second courses are made from beef, chicken, chicken, turkey, duck, goose with various spices. Second meals eaten mutton is cut into portions, or fine, or minced form, but filled with baa-lamb, eggplant, tomatoes, Bulgarian pepper, an apple. Seasoned with chestnuts, half lengthwise, and dried apricots without bones, grapes and herbs.
The exclusive feature of Azerbaijani cuisine – spicy flavor and unique aroma , which provides meals and greens La Spezia: bitter and aromatic pepper, basil, cinnamon, cloves, dill, parsley, mint, strawberry and many others.
Greens not eaten before dinner, while all the time, because the dish with fresh tomatoes and cucumbers on the table is stationary at all times.
Widely used vegetables (tomato, cucumber, eggplant, etc.). Fruits (apples, pears, oranges, lemons), stone (plum, apricots, peaches).
Traditional Azerbaijani festive dish – pilaf made from rice and fed to a variety of seasoned meat, fish, vegetables and fruit. This is the king of cooking in Azerbaijan, a popular dish – pour (pilaf) made with various additives – chicken, vegetables and fruits. The name of a dish depends on the Annex of added: beef pour (pour Caurma), pour the chicken (Toyug pour), dried fruits pour (pour Shirin), pour the milk (pour Syudli).
Washed several dozen kinds of cooking, a lot of attention paid to the production of quality rice. Rice mixed with meat, may be added together and some types of pasta and other food products. Washed the bottom of the pot often waiting for a surprise guest – special cakes.
Neither shashlik or pilaf used ketchup. Pilaf usually supplied with cakes of unleavened dough with the egg and saffron hereto.
Fish dishes is not very popular. Fish are used only as a garnish to various dishes. The second line of dishes always green onions, fresh greens (dill, parsley and Estragon, mint, etc.). As well as radishes, spices, vinegar or lemon, fresh tomatoes and cucumbers.
Of bakery products preferred thin patty (Lavash). That bread, baked tandyre. Grapes, quince or less cabbage leaves wrapped production of minced meat with rice (Dolman).
During the Bajram holiday table is placed on the candle, which is a symbol of spiritual strength, a mirror, meaning purity of thought, and an egg, a symbol of self-perpetuation. Not yet added seven foods whose names begin Azerbaijani language letter’s – salt, milk, vinegar and others. Celebration of pre-grown wheat seedlings, they are decorated with festive dish (Chancha) – sweets, dry fruits, various cookies, cake kit.
Sweets edible full of main courses, however, in the tradition of clipping shoots just sat down at the table – tops nukerpa father, lower part – the younger family members.
Among the soups and the second dish is proposed to relax and drink tea. After a delicious lunch eaten cottage cheese mixed with herbs. South end dessert – sorbet and cakes.
Tea in the country as a separate dish, often served in conjunction with jam – peach, strawberry, strawberry, grape or other fruit.
Folk Azerbaijani meals – pea soup with lamb and prunes (Piti), with sheep pea soup pinach (Kufta Bozbash), on a spit roast mutton sausages (byes kebab), lamb with peas Balls, and rice flour with curd sauce (Dovga).
See. Commonwealth of Independent States cuisine

About these ads

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

Sekti

Gaukite kiekvieną naują įrašą į savo dėžutę.

Prisijunkite prie kitų 424 pasekėjų