© Kenijos virtuvė

7 Rgp


Kènijos virtùvė – valstybės rytinėje Afrikos dalyje nacionaliniai patiekalai.
Šalis ribojasi su Tanzanija, Uganda, Sudanu, Etiopija ir Somaliu. Iš rytų Keniją supa Indijos vandenynas. Šalyje paplitusi ganyklinė gyvulininkystė.
Kenija – skirtingų kultūrų ir virtuvių derinių šalis. Tradicinius Kenijos patiekalus keičia gardūs Indijos ir Anglijos virtuvių patiekalai.
Šalies virtuvėje dominuoja jautienos ir jūros gėrybių patiekalai, pagardinti vaisiais ir daržovėmis. Mėgstami gardūs barbekiu, kurie ruošiami iš zebro, Afrikos tapyro ir daugelio kitų egzotinių gyvūnų mėsos.
Populiariausia mėsa – jautiena ir kiauliena, žvėriena ir laukinė paukštiena. Pagrindinis vietinių gyventojų maistas – kiaulienos ar jautienos filė su pupomis ar mėsos padažu, kepta žvėriena tešloje, tiršta vištienos sriuba su žirniais, bifšteksas iš buivolų mėsos, troškinta veršiena su daržovėmis, ant anglių su pupelėmis kepti Nilo ešeriai. Garnyras – ryžiai, kukurūzai, pupos.
Nacionaliniai patiekalai – ožio barbekiu (Nyama Choma), afrikietiškos salotos (Saladi), česnakų padažas (Oysters Mombasa), mango vaisių ledai.
Turistams dažniausiai siūloma paragauti egzotinių patiekalų. Tai antilopių filė, troškinta drambliena, krokodiliena su bananų salotomis, kepta strutiena su vaisių padažu, kepti termitai, vėžlių sriuba, aštuonkojų ragu.
Plačiai paplitęs vegetariškas maistas: patiekalai iš vaisių ir daržovių, šviežiai spaustos vaisių sultys, bulvės, birūs ryžiai, dumblių, austrių ir vėžių salotos. Vieni geriausių vegetariškų patiekalų – žaliasis sėjamųjų avižirnių padažas (Dengu), kuris patiekiamas karštas su virtais ryžiais, bulvėmis, šutintais platanais, virtais manijokais ar duona (Ugali), ir piurė (Irio) iš bulvių, žirnių bei kukurūzų miltų.
Tipiniai šventiniai valgiai neapsieina be mėsos kepsnių (Nyama Choma). Bananai, ananasai ir papajos Kenijoje yra prieinami visus metus, o citrusiniai vaisiai – jų sezonu. Restoranuose didžiulis šviežių vaisių ir daržovių pasirinkimas.
Tradiciniai patiekalai – troškintos jautienos ir ryžių valgis (Pilau Rice ir Beef Stew), indiškos virtuvės prieskonį turintis gardus tešlainis (Samosa) su pikantišku įdaru, valgomas vienas ar su daržovių bei vaisių mišrainėmis. Nesūdytas žuvies patiekalas (Ngege) tinka prie kopūstų ir kitų daržovių, vietinės duonos.
Tradicinė Kenijos duona (Ugali) gaminama iš kukurūzinių miltų tešlos: kukurūzų miltai kepinami su vandeniu iki tirštos konsistencijos masės. Patiekiama su troškiniais.
Vertinamos salotos (Kachumbari), ruošiamos iš kapotų ar smulkintų daržovių, kukurūzų ir pupelių troškinys (Githeri), patiekiamas su bulvėmis, lapiniais kopūstais ar mėsa.
Pakrantės zonoje Kenijoje ir Tanzanijoje gaminamas spurgas primenantis Rytų Afrikos desertinis miltinis patiekalas (Mandazi), kuris saldus ir neturi cukrinio glajaus paviršiuje. Valgomas kaip pusryčiai prie kavos ar arbatos arba kaip užkandis.
Nacionaliniai gėrimai – vietinės gamybos spiritinis gėrimas (Changa), vietinės gamybos alus (Tasker), medaus alus (Uki), cukranendrių džinas (Kenya Kejin), kavos likeris (Kenya Gold), šviežios sultys su leduku, angliška arbata (su pienu ir cukrumi) ir geros kokybės kava.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.