© Vaisiai ir daržovės žiemą

10 Sau

VaisiaiBendra taisyklė žiemą perkant daržoves prekybos centruose – rinktis tas, kurių kelias iki prekystalio buvo kaip įmanoma trumpesnis. Tai reiškia, kad jos buvo mažiau apipurkštos cheminėmis medžiagomis.

Mitybos specialistai Europos šalyse atliko tyrimus ir nustatė, jog už atvežtus iš tolimųjų kraštų vaisius ir daržoves žymiai vertingesni gyvenamojoje vietovėje užauginti vaisiai ir daržovės, net jeigu jie yra šaldyti ar džiovinti.

DaržovėsKad atvežti šie vaisiai ir daržovės išsaugotų savo prekinę išvaizdą, jie dažniausiai renkami nesunokę, todėl nitratų juose yra daugiau nei įprasta. Žiemą nitratų daugiausia yra žalumynuose, ypač laiškiniuose svogūnuose, po to seka kopūstai, agurkai ir pomidorai, bulvės.

Tokias daržoves rekomenduojama ypač kruopščiai nuplauti, galima net ir su muilu, bei 30-40 min. pamerkti į virintą vandenį. Geriausia daržoves mirkyti skaidriame inde ant palangės – dienos šviesa padeda pašalinti nitratus.

Prisiminkite, kad bulvių negalima virti tame pačiame vandenyje, kuriame jos mirko.

Prieš valgydami taip pat kruopščiai nuplaukite ir citrusinius vaisius – apelsinų ir greipfrutų raudoni šonai dažniausiai nusiplauna. Tai reiškia, kad odelė buvo padengta dažomosiomis medžiagomis. Tokių vaisių vaikams geriau neduoti. Atvežtinius obuolius geriausia valgyti nuluptus – neretai juos padengia ne vašku, kaip mes galvojame, o pigiu parafinu. Jo nei viena priemonė nenuplauna.Citrusiniai vaisiai

Dažniausiai vartojami daržovių ir vaisių „gyvenimą“ ilginantys konservantai – sieros dioksidas (E220) ir ortofenilfenolis (E231).

KĄ DERĖTŲ ATSIMINTI?

Bulvės

BulvėsJeigu ant bulvių ilgai neatsiranda daigų, reiškia jos padengtos cheminėmis medžiagomis, stabdančiomis daigų dygimą. Jeigu bulvę perpjovus ji toje vietoje nepatamsėja, greičiausiai tai genetiškai modifikuota daržovė.

Kopūstai

Rinkitės Lietuvoje augintas gūžes. Beje, kuo ilgiau laikomi kopūstai, tuo mažiau juose išlieka nitratų. Vertėtų žinoti, kad atvežtiniai kopūstai netinkami rauginimui.Kopūstai

Pomidorai ir agurkai

Kad ir kaip gražiai ant prekystalio atrodytų atvežtiniai pomidorai ar agurkai, jų skonis neprilygs nuskintų vasarą iš savo lysvės daržovių skoniui. Žiemą rinkitės vyšninius arba iš Izraelio (šiltasis sezonas šioje šalyje tęsiasi ilgiausiai) atvežtus pomidorus.

Citrusiniai vaisiai

Citrusiniai vaisiaiSaldžiausi mandarinai atvežami iš Maroko, antroje vietoje – Ispanija.

Obuoliai

Jeigu atpjauta ar atkąsta obuolio vieta neparuduoja, toks vaisius – nieko vertas.Obuoliai

Braškės

Valentino diena (šokoladas ir braškės)„Plastmasinės“ – taip neretai apibūdiname indeliuose nusipirktas braškes. Visos iš Ispanijos, Danijos ar Graikijos atvežtos uogos yra auginamos šiltnamiuose.

Svarbu:

Manoma, kad šiltnamiuose užaugintose daržovėse ar vaisiuose mažiau vitaminų, nei tuose, kurie užaugo lauke. Tačiau tai netiesa. Vitaminų kiekis yra vienodas. O skonio savybės skiriasi: saulėje užaugusių daržovių skonis dar sodresnis nei tų, kurioms dienos šviesą atstojo elektros lemputė.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.