© Receptai/Recipes



© SILKIŲ IR BULVIŲ APKEPAS (4 asmenų pietūs)

Reikalingi produktai:

600 g bulvių

600 g silkių

Žiupsnelis žuvų prieskonių

2 svogūnai

100 g sviesto

3 kiaušiniai

4 šaukštai džiūvėsėlių

Bulvės išverdamos neskustos, atvėsinamos, nulupamos ir supjaustomos griežinėliais.

Išmirkytos silkės išvalomos, supjaustomos gabalėliais.

Svogūnai supjaustomi, pakepinami ir sumaišomi su silkių gabalėliais.

Į indą sluoksniais sudedamos bulvės ir silkės, ant viršaus uždedama sviesto, pabarstoma žuvų prieskoniais, užpilama plaktais kiaušiniais, apibarstoma džiūvėsėliais.

Kepama orkaitėje 10-15 min.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

© KEPTOS DEŠRELĖS (4 asmenų pietūs)

Reikalingi produktai:

400 g dešrelių

4 pomidorai

Šiek tiek druskos

Nedidelis svogūnas

Kiaušinis

Šiek tiek kario

120 ml grietinės

250 g pievagrybių

100 g fermentinio sūrio

Žiupsnelis pipirų

50 g sviesto

Dešrelės gerai apkepinamos aliejuje. Svogūnas smulkiai supjaustomas.

Pomidorai supjaustomi griežinėliais.

Kiaušinis išplakamas su kariu, grietine ir sumaišomas su pjaustytais pievagrybiais, puse kiekio tarkuoto fermentinio sūrio, žiupsneliu druskos, pipirų.

Skarda patepama sviestu, sudedamos pakepintos dešrelės. Ant jų sukrečiamas pievagrybių ir sūrio mišinys, sudedami pomidorų griežinėliai, apibarstoma likusiu sūriu.

Kepama orkaitėje 15 min.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

© KEPTA ŽUVIS SU GRUZDINTOMIS BULVĖMIS (4 asmenų pietūs)

Reikalingi produktai:

4 gabalėliai pangasijų filė

2 šaukštai miltų

Žiupsnelis juodųjų pipirų

400 g bulvių

2 šaukštai maltų džiūvėsėlių

Kiaušinis

200 g šaldytų žaliųjų žirnelių

3 šaukštai grietinės

Sauja smulkintų šviežių mėtų

Vienos citrinos sultys

Žiupsnelis druskos

Žuvų filė nuplaunama, pabarstoma druska, pipirais, apšlakstoma citrinos sultimis.

Nuskustos bulvės supjaustomos šiaudeliais, sudedamos į gruzdintuvę ir kepama apie 20 min. Išimamos ir pabarstomos druska.

Žuvų filė pabarstoma miltais, pavilgoma plaktame kiaušinyje, pavoliojama džiūvėsėliuose. Kepama gruzdintuvėje 10-15 min., kol gražiai apskrunda.

Žirneliai 3-4 min. verdami vandenyje. Išgriebti ir kartu su smulkintomis mėtomis sutrinami elektriniu trintuvu. Sudedama grietinė, pabarstoma druska, pipirais ir išmaišoma.

Patiekiama prie šiltų žuvų ir bulvių.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

© KEPTAS VIŠČIUKAS (4 asmenų pietūs)

Reikalingi produktai:

Viščiukas

Pakelis druskos

200 g 35 proc. riebumo grietinėlės

10-12 mažų bulvių

5 šaukštai aliejaus

2-3 skiltelės česnako

2 saujos išmirkytų džiovintų slyvų

Žiupsnelis druskos, pipirų

Į kepimo indą suberiama druska. Viščiukas nuplaunamas ir dedamas nugara ant druskos (nereikia marinuoti, sūdyti, barstyti prieskoniais). Kepama orkaitėje apie valandą.

Bulvės nuskutamos, sudedamos į įkaitintą aliejų ir apkepamos. Suberiamos susmulkintos česnako skiltelės, įdedama sauja slyvų ir kepama uždengus, kol bulvės suminkštėja.

Grietinėlė supilama į puodą, pabarstoma druska, pipirais ir kaitinama ant mažos ugnies.

Likusios slyvos supjaustomos šiaudeliais, sudedamos į grietinėlę ir kaitinamos, kol padažas užverda ir sutirštėja.

Iškeptas viščiukas patiekiamas su keptomis bulvėmis ir grietinėlės padažu.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

© KEPTA KIAULIENA (4 asmenų pietūs)

Reikalingi produktai:

450 g kiaulienos mentės

Ilgavaisis agurkas

Aštrus pomidorų padažas

Pomidorai, aliejus (salotoms)

Marinatui:

Pusė pjaustyto svogūno

2 skiltelės česnako,

Šaukštas sojų padažo

Šaukštelis ciberžolių

Šaukštelis maltų kalendų

Pusė šaukštelio maltų kmynų

2 šaukštai aliejaus

Sumaišomi marinato produktai. Kiauliena supjaustoma juostelėmis, pamušama, sumaišoma su marinatu ir laikoma šaldytuve keliolika minučių. Ant sudrėkintų iešmelių sumaunamos kiaulienos juostelės ir kepama ant įkaitintų grotelių iš abiejų pusių po 2-3 min., vis pašlakstant marinatu.

Agurkas supjaustomas juostelėmis, sumaišoma su pomidorais, apibarstoma druska bei pipirais ir apšlakstoma aliejumi. Iešmai su kiauliena sudedami ant lėkštės, papuošiama kalendomis, įdedama aštraus pomidorų padažo, pridedama pomidorų ir agurkų.

Patiekiama su virtais ryžiais arba juoda duona.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

© MENKIŲ TROŠKINYS SU POMIDORAIS (4 asmenų pietūs)

Reikalingi produktai:

600 g menkių

400 g pomidorų

Vidutinio dydžio svogūnas

Skiltelė česnako

Šaukštas alyvuogių aliejaus

3 saujos smulkintų porų

4 šaukštai sauso baltojo vyno

3 šaukštai žuvų sultinio

12 juodųjų alyvuogių (be kauliukų)

Pomidorai nuplikomi karštu vandeniu, nulupami ir smulkiai supjaustomi.

Svogūnas nulupamas ir supjaustomas kubeliais. Česnako skiltelė sukapojama.

Į keptuvėje įkaitintą aliejų suberiami svogūnai ir kepama 5 min. Sudedami pomidorai, suberiami česnakai ir maišant kepama 2-3 min. Tada suberiami porai, supilamas sausas baltasis vynas ir sultinys. Uždengus troškinama, kol pomidorai suminkštėja.

Žuvis supjaustoma gabaliukais ir kartu su per pusę perpjautomis alyvuogėmis sudedama ant daržovių. Išmaišoma ir troškinama 6-8 min. Patiekiama apibarsčius porų griežinėliais ir bazilikų lapeliais.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

© DIDŽKUKULIAI SU VARŠKE (4 asmenų pietūs)

Reikalingi produktai:

1 kg bulvių

300 g liesos varškės

2 šaukštai krakmolo

2 kiaušiniai

Šakelė mėtų

40-50 g rūkytos šoninės

Žiupsnelis druskos, pipirų

Kelios bulvės išverdamos ir sutrinamos, likusios nuskutamos ir smulkiai sutarkuojamos. Tarkiai supilami į marlę ir nuspaudžiami. Virtos bulvės sumaišomos su tarkiais, įberiama druskos, krakmolo, įmušamas vienas kiaušinis ir gerai išmaišoma.

Varškė išmaišoma su likusiu kiaušiniu, smulkintais mėtų lapeliais, kubeliais supjaustyta šonine, žiupsneliu druskos, pipirų.

Iš tarkių padaromi paplotėliai, ant kiekvieno uždedama varškės įdaro ir suformuojami didžkukuliai. Jie sudedami į verdantį vandenį ir verdama apie 20 min.

Patiekiama su grietine ar sviesto ir grietinės padažu.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

© PYRAGĖLIAI SU KOPŪSTAIS (4 asmenų pietūs)

Reikalingi produktai:

Pusė kopūsto

500 g miltų

150 g fermentinio sūrio

Žiupsnelis druskos

250 ml pieno

35 g šviežių mielių

70 g sviesto

3 kiaušiniai

50 g cukraus

Svogūnas

Mielės ištirpinamos pašildytame piene. Miltai išsijojami, padaroma duobutė, supilamas pieno ir mielių mišinys. Maišoma mediniu šaukštu, kol pasidaro vientisa tešla. Paliekama kilti 20-25 min.

Sviestas ištirpinamas, atvėsinamas, supilamas kiaušinis, trynys, įberiama druskos ir cukraus. Mišinys supilamas į tešlą ir išmaišoma. Padaromas rutulys ir paliekama dar 20-25 min. kilti.

Kopūstas smulkiai supjaustomas ir kartu su smulkintu svogūnu troškinamas, kol suminkštėja. Atvėsinama ir išmaišoma su sūriu.

Tešla iškočiojama, išspaudžiami skrituliukai, į jų vidurį dedama įdaro ir perlenkus sulipdomi kraštai. Aptepama plaktu kiaušiniu ir kepama 220 laipsnių orkaitėje, kol gražiai paruduoja.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

© VIŠTŲ KEPENĖLĖS SU BULVĖMIS (4 asmenų pietūs)

Reikalingi produktai:

500 g vištų kepenėlių

400 g bulvių

Keli šaukštai grietinės

Keli grūdeliai juodųjų pipirų

1 l pieno

Svogūnas

100 g lašinukų

3 šaukštai aliejaus

4 skiltelės česnako

Žiupsnelis druskos, pipirų

3 šaukštai miltų

Kepenėlės nuplaunamos, užpilamos pienu ir paliekama parai.

Morkos sutarkuojamos, svogūnas ir lašinukai supjaustomi kubeliais, apkepinami aliejuje. Sudedamos kepenėlės ir kepinama apie 15 min.

Supilamas pienas, kuriame mirko kepenėlės. Suberiami smulkinti svogūnai, pabarstoma miltais, druska, pipirais. Uždengiama ir troškinama 30 min.

Sudedama į lėkštes, įdedama po šaukštą grietinės.

Patiekiama su virtomis bulvėmis.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

© ŽIRNIŲ APKEPĖLĖ (4 asmenų pietūs)

Reikalingi produktai:

400 g neskaldytų žirnių

2-3 šaukštai miltų

Stiklinė pieno

2-3 šaukštai tarkuoto fermentinio sūrio

2 didokos bulvės

Svogūnas

100 g rūkytos šoninės

Šaukštas sviesto

Žiupsnelis druskos, pipirų

Žirniai mirkomi vandenyje 2-3 val. ir nusunkiami. Vėl užpilama vandens tiek, kad žirnius apsemtų, pasūdoma ir verdama, kol suminkštėja.

Svogūnas susmulkinamas ir kartu su šoninės kubeliais apkepinama. Sudedamos kubeliais supjaustytos bulvės ir maišant kepinamos, kol šiek tiek suminkštėja.

Svieste pakepinami miltai, supilamas pienas, įberiama druskos, pipirų ir maišant kaitinama, kol sutirštėja.

Išvirti žirniai nusunkiami, sumaišomi su svogūnais ir šonine, supilamas paruoštas padažas ir dar kartą gerai išmaišoma. Žirnių masė sudedama į riebalais pateptas kepimo formeles, pabarstoma fermentiniu sūriu ir kepama 200 laipsnių orkaitėje 15-20 min.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

© BRAŠKINIS TORTAS

Reikalingi produktai

Trapiai tešlai:

250 g kvietinių miltų

2 šaukštai cukraus, druskos

1 pakelis vanilinio cukraus

Pusė stiklinės aliejaus

3 šaukšteliai lieso jogurto

Įdarui:

750 g braškių

2 šaukštai cukraus

3 želatinos lapeliai (vietoj želatinos tinka krakmolas)

½ citrinos

1 šaukštas cukraus pudros

Miltai sumaišomi su cukrumi, druska, vaniliniu cukrumi, supilamas aliejus, jogurtas ir greitai suminkoma tešla. Iš tešlos suformuojamas rutulys, kuris įdedamas į šaldytuvą, ir palaikoma 30 min.

Orkaitė įkaitinama iki 200 ºC. Iškočiojama tešla, ji išklojama po visą kepimo formą. Tešla subadoma šakute, įdedama į orkaitę ir kepama 25 min. Kai torto pagrindas iškepa, išimama, kad atvėstų.

Nuplaunamos ir nusausinamos braškės. Dalis uogų ištrinama su cukrumi. Želatina išbrinkoma šaltame vandenyje, paskui išimama, nusunkiama ir ištirpdoma puode įpylus pusės citrinos sulčių.

Trintos braškės pamažu sukrečiamos į želatiną ir gerai išmaišoma. Puodas nukeliamas nuo viryklės ir atšaldoma.

Biskvitas aptepamas atšaldyta mase, o ant viršaus išdėliojamos uogos. Tortas papuošiamas spirale išpjauta citrinos žievele ir apibarstoma cukraus pudra.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

© LEDAI SU UOGŲ UŽPILU (4-6 asmenims)

Reikalingi produktai:

Ledai

175 g raudonųjų serbentų

175 g aviečių

50 g cukraus pudros

30-45 ml grietinėlės

450-675 g įvairių šviežių uogų (braškių, aviečių, gervuogių, mėlynių, raudonųjų ir juodųjų serbentų)

Į dubenį suberiami nuplauti raudonieji serbentai ir avietės. Apibarstoma cukraus pudra, supilama grietinėlė, uždengiama ir paliekama 1-2 val.

Išmirkusios uogos kartu su išsiskyrusiomis sultimis supilamos į puodą ir ant silpnos ugnies verdama, kol suminkštėja.

Išvirusios uogos ištrinamos elektriniu trintuvu ir tyrė atvėsinama.

Į desertinius indelius pridedama ledų, apliejama paruoštu užpilu ir gausiai apdedama šviežiomis uogomis.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

Bus daugiau…

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: