© Saldieji patiekalai/Desserts


♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 © MIELINĖS TEŠLOS PYRAGĖLIAI SU ĮDARU (4 asmenims pietums arba vakarienei)

Reikalingi produktai:

1 pakelis šaldytos mielinės tešlos

2 valgomieji šaukštai sviesto arba margarino

2 valgomieji šaukštai smulkaus cukraus

1/8 litro šviežio pieno

½ stiklinės raudonos spalvos vaisių marmelado

Mielinė tešla atšildoma ir ant miltais apibarstytos lentos iškočiojamas 2 cm storio lakštas. Stiklinės kraštai išmiltuojami, išpjaunami apvalūs paplotėliai ir sudedami ant miltais apibarstytos skardos. Skarda įšaunama į orkaitę, įkaitinama, tačiau ne karštesnė kaip 50 °, ir paliekama pakilti. Kai paplotėliai pasikelia dvigubai, ant kiekvieno užkrečiama po 1 arbatinį šaukštelį raudonojo marmelado ir padaromi apvalūs pyragėliai. Tada ant silpnos ugnies tefloninėje keptuvėje ištirpinamas sviestas arba margarinas, įberiama cukraus, supilamas pienas, sudedami pyragėliai ir kepama. Keptuvė turi būti truputį pridengta. Kepa pyragėliai apie valandą. Tinka su karštu vaniliniu padažu.

 ♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 © VARŠKINIAI BLYNAI SU OBUOLIŲ KOMPOTU (4 asmenims pusryčiams arba vakarienei)

Reikalingi produktai:

1 kg vasarinių obuolių

1 citrinos sultys

1 vanilės lazdelė

Cukrus

3 kiaušiniai

Druska

125 g neriebios varškės

4 kaupini valgomieji šaukštai miltų

1 nubrauktas arbatinis šaukštelis kėlimo žievelės

Apie 1 valgomąjį šaukštą sviesto arba margarino

Pastaba. Kepimo milteliai gali būti pakeisti valgomąja soda.

Nulupami obuoliai, perpjaunami į 8 dalis ir išpjaunamas sėklalizdis. Sudrožta vanilės lazdelė ir 3 valgomieji šaukštai cukraus užpilami ½ puodelio vandeniu, suvarvinamos citrinos sultys ir iki virimo pakaitinama. Tada į puodą sužeriami obuoliai, puodas uždengiamas ir paliekama, kad pritrauktų. Iki kietų putų išplakami kiaušinių baltymai ir truputį jie pasūdomi. Į plakamus baltymus plona srovele suberiami 2 kaupini valgomieji šaukštai cukraus. Tryniai išsukami su varške, miltais, kepimo milteliais ir citrinos žievele, šita masė sukrečiama ant išplaktų baltymų ir viskas atsargiai išmaišoma. Tefloninėje keptuvėje ištirpinamas gabalėlis riebalų, iškepami 4 blynai ir į stalą duodama su šiltu obuolių kompotu.

 ♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

© PAKEPINTOS BANDELĖS SU VYŠNIOMIS (4 asmenims)

Reikalingi produktai:

500 g vyšnių

2 valgomieji šaukštai smulkaus cukraus

1 puodelis vandens

6 bandelės

1/8 litro šviežios grietinėlės

¼ litro pieno

3 kiaušiniai

1 valgomasis šaukštas smulkaus cukraus

2 valgomieji šaukštai sviesto arba margarino

Iš vyšnių išimami kauliukai ir uogos nuplaunamos. Užvirinamas vanduo su cukrumi ir 5 min. vyšnios pavirinamos. Bandelės supjaustomos kubeliais. Išmaišoma grietinėlė, pienas, kiaušiniai ir cukrus. Į šitą mišinį sumetamos bandelės ir 5 min. palaikoma, kad įsigertų. Didelėje keptuvėje ištirpinami riebalai, perdedamos į riebalus bandelės ir 5 min., kol pagelsta, iš visų pusių pakepinama. Bandelės ir apdžiūvusios vyšnios gražiai sudedamos į karštą dubenį. Labiausiai tinka prie jų karšta kava.

 ♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

© VIENOS OMLETAS (4 asmenims pusryčiams arba vakarienei)

Reikalingi produktai:

250 g miltų

1 žiupsnelis druskos

3/8 litro pieno

4 kiaušiniai

3 kaupini valgomieji šaukštai smulkaus cukraus

2 valgomieji šaukštai sviesto arba margarino

100 g razinų be kauliukų

Į miltus įberiama druskos, cukraus ir išmaišoma su pienu ir kiaušinių tryniais. Keptuvėje ištirpinama 1 valgomasis šaukštas riebalų, supilama pusę tešlos ir suberiama 50 g nuplautų razinų. Omletas kepamas ant silpnos ugnies, po to keptuvė apverčiama ir omletas perdedamas į keptuvės dangtelį, o iš dangtelio – vėl į keptuvę, tik jau kita puse, ir pabaigiama kepti. Kai iškepa, dviem šakutėmis perdrėskiamas omletas pusiau ir iš keptuvės išimamas. Po to visi jo gabalėliai sukraunami į keptuvę atgal ir 1 min. pašildoma. Kai sušyla, gausiai apibarstoma cukraus pudra. Į stalą duodama su obuolių kompotu.

 ♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

© Libano spurgos (4 asmenims)

Reikalingi produktai:

250 g miltų

1 žiupsnelis druskos

¼ litro pieno

1 pakelis džiovintų mielių

50 g smulkaus cukraus

2 kiaušiniai

50 g išlydyto sviesto arba margarino

Su 1 taure romo sumaišyta slyvų tyrelė

Cinamonas

Cukrus

Išsijojami miltai ir druska. Įpilama truputį pašildyto pieno, įmaišomos mielės ir suberiamas 1 valgomasis šaukštas cukraus. Užmaišoma tešla ir 15 min. paliekama pakilti. Paskui į tešlą iš eilės supilamas pienas, likusis cukrus, tryniai ir išlydytas sviestas. Tešlą patartina maišyti elektrine maišykle. Baltymai išplakami iki putų, po truputį įmaišomi į tešlą ir tešla pastatoma į orkaitę, įkaitintą iki 50 °, kad pakiltų dar kartą. Orkaitė neuždaroma, tešla joje palaikoma apie ¼ val. Po to įkaitinama negili gruzdintuvė, kiekvienas jos lizdas ištepamas riebalais ir įkrečiama po 1 – 1½ valgomojo šaukšto tešlos. Spurgos apkepinamos iš visų pusių, aptepamos slyvų tyre, apibarstomos cinamonu ir cukrumi. Geriausia valgyti šiltas.

 ♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

© SKLINDŽIAI SU OBUOLIAIS (4 asmenims)

Reikalingi produktai:

3 obuoliai

1-2 valgomieji šaukštai smulkaus cukraus

1 nubrauktas arbatinis šaukštelis cinamono

½ citrinos sulčių

1 nedidelė taurelė romo

200 g miltų

4 kiaušiniai

¼ litro vandens arba pieno

1 žiupsnelis druskos

1 valgomasis šaukštas smulkaus cukraus

2 valgomieji šaukštai margarino

Pastaba. Omleto, užmaišyto su vandeniu, bus trapesnė plutelė.

Plonai nulupami obuoliai, išpjaunami sėklalizdžiai ir supjaustomi žiedeliais. Cukrus išmaišomas su cinamonu, citrinų sultimis ir romu, į šitą mišinį sumetami obuoliai ir paliekama 10 min., kad pritrauktų. Iš miltų, trynių, pieno ir druskos užmaišoma vientisa tešla. Kiaušinių baltymai išplakami iki kietų putų. Kai plakama, į baltymus suberiama 1 valgomasis šaukštas smulkaus cukraus, o išplakta masė įmaišoma į miltų tešlą. Kiekvienam sklindžiui į keptuvę įdedama po gabalėlį margarino, ant jo užpilama tešlos, o ant tešlos uždedama eilutė obuolių skiltelių. Kai tešla apskrunda, apverčiama kita pusė. Iškepti sklindžiai apibarstomi cinamonu su cukrumi ir duodama su kava.

Pastaba. Sklindžiai su obuoliais gali būti puikus daržovių sriubos pakaitalas.

 ♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 © PRANCŪZIŠKI KUKULIAI (4 asmenims)

Reikalingi produktai:

4 pagerintos bandelės

4 valgomieji šaukštai marmelado (geriausia slyvų), sumaišyto su trupučiu romo

½ litro pieno

3 kiaušiniai

2 pakeliai vanilinio cukraus

1 valgomasis šaukštas smulkaus cukraus

3 valgomieji šaukštai sviesto arba margarino

Pusiau perlaužiamos bandelės, kurios aptepamos marmeladu. Išsukamas pienas, kiaušiniai, vanilinis ir smulkus cukrus, šituo mišiniu apipilamos bandelės ir padedama įsigerti. Po to prancūziški kukuliai kepami riebaluose, kol pagelsta. Kai pagelsta, perdedama į dubenį, apibarstoma cukrumi ir cinamonu.

Bandelės prancūziškiems kukuliams paruošiamos ir kitaip: bandelės išmirkomos piene, apvoliojamos išplaktu kiaušiniu ir paniravimo džiūvėsėliais, o paskui apkepinamos riebaluose.

Prancūziškiems kukuliams vietoj bandelių galima imti baltą duoną, riekelės aptepamos marmeladu, sudėliojamos po dvi, apšlakstomos pienu ir išpanikuojamos.

Ruošiant prancūziškus kukulius vietoj pieno galima imti vyną.

 ♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

© GRIKINIŲ MILTŲ BLYNAI (4 asmenims)

Reikalingi produktai:

1 pakelis džiovintų arba 1 plytelė šviežių mielių

½ litro pieno

125 g kvietinių miltų

375 g grikinių miltų

4 kiaušiniai

Druska

1 arbatinis šaukštelis smulkaus cukraus

100 g sviesto arba margarino

½ puodelio šilto pieno išsukamos mielės, įmaišomas 1 arbatinis šaukštelis miltų ir pusvalandžiui paliekama, kad pakiltų. Į dubenį suberiami kvietiniai bei graikiniai miltai, supilamas likusis pienas, įmušami kiaušiniai, įberiama druskos ir cukraus ir sumaišoma su pakilusiomis mielėmis. Tešla išmaišoma elektrine maišykle, uždengiama švariu rankšluosčiu ir įstatoma į atvirą orkaitę, įšildytą iki 50 °, kad pakiltų. Blynai kepami riebalais išteptoje karštoje maždaug 10 cm skersmens keptuvėje. Iškepti blynai apibarstomi cinamonu ir cukrumi ir valgoma su obuolių kompotu, paskanintu citrinų žievelėmis ir cinamono lazdelėmis.

 ♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

© SUFLĖ SU VYŠNIOMIS (4 asmenims)

Reikalingi produktai:

500 g saldžių vyšnių

1 citrinos sultys ir sutarkuota žievelė

50 g maltų migdolų

4 kiaušiniai

100 g smulkaus cukraus

1 pakelis vanilinio cukraus

100 g miltų

25 g krakmolo

1 nubrauktas arbatinis šaukštelis kepimo miltelių

Pastaba. Kepimo miltelius galima pakeisti valgomąja soda.

Vyšnios nuplaunamos, apdžiovinamos, nuskinami vaiskočiai ir išimami kauliukai, po to apibarstomos citrinos žievele ir maltais migdolais ir viskas išmaišoma. Kiaušinių tryniai išsukami su citrinos sultimis ir 50 g cukrumi. Baltymai su likusiu smulkiu cukrumi ir vaniliniu cukrumi išplakami iki kietų putų, o išplakti įmaišomi į trynių masę. Tada suberiami miltai, krakmolas ir kepimo milteliai. Viskas atsargiai išplakama šluotele. Riebalais išteptoje ir miltais apibarstytoje formoje pridedama vyšnių, ant vyšnių sukrečiama suflė tešla, o tešlos viršus papuošiamas vyšniomis. Suflė kepama iki 180 ° įkaitintoje orkaitėje 45 min. Valgoma karšta su vaniliniu padažu arba vaisių sultimis.

 ♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 © VARŠKĖS APKEPAS SU OBUOLIAIS (4 asmenims pietums)

Reikalingi produktai:

750 g obuolių

4 kiaušiniai

150 g smulkaus cukraus

Smulkiai sutarkuota 1 citrinos žievelė

1 pakelis vanilinio cukraus

500 g neriebios varškės

125 g manų kruopų

½ pakelio kepimo miltelių

Druska

Truputis citrinos sulčių

Pastaba. Vietoje kepimo miltelių galima dėti valgomosios sodos.

Obuoliai nulupami ir perpjaunami į 4 dalis, išpjaunami sėklalizdžiai ir supjaustomi plonytėmis skiltelėmis. Rankiniu mikseriu iki baltumo išplakami kiaušinių tryniai su cukrumi, citrinos žievele ir vaniliniu cukrumi. Po to sukrečiama varškė, suberiamos manų kruopos, kepimo milteliai ir tešla gerai išmaišoma. Baltymai su druska ir trupučiu citrinos sulčių išplakami iki kietų putų ir įmaišomi į varškės kremą. Paruošta tešla sukrečiama į formą ir kepama 200 ° karštumo orkaitėje. Po 30 min. patikrinama, ar jau apkepusi: jeigu ant įbesto pagaliuko tešlos nebelieka, suflė iš orkaitės galima išimti ir nešti į stalą – karštą ir su vaniliniu padažu.

 ♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 © VARŠKĖS KUKULIAI SU VYŠNIŲ KOMPOTU (4 asmenims pietums)

Reikalingi produktai:

1 pakelis bulvinių kukulių

3/8 litro pieno

2 kiaušiniai

2 valgomieji šaukštai cukraus

Smulkiai sutarkuota 1 citrinos žievelė

500 g naminio sūrio

100 g lazdyno riešutų

2 valgomieji šaukštai sviesto arba margarino

1 stiklainis konservuotų vyšnių be kauliukų

1 arbatinis šaukštelis krakmolo

1 arbatinis šaukštelis cinamono

Kukulių tešla sukrečiama į plaktuvą (mikserį), įpilama pieno, įmušama kiaušinių, įberiama cukraus, druskos, citrinos žievelės ir sudedamas sūris. Viskas gerai išmaišoma. 10 min. tešla paliekama, kad pakiltų. Po to sudrėkinamos rankos ir iš tešlos nulipdomi graikinio riešuto dydžio kukuliai. Užvirinamas pasūdytas vanduo, į jį sumetami suformuoti kukuliai ir apie 10 min. pakaitinama (nevirinama). Sutrinami riešutai ir pakepinami sviestu arba margarinu. Šlakelyje vyšnių sulčių ištirpinamas krakmolas, kuris supilamas į pašildytas vyšnias, ir užvirinama. Išvirti kukuliai išgriebiami, sudedami į dubenį, apibarstomi pakepintais riešutais, cinamonu ir cukrumi.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 © APKEPAS SU KRIAUŠĖMIS (4 asmenims, ypač vaikams)

Reikalingi produktai:

4 nunokusios kriaušės

3 kiaušiniai

½ citrinos sulčių

1 žiupsnelis druskos

3 kaupini šaukštai smulkaus cukraus ir miltų

50 g sutrintų riešutų

1 nubrauktas arbatinis šaukštelis kepimo miltelių

1 valgomasis šaukštas sviesto arba margarino

½ stiklainio konservuotų abrikosų

½ puodelio smulkaus cukraus

1 citrinos sultys

Kriaušės plonai nulupamos, perpjaunamos pusiau ir išpjaunami sėklalizdžiai. Kiaušinių baltymai atskiriami nuo trynių ir su citrinos sultimis bei druska ir cukrumi išplakami iki kietų putų, po to atsargiai išmaišoma su tryniais, miltais, riešutais ir kepimo milteliais. Negili karščiui atspari forma ištepama riebalais, pridedama tešlos, ant viršaus sudėliojamos kriaušių puselės, apibarstoma cukrumi ir apie 40 min. kepama iki 200 ° C įkaitintoje orkaitėje. Apkepas paduodamas karštas su abrikosų padažu.

Abrikosų padažas. Abrikosai ir jų sultys bei cukrus su citrinos sultimis mikseriu išplakami iki tyrelės, šita masė pavirinama, kol sutirštėja.

 ♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 © DUONOS APKEPAS SU OBUOLIAIS (4 asmenims vakarienei arba kaip desertas)

Reikalingi produktai:

4 duonos bandelės

3 kiaušiniai

¼ litro pieno

1 pakelis vanilinio cukraus

1 kaupinas valgomasis šaukštas smulkaus cukraus

1 kg obuolių

50 g razinų be kauliukų

25 g išgliaudytų migdolų riešutų

3 valgomieji šaukštai abrikosų marmelado

2 citrinų sultys

Malti gvazdikėliai

Truputis muskato riešuto, cinamono

Pastaba. Jeigu pageidaujate, galima įdėti 2-3 nedideles taureles konjako, obuolių trauktinės arba romo.

Bandelės supjaustomos plonomis riekelėmis. Kiaušiniai ištrinami su pienu, vanile ir cukrumi. Šiuo padažu aplaistomos bandelės. Obuoliai nulupami, perpjaunami į 4 dalis, išpjaunami sėklalizdžiai, susmulkinama plonomis skiltelėmis ir sumaišoma su nuplautomis razinomis, migdolų riešutais, marmeladu, citrinos sultimis, prieskoniais (maltais gvazdikėliais, muskato riešutu, cinamonu) ir pagal skonį konjaku, obuolių trauktine arba romu. Karščiui atspari forma ištepama riebalais, jos kraštai apdedami bandelės riekelėmis, o į vidurį sukrečiama obuolių masė. Kepama apie 45 min., orkaitė įšildoma iki 180 °C. Apkepas, apibarstytas cukrumi, valgomas karštas kaip saldi vakarienė, o šaltas – kaip desertas.

 ♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 © SPURGOS SU ĮDARU (Austrija) (desertas 4 asmenims)

Reikalingi produktai:

250 g miltų

¼ litro pieno

25 g mielių

1 kaupinas valgomasis šaukštas smulkaus cukraus

1 pakelis vanilinio cukraus

1 žiupsnelis druskos

3 kiaušiniai

125 g džiovintų slyvų

1 citrinos tarkuota žievelė

1/8 litro baltojo vyno

2 kaupini valgomieji šaukštai smulkaus cukraus

1 nubrauktas arbatinis šaukštelis cinamono

Margarinas kepimui

Į dubenį įberiama miltų ir juose ranka padaroma duobutė. Truputį pašildytas pienas išsukamas su sutrupintomis mielėmis, smulkiu cukrumi, vaniliniu cukrumi ir supilama į duobutę miltuose. Mielės paliekamos 20 min. pakilti. Po to įpilama pieno, įberiama druskos, įmušama kiaušinių, tešla gerai išminkoma ir vėl paliekama pakilti. Iš slyvų išimami kauliukai, slyvos užpilamos baltuoju vynu, apiberiamos citrinos žievele, cukrumi bei cinamonu ir išgarinama. Turi likti tiršta košė. Tada įkaitinama gruzdintuvę, į kiekvieną jos lizdelį įkrečiama po 1 arbatinį šaukštelį margarino, lizdelis išriebaluojamas ir ¾ jo prikrečiama tešlos, o ant viršaus uždedama truputį slyvų tyrės. Spurgos iš abiejų šonų kepinamos, kol prisitraukia tamsiai gelsva plutele. Apvoliojama cukruje ir duodama į stalą.

 ♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

© OMLETAS SU RIEŠUTAIS IR ROMU (4 asmenims pietums, 8 asmenims desertui)

Reikalingi produktai:

200 g miltų

2 kiaušiniai

¾ litro pieno

1 žiupsnelis druskos

2 valgomieji šaukštai sviesto

75 g rupiai pasmulkintų lazdyno riešutų

100 g razinų be kauliukų

1 valgomasis šaukštas su kaupu smulkaus cukraus

2 likerio taurelės romo

Padažui:

1/8 litro grietinėlės

1 valgomasis šaukštas smulkaus cukraus

50 g grietininio šokolado

1 kiaušinio trynys

2 valgomieji šaukštai pieno

Miltai išmaišomi su kiaušiniais ir pienu, įberiama druskos. Maišoma, kol tešla pasidaro vientisa. Tada ½ val. paliekama pakilti. Tefloninėje keptuvėje pakaitinama truputį sviesto ir iškepami plonučiai omletai. Apkepinami lazdyno riešutai ir razinos su cukrumi. Kepinama, kol cukrus pradeda virsti į karamelės masę, tada viskas aplaistoma romu. Šitas įdaras sukrečiamas ant omletų, jie suvyniojami į ritinėlius ir, kol duodama į stalą, laikoma šiltoje vietoje. Grietinėlė su cukrumi ir vanile užvirinami ir šitame skystyje ištirpinamas sutrupintas šokoladas. Kiaušinio trynys iki baltumo išplakamas su pienu ir į masę įmaišoma su šokoladu, tik nestatoma ant ugnies. Šituo šokoladiniu padažu apipilami omleto vyniotiniai ir į stalą duodami karšti. Ant viršaus galima užberti cukraus pudros.

 ♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 © PUDINGAS (4 asmenims)

Reikalingi produktai:

3 kiaušiniai

40 g smulkaus cukraus

50 g tamsių paniravimo džiūvėsėlių

2 likerio taurelės likerio (trauktinės) arba romo

150 g maltų lazdyno riešutų

Cinamonas

Malti gvazdikėliai

Smulkiai sutarkuota ½ citrinos žievė

Druska

Nuo baltymų gerai atskiriami tryniai, jie išsukami iki baltumo. Į dubenį suberiami tamsūs paniravimo džiūvėsiai, apipilami likeriu arba romu, suberiami lazdyno riešutai, truputis cinamono, žiupsnelis gvazdikėlių, smulkiai sutarkuota citrinos žievelė ir viskas gerai išmaišoma. Į baltymus įdedama truputį druskos ir išplakama iki kietų putų. Masė su tryniais ir sausoji masė atsargiai sumaišomi su baltymais. Tešla perpilama į riebalais išteptą formą, daugiau kaip ¾ formos neužpildoma, ir uždengiama dangteliu. Forma užstatoma ant vandens garų ir šitaip kaitinama 45 min. Paskui forma apverčiama, pudingas perdedamas į lėkštę, apipilama karštu padažu (vaniliniu arba vaisiniu) ir papuošiama konservuotais vaisiais.

 ♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

© VANILINIS SUFLĖ SU AVIEČIŲ TYRELE (4 asmenims)

Reikalingi produktai:

100 g smulkaus cukraus

1 valgomasis šaukštas sviesto

6 kiaušiniai

1 vanilės lazdelė

1 žiupsnelis druskos

750 g aviečių

50 g cukraus pudros

1 citrinos sultys

1 likerio taurelė aviečių užpiltinės

Karščiui atspari vertikaliais kraštais forma ištepama ištirpintais riebalais ir užbarstoma cukrumi. Į dubenėlį supilami kiaušinių tryniai, suberiamas likęs cukrus, susmulkinta vanilės lazdelė ir rankiniu mikseriu išplakama. Plakama apie 4 min., kol sutirštėja iki kremo pavidalo. Pasūdyti baltymai išplakami iki kietų putų ir iš lėto išmaišoma su šiltu kiaušininiu kremu. Tešla sukrečiama į formą, pašaunama į orkaitę, įkatintą iki 225 °C, ir kepama 5 min., po to temperatūra sumažinama iki 200 °C ir kepama dar 20 min. Į stalą suflė duodama karšta su aviečių tyrele. Tyrelei uogos pertrinamos per sietelį ir sumaišomos su užpiltine, cukraus pudra bei citrinos sultimis.

 ♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 © PLOMBIRUOTI PERSIKAI (4 asmenims)

Reikalingi produktai:

4 nunokę kieti persikai

2 natūralūs apelsinai

6 gabaliukai cukraus

1 valgomasis šaukštas sviesto

1 valgomasis šaukštas smulkaus cukraus

1 taurė apelsinų likerio

Persikai trumpam panardinami į verdantį vandenį, nulupama jų odelė ir išimami kauliukai. Į apelsinų žievelę ištrinami cukraus gabaliukai, ištrinama taip, kad eterinis aliejus persismelktų kiaurai. Gruzdintuvę arba emaliuota keptuvė pastatoma ant karštos viryklės ir sušildoma. Kai įšyla, į ją įdedama sviesto. Sviestas turi įkaitęs užvirti, ir tada suberiamas cukrus. Iš cukraus išverdama auksaspalvė karamelė. Tada supilamos apelsinų sultys, sužeriami cukraus gabaliukai, persikai ir kaitinama, kol masė sutirštėja. Kai sutirštėja, supilamas apelsinų likeris, uždegama ir degantis paduodamas į stalą. Jeigu pageidautina, prie persikų galima duoti vanilinio kremo.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 © MARŠKINIUOTI OBUOLIAI (4 asmenims)

Reikalingi produktai:

300 g miltų

200 g sviesto arba margarino

1 žiupsnelis druskos

6 valgomieji šaukštai ledinio vandens

4 minkšti obuoliai

2 valgomieji šaukštai aviečių marmelado

25 g rupiai susmulkintų lazdynų arba migdolų riešutų

Miltai, riebalai ir druska suvoliojami į gniutulą, įpilama ledinio vandens, mikseriu išplakama vientisa masė ir 1 val. padedama į šaltą vietą. Nulupami obuoliai, išpjaunami sėklalizdžiai ir vaiskotis. Marmeladas išmaišomas su riešutais ir pridedama į obuolių išpjovas. Tešla iškočiojama į ploną lakštą ir dubenėliu išpjaunami 4 apvalūs 20 cm skersmens plokštainiai. Į plokštainių vidurį padedama po obuolį, tešlos kraštai pakeliami, suvilgomi vandeniu ir užspaudžiami. Iš likusios tešlos išpjaunami lapeliai, jie suvilgomi vandeniu, kad geriau priliptų, ir jais papuošiami obuoliai tešloje. Marškiniuoti obuoliai sudedami į skardą ir 40 min. kepami iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje. Šitas desertas geriausiai tinka prie arbatos.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 © OBUOLINIS DREBUČIŲ KREMAS (4 asmenims)

Reikalingi produktai:

1 kg obuolių

1/8 litro vandens

1 citrinos sultys

10 g smulkaus cukraus

50 g apelsinų cukatų

1 pakelis vanilinio cukraus

12 lapelių želatinos

2 likerio taurelės romo (54°)

¼ litro grietinėlės

Vyšnių arba aviečių sultys

Pastaba. Desertą patariama ruošti prieš vieną dieną iki jis bus tiekiamas į stalą.

Obuoliai nulupami, išpjaunami sėklalizdžiai, supjaustomi skiltelėmis, apšlakstoma citrinos sultimis ir paverdama vandenyje, kol suminkštėja. Į obuolių košę įmaišoma cukraus, apelsinų cukatų ir vanilinio cukraus. Želatina 5 min. suberiama į šaltą vandenį, išmaišoma ir karštoje obuolių tyrėje ištirpinama. Želė pastatoma į šaltą vietą, o prieš jai sustingstant, įmaišoma romo ir išplaktos grietinėlės. Šito kremo prikrečiama į atšaldytą stačiakampę formą ir mažiausiai 2-3 valandoms pastatoma į šaltą vietą. Po to forma panardinama į karštą vandenį, apverčiama ir obuolinis kremas perdedamas į dubenį. Į stalą duodama su vyšnių arba aviečių sultimis. Labiausiai obuolinis drebučių kremas tinka su arbata.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

© ŠALTA VAISIŲ SRIUBA SU MELIONAIS (4 asmenims kaip užkandis arba desertas)

Reikalingi produktai:

1-2 saldūs melionai arba arbūzai (iš viso apie 1 kg)

½ litro raudonojo vyno

2 valgomieji šaukštai sago

4-5 valgomieji šaukštai smulkaus cukraus

2 citrinų sultys

1 nedidelis buteliukas mineralinio vandens

Pastaba. Vietoj sago galima imti tokį pat kiekį krakmolo.

Raudonasis vynas, sago ir cukrus suberiamai kartu, išmaišoma ir pakaitinama iki virimo. Po to 10 min. palaikoma, kad pritrauktų. Kai pritraukia, pastatoma į šaltą vietą. Melionai perpjaunami pusiau, išgremžiamos sėklos, o iš minkštimo išskobiami rutuliukai (2 pilni arbatiniai puodeliai). Likęs minkštimas per tinklelį arba virtuviniu kombainu sutrinamas į tyrelę. Šita tyrelė, citrinų sultys ir mineralinis vanduo įmaišomi į atšaldytą vyno sultinį ir suberiami melionų rutuliukai. Melionų sriuba prieskoniais pagardinama pagal skonį, į stalą duodama stiklinėse vazelėse arba giliose lėkštėse.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

© VAISIŲ SULČIŲ IR TAPIJOKO PUDINGAS (4 asmenims)

Reikalingi produktai:

1 kg šviežių raudonųjų serbentų arba aviečių

½ litro vandens

100 g tapijoko (galima pakeisti ryžių krakmolu)

125 g smulkaus cukraus

2 citrinų sunka

2 likerio taurelės aviečių trauktinės, vyšnių likerio arba konjako

Pastaba. Jeigu valgys ir vaikai, alkoholio nedėkite.

Serbentai perrenkami, nuplaunami, nuskainiojami vaiskočiai ir 5 min. ant silpnos ugnies pavirinami, po to pertrinami per tinklelį. Pertrinti vėl supilami į puodą, suberiami tapijoko ir cukrus ir vėl pakaitinama (tačiau nevirinama) dar 10 min. Kai kaitinti baigiama, supilama citrinų sunka, likeris arba konjakas. Šita masė supilama į stiklinę vazą ir 2-3 val. pastatoma į šaltą vietą. Į stalą duodama su paruoštu vanilės padažu. Tapijokas – iš manijoko šaknų gaunamas maistinis krakmolas.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 © AVIEČIŲ SRIUBA (4 asmenims)

Reikalingi produktai:

750 g šviežių aviečių

¼ litro baltojo vyno

¼ litro vandens

4 kaupini valgomieji šaukštai smulkaus cukraus

3 nubraukti valgomieji šaukštai krakmolo

2 citrinų sunka

Baltasis vynas praskiedžiamas vandeniu, pasaldinamas ir pakaitinamas iki virimo. Po to supilamas truputyje vandens ištirpintas krakmolas ir vėl pakaitinama iki virimo. Neuždengtas puodas pastatomas virš šalto vandens ir atšaldoma. Avietės apipilamos šaltu vandeniu, apdžiovinamos, gerai perrenkamos, įpilama likerio ir išplakama tyrelė. Aviečių tyrė ir citrinų sunka sumaišomi su vyno mišiniu, puodas uždengiamas, įstatomas į šaldytuvą ir gerai ataušinamas. Sriuba į stalą duodama šalta, papuošta keliomis avietėmis. Su vasariška sriuba galima pasiūlyti trapių džiūvėsėlių.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

© RABARBARŲ PUDINGAS SU PIENU (4 asmenims pavakariams)

Reikalingi produktai:

500 g rabarbarų

¼ litro vandens

1/8 litro baltojo vyno

150 g smulkaus cukraus

75 g sago

Apie ½ litro šviežio pieno

Pastaba. Vietoj sago galima imti tokį pat kiekį krakmolo.

Rabarbarai nuplaunami ir supjaustomi 1 cm ilgio kubeliais. Apipilami vandeniu, dedami ant ugnies, 10 min. pavirinami, o po to pertrinami per sietelį. Įmaišoma baltojo vyno, įberiama smulkaus cukraus, vanilinio cukraus ir užvirinama. Suberiama sago ir paliekama, kad išbrinktų. Brinkinama iki skaidrumo, kol nebelieka baltų gumulėlių. Prieskonių į pudingą dedama pagal skonį, perdedama į stiklinę vazą ir atšaldoma. Atvėsęs pudingas iš vazos sudedamas į gilias lėkštes ir į stalą duodamas su šviežiu pienu. Valgomas su šaukštais. Rabarbarų pudingą galima sutaisyti ir su krakmolu: 1 litrui sulčių reikia imti 60 g krakmolo.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

© ŠALTA RAUDONŲJŲ SERBENTŲ SRIUBA (4 asmenims desertas karštą vasaros dieną)

Reikalingi produktai:

1 kg raudonųjų serbentų

Apie 150 g smulkaus cukraus

¼ litro vandens

2 kiaušinių baltymai

1 žiupsnelis druskos

1 valgomasis šaukštas smulkaus cukraus

80 g sago

Šiaudeliais supjaustyti apelsinai arba citrinos

Pastaba. Vietoj sago galima dėti 60 g krakmolo.

Išspaudžiamos raudonųjų serbentų sultys. Su vandeniu išverdamas cukraus sirupas. Pasūdyti baltymai su 1 arbatiniu šaukšteliu smulkaus cukraus išplakami iki kietų putų. Iš tų putų arbatiniu šaukšteliu atgnybiami kukuliukai ir sumetami į karštą sirupą, uždengiama ir 5 min. laukiama, kol šiltai pritraukia (tik nevirinama). Po to kukuliukai išgriebiami ir atvėsinami, o sirupas sušildomas vėl, suberiama sago ir paliekama išbrinkti. Masė atšaldoma, į ją įmaišoma serbentų sunkos ir pagal skonį pasaldinama. Į stalą sriuba duodama supilta į sriubinę ir labai atšaldyta, o viršus papuošiamas baltymų putų kukuliukais ir apelsinų arba citrinų šiaudeliais. Kaip garnyrą atskirai galima duoti uogų ir biskvitinių lazdelių.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 © RYŽIŲ PUDINGAS (4 asmenims, Austrijos dvarininkų valgis)

Reikalingi produktai:

125 g ryžių

½ litro pieno

1 žiupsnelis druskos

1 citrinos žievelės

3 valgomieji šaukštai smulkaus cukraus

¼ indelio konservuotų vaisių asorti

¼ grietinėlės

4 želatinos lapeliai

Pienas pašildomas, suberiami ryžiai, druska, citrinos žievė ir ant silpnos ugnies apie 35 min. paverdama. Po virimo suberiamas cukrus ir ryžiai ir pastatoma šiltai. Vaisiai apipilami vandeniu ir gerai nudžiovinami. Želatina 5 min. pamirkoma šaltame vandenyje, kol išbrinksta, o po to ištirpinama 1 puodelyje karštų vaisių sulčių. Ryžiai su pienu išmaišomi su plakta grietinėle, vaisiais ir želatina. Viskas sukrečiama į vandenyje atšaldytą formą ir 1 val. palaikoma šaldytuve. Po valandos forma panardinama į karštą vandenį, apverčiama ir pudingas perdedamas į lėkštę. Į stalą duodama su aviečių sirupu.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 © MARINUOTŲ PERSIKŲ APKEPAS (4 asmenims, valgoma su serbentų želė)

Reikalingi produktai:

4 švieži persikai

2 valgomieji šaukštai vaisių marmelado arba želė (raudonos spalvos)

75 g migdolų riešutų

1 kiaušinis

2 kaupini valgomieji šaukštai cukraus pudros

1/8 litro grietinėlės

Pagal skonį 1 valgomasis šaukštas romo, vyšnių likerio, aviečių trauktinės arba konjako

Persikai panardinami į karštą vandenį ir nulupama odelė, išimami kauliukai bei apdžiovinama. Į persiko įpjovą įkrečiama ½ arbatinio šaukštelio marmelado arba vaisių želė ir įpjovos puse žemyn sudedama į karščiui atsparią formą. Migdolų riešutai suberiami į verdantį vandenį, po to vanduo nupilamas, o riešutų odelė nugremžiama. Tada sudedama į mikserį kartu su kiaušiniais, cukraus pudra, grietinėle, romu, likeriu arba konjaku ir išplakama tyrė. Šiuo marcipanų kremu apipilami persikai ir 5 min. kepama. Į stalą galima duoti ir karštus, ir šaltus. Marcipanų kremą galima sutaisyti ir kitaip: sumaišoma 100 g marcipanų, 1 kiaušinį, grietinėlės ir romo.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 © OMLETAS SU ROMU (4 asmenims)

Reikalingi produktai:

5-6 kiaušiniai

2-3 valgomieji šaukštai pieno

1 žiupsnelis druskos

1 valgomasis šaukštas sviesto arba margarino

3-4 valgomieji šaukštai abrikosų marmelado

3-4 valgomieji šaukštai romo

2 valgomieji šaukštai smulkaus cukraus

2-3 skiltelės ananaso

Kiaušiniai ir pienas su druska išplakami iki putų. Keptuvėje įkaitinamas sviestas, supilama kiaušinių masė, ant ugnies šakute ji permaišoma, o keptuvė vis sukratoma. Kai omletas sutvirtėja, jis padaromas apvalus. Abrikosų marmeladas sumaišomas su 2 valgomaisiais šaukštais romo ir sukrečiama į patį omleto vidurį, o kraštai suglaudžiami kaip pyragėliai. Po to keptuvė apverčiama, omletas perdedamas į įšildytą lėkštę ir apibarstomas cukrumi. Įkaitintu metaliniu strypeliu viršuje galima įspausti grotelių raštą. Įsipilama truputį romo, uždegiama ir šituo degančiu skysčiu apšlakstomas omletas. Po to papuošiama ananaso skiltelėmis.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 © VAISIŲ SALOTOS SU AVOKADAIS (4 asmenims)

Reikalingi produktai:

3 apelsinai

1 valgomasis šaukštas smulkaus cukraus

1 žiupsnelis imbiero

1 pakelis vanilinio cukraus

2 avokadai

2 bananai

1 taurelė apelsinų likerio

Apelsinai nulupami ir nuo minkštimo nugremžiamos baltos plėvelės, išspaudžiamos sultys, į sultis įberiama cukraus, imbiero ir vanilinio cukraus, paverdama 2 min. ir ataušinama. Avokado vaisiai perpjaunami išilgai iki kauliuko į dvi dalis ir išpjaunamas ½ cm gyliu nuo žievės minkštimas. Bananai nulupami, supjaustomi griežinėliais ir sumaišomi su avokado minkštimu bei apelsinais. Į cukraus sirupą įmaišoma likerio, šituo mišiniu apipilamos vaisių salotos. Salotų prikrečiama į avokadų puseles.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 © VAISIŲ ŽELĖ (4 asmenims)

Reikalingi produktai:

3/8 litro vaisių sulčių (šviežių arba iš kompoto)

1 citrinos sunka

6 želatinos lapeliai

1 kaupinas valgomasis šaukštas smulkaus cukraus

500 g šviežių arba 1 stiklainis (1 l) bet kokių konservuotų vaisių

Grietinėlė

Pakaitinama 1/8 litro vaisių sulčių ir jose per 5 min. ištirpinama išmirkyta vandenyje ir gerai išbrinkusi želatina. Įmaišomos likusios vaisių sultys, po to išspaudžiama citrina, suberiamas cukrus ir gerai išmaišoma. Vaisiai išdėliojami į nedideles formeles, apipilama vaisių sirupu ir pastatoma į šaltą vietą. Po to formelės panardinamos į karštą vandenį, apverčiamos ir želė perdedama į dubenį, o dubenyje gražiai papuošiama išplakta su cukrumi grietinėle. Jeigu želė daroma iš šviežių vaisių, cukraus dedama 1-2 valgomaisiais šaukštais daugiau.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

© ABRIKOSŲ DESERTAS (4 asmenims kaip sotus desertas arba lengva vakarienė)

Reikalingi produktai:

500 g nunokusių, tačiau kietų abrikosų

2 valgomieji šaukštai smulkaus cukraus

½ citrinos sunkos

125 g šviežių arba šaldytų aviečių

1 valgomasis šaukštas raudonos spalvos marmelado

1/8 litro šviežios grietinėlės

½ stiklinės jogurto

½ pakelio susmulkintų migdolų riešutų

Abrikosai panardinami į verdantį vandenį ir truputį palaikoma, po to išgriebiama, nulupama odelė, perpjaunama pusiau ir išimami kauliukai. Užvirinama ½ puodelio pasaldyto vandens su citrinos sunka, į jį sudedami abrikosai ir 5 min. palaikoma – tegu jie įsigeria karšto sirupo. Po 5 min. uždengiama ir pastatoma šaltai. Avietės ir marmeladas pertrinami per sietelį, sumaišomi su abrikosų sultimis, išpilstoma į 4 taures ir į kiekvieną įmetama po puselę abrikosų. Grietinėlė išplakama iki kietų putų (kol plakama, į grietinėlę supilamas jogurtas, pagal skonį galima aromatizuoti vaniliniu cukrumi) ir šitas kremas užkrečiamas ant abrikosų. Viršus apibarstomas pakepintais migdolų riešutais.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 © RABARBARŲ KREMAS (4 asmenims)

Reikalingi produktai:

600 g rabarbarų

Tarkuota 1 citrinos žievelė

1 pakelis vanilinio cukraus

¼ litro obuolių sulčių arba obuolinio vyno

6 lapeliai želatinos

¼ litro grietinėlės

Nuplauti, nulupti rabarbarai supjaustomi 2 cm ilgio kubeliais. Į puodą suberiama citrinos žievelė, vanilė, cukrus, užpilama obuolių sunka ir pakaitinama iki virimo. Suberiami rabarbarai ir ant silpnos ugnies troškinama 3 min. Šaltame vandenyje išmirkoma želatina, ji ištirpinama, įmaišoma į karštus rabarbarus, o paskui atšaldoma. Prieš pat sustingstant želė, iki kietų putų išplakama grietinėlė, atsargiai išmaišoma su rabarbarais ir kremas sukrečiamas į stiklinę vazą arba taures. Kremas papuošiamas melisos šakele. Rabarbarus galima laikyti ir užšaldytus: tokiu atveju jų stiebai pirmiausia gerai nuplaunami, supjaustomi kubeliais ir sudedami į šaldymo kamerą.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 © AGUONINIS DESERTAS (4 asmenims)

Reikalingi produktai:

250 g aguonų

Ne mažiau kaip ¾ litro pieno

50 g migdolų riešutų

100 g smulkaus cukraus

1 pakelis vanilinio cukraus

2 arbatiniai šaukšteliai cinamono

Tarkuota 1 citrinos žievelė

1 žiupsnelis druskos

¾ litro pieno

2 sužiedėjusios bandelės

1/8 litro grietinėlės

Aguonos suberiamos, pakaitinamos iki virimo ir švariame virtuviniame rankšluostyje apdžiovinamos. Po to jos su ½ litro pieno bei migdolų riešutais gerai išplakamos mikseriu. Į šitą masę įmaišoma 75 g smulkaus cukraus, vanilinio cukraus, 1 arbatinis šaukštelis cinamono, citrinos žievelės, druskos, 1/8 litro pieno ir pakaitinama iki virimo. Bandelės perpjaunamos pusiau, po to dar kartą pusiau ir pamerkiamos į pieną. Į stiklinį dubenį sluoksniais sukraunama: atšaldyta aguonų masė ir bandelės ir keletą valandų palaikoma šaltoje vietoje. Po to bandelės apipilamos grietinėle ir apibarstomos cinamonu su cukrumi.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

© APELSINŲ SKILTELĖS SU JOGURTU (4 asmenims)

Reikalingi produktai:

2 apelsinai

2 taurelės apelsinų likerio

1 nedidelė stiklinaitė neriebaus jogurto

2 kaupini valgomieji šaukštai cukraus pudros

½ pakelio susmulkintų migdolų riešutų

Aštriu peiliu nulupami apelsinai ir nuo minkštimo nugremžiamos plėvelės, išimamos sėklelės, o apelsino skiltelės išdėliojamos į desertines vazeles, apšlakstoma apelsinų likeriu ir 10 min. paliekama įsigerti. Su cukraus pudra išplakamas jogurtas ir apipilamos apelsinų skiltelės. Desertas apiberiamas truputį apkeptais susmulkintais migdolų riešutais ir duodama į stalą su biskvitais arba vafliais. Jogurtą galima išmaišyti su padegintu cukrumi ir pagal skonį apibarstyti prieskoniais. Tie, kuriems nereikia papildomų kalorijų, vietoj cukraus gali dėti jo pakaitalą.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

© VARŠKĖS KREMAS SU PERSIKAIS (4 asmenims)

Reikalingi produktai:

4 nunokę persikai

375 g neriebios varškės

3 valgomieji šaukštai cukraus pudros

1 citrinos sunka

1 likerinė taurelė apelsinų likerio, abrikosų arba citrinų kartaus brendžio

1/8 litro šviežios grietinėlės

Garnyras: keletas migdolų riešutų ir marcipaninių sausainių.

Persikai panardinami į karštą vandenį, nulupama odelė ir supjaustomi skiltelėmis. Išimami kauliukai. Į gilų dubenį sudedama varškė, įberiama cukraus pudros, išspaudžiama citrinos sunka ir rankiniu mikseriu viskas išplakama iki putų. Į varškės kremą supilamas apelsinų likeris, abrikosų arba citrinų brendis. Grietinėlė išplakama iki kietų putų ir įmaišoma į kremą. Persikų skiltelės ir varškės kremas sluoksniais sudedami į 4 aukštas stiklines taures. Prieš paduodant į stalą, kremas 10 min. atšaldomas. Viršus papuošiamas susmulkintais migdolų riešutais ir marcipaniniais sausainiais. Duodama prie puodelio stiprios karštos kavos.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

© MANDARINŲ KREMAS (4 asmenims)

Reikalingi produktai:

4 želatinos lapeliai

2 kiaušiniai

3 kaupini valgomieji šaukštai smulkaus cukraus

1/8 litro baltojo vyno

1/8 ką tik išspaustų mandarinų sulčių

¼ litro šviežios grietinėlės

2 likerio taurelės konjako arba apelsinų likerio

Želatina išbrinkoma šaltame vandenyje, kiaušinių tryniai iki baltumo išsukami su cukrumi. Užvirinamas baltasis vynas su mandarinų sultimis, išmaišoma su ištrintais tryniais, pastatoma ant verdančio vandens garų ir rankinio mikserio vainikėliu per 2 min. išplakama iki putų. Želatina išmaišoma ir supilama į karštą kremą. Ataušinama. 2 kiaušinių baltymai išplakami iki labai kietų putų ir, kai kremas pradeda stingti, įmaišomi į jį. Grietinėlė irgi išplakama iki kietų putų ir taip pat įmaišoma į kremą, tiktai pamažu. Paskiausiai supilamas konjakas arba apelsinų likeris, o tada desertas iškart perdedamas į 4 stiklines taures ir papuošiamas.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 © APELSINŲ DREBUČIAI SU VYNU (4 asmenims)

Reikalingi produktai:

5-6 sultingi apelsinai (be sėklų)

9 lapeliai želatinos

3/8 litro baltojo vyno

100 g smulkaus cukraus

½ stiklinės vyšnių sirupo

Apelsinai nulupami iki pat sultingo minkštimo, išrenkamos sėklelės ir supjaustoma griežinėliais. Želatina 10 min. pamirkoma šaltame vandenyje. Truputis pasaldyto vyno pakaitinama iki virimo ir jame ištirpinama išbrinkusi želatina. Į drebučių skystį supilamas vyšnių sirupas ir likęs vynas. Apelsinų griežinėliai ir vyšnios į stiklinę vazą sudedami sluoksniais ir apipilama vyno drebučiais. Kai drebučiai sustingsta, galima papuošti išplakta grietinėle.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 © ŠAMPANIZUOTOS BRAŠKĖS (4 asmenims svečiams)

Reikalingi produktai:

500 g šviežių braškių

4 arbatiniai šaukšteliai cukraus pudros

1 butelis burgundiškojo raudonojo putojančio vyno, arba raudonojo šampano

Kiekviena braškė imama už vaiskočio, pateliuskuojama šaltame vandenyje, nuskinamas vaiskotis ir visos uogos šitaip sudedamos į 4 stiklines taures. Ant viršaus užberiama cukraus pudros (po 1 arbatinį šaukštelį į kiekvieną taurę), taurės uždengiamos permatoma plėvele ir 1 val. palaikoma šaldytuve. Po to apipilama labai atšaldytu burgundišku raudonuoju putojančiu vynu arba tiesiog šampanu. Braškės iškart duodamos į stalą su šviežiais švelniais biskvitais.

Braškes galima apipilti ne šampanu, o atšaldytu geru portveinu, šeriu.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 © APELSINŲ KREMAS SU BANANAIS (8 asmenims)

Reikalingi produktai:

4 kiaušiniai

2 kaupini valgomieji šaukštai smulkaus cukraus

1 pakelis vanilinio cukraus

4 želatinos lapeliai

1 citrinos sunka

¼ litro ką tik išspaustų apelsinų sulčių

2-3 nunokę bananai

¼ litro šviežios grietinėlės

2 likerio taurelės romo (konjako, apelsinų likerio arba brendžio)

2-3 gerai nuluptos apelsino skiltelės

Kiaušinių tryniai ir smulkus bei vanilinis cukrus išsukami iki baltumo, o želatina suberiama į šaltą vandenį. Citrinos sunka ir apelsinų sultys pakaitinamos iki virimo ir įmaišoma į kiaušinių trynių kremą, po to indas su kremu įstatomas į verdantį vandenį ir 5 min. plakama ant garų. Želatina ištirpinama ir įmaišoma į kremą. Kremas pastatomas šaltoje vietoje ir laikomas, kol pradeda stingti. Šakute suminkomi bananai. Grietinėlė (galima įmušti į ją 2 kiaušinių baltymus) išplakama iki kietų putų. Visa tai ir romas įmaišoma į stingstantį kremą ir kartu su nuluptomis apelsino žievelėmis perdedama į stiklines taures. Prieš patiekiant į stalą, laikoma šaldytuve.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 © KREMAS SU LAZDYNŲ RIEŠUTAIS (4 asmenims)

Reikalingi produktai:

100 g išgliaudytų lazdynų riešutų

1 arbatinis šaukštelis natūralios tirpios kavos arba 2-3 arbatiniai šaukšteliai kavos gėrimo

250 g varškės

3-4 valgomieji šaukštai smulkaus cukraus

¼ litro šviežios grietinėlės

1 pakelis kietinančių miltelių

1 likerio taurelė vyšnių trauktinės, romo arba konjako

Pastaba. Vietoj grietinėlės ir kietinančių miltelių galima dėti jau suplaktą arba 40 proc. riebumo grietinėlę. Šis valgis ruošiamas tik prieš jį valgant.

Riešutai smulkiai sukapojami arba sumalami specialiu malūnėliu ir sumaišomi su natūralia tirpia kava arba kavos gėrimu. Į šitą mišinį sudedama varškė, įberiama cukraus ir viskas gerai išmaišoma. Kai grietinėlę plakti įpusėjama, suberiami kietinimo milteliai ir išplakama iki kietų putų, o kietos putos sumaišomos su riešutiniu kremu, pagal skonį įpilama vyšnių trauktinės, romo arba konjako. Gautas kremas sukrečiamas į stiklinę vazą ir atšaldomas. Į stalą duodama su švelniais kepiniais, kava arba karštu šokoladu.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

© KRIAUŠIŲ DESERTAS (4 asmenims)

Reikalingi produktai:

4 kriaušės

3 kaupini valgomieji šaukštai smulkaus cukraus

Natūralaus apelsino žievelė

1 puodelis vandens

½ stiklinė portveino arba šerio (galima pilti kriaušių arba vyšnių trauktinės, romo arba abrikosų brendžio)

2 valgomieji šaukštai smulkaus cukraus

1 arbatinis šaukštelis sviesto

3 valgomieji šaukštai riešutų

¼ litro šviežios grietinėlės

1 pakelis vanilinio cukraus

Iš vandens, cukraus ir apelsino žievelės paruošiamas cukraus sirupas. Kriaušės nulupamos, perpjaunamos pusiau, pašalinami sėklalizdžiai ir užvirinama sirupe. Po to supilamas portveinas arba šeris, puodas uždengiamas ir pastatomas į šaltą vietą. Cukrus su sviestu įkaitinamas iki gelsvumo, suberiami rupiai susmulkinti riešutai, visa ta masė sukrečiama į trupučiu riebalų išteptą porceliano vazą ir grūstuvėliu išminkoma. Grietinėlė išplakama iki kietų putų, įberiama vanilinio cukraus, o putos konditeriniu švirkštu perdedamos į 4 atšaldytas stiklines vazas. Į kriaušių puseles įkrečiama riešutinės masės, puselės suglaudžiamos į sveiką kriaušę, įbedami vaiskočiai ir apibarstoma pakepintų riešutų likučiais.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

© VAISINIAI LEDAI SU BRAŠKĖMIS (4 asmenims)

Reikalingi produktai:

500 g braškių

1 valgomasis šaukštas cukraus pudros

125 g aviečių

1 likerinė taurelė vyšnių užpiltinės

1 pakelis vanilinių ledų

Nuplautos ir pusiau perpjautos braškės apibarstomos cukraus pudra ir 1 val. palaikomos šaltai. Per sietelį ištrintos avietės sumaišomos su vyšnių likeriu. Į atšaldytas stiklines vazeles sukrečiami ledai, jie papuošiami braškėmis ir apipilama aviečių sirupu.

Braškes galima apipilti ne aviečių sirupu, o desertiniu aviečių padažu.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

© RAUDONŲJŲ SERBENTŲ DESERTAS (4 asmenims, dera ir pusryčiams)

Reikalingi produktai:

500 g šviežių raudonųjų serbentų

1 valgomasis šaukštas smulkaus cukraus

2 valgomieji šaukštai natūralaus medaus

250 g riebios varškės

½ puodelio pieno

1 arbatinis šaukštelis cinamono

1 pakelis vanilinio cukraus

Uogos nuplaunamos, nuskinami vaiskočiai ir dubenyje apibarstoma cukrumi. Dubuo uždengiamas ir apie 30 min. palaikomas šaldytuve. Aukštame inde rankiniu mikseriu išplakamas cukrus ir pagal skonį įberiama prieskonių. Į 4 gražias vyno arba šampano taures sluoksniais sudedami serbentai ir varškės kremas. Į stalą desertas duodamas iškart.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

© MELIONAS SU VAISIAIS IR KONJAKU (4 asmenims)

Reikalingi produktai:

2 saldūs melionai

3 persikai

125 g raudonųjų serbentų arba aviečių

1 valgomasis šaukštas smulkaus cukraus arba medaus

1 pakelis vanilinio cukraus

2 likerio taurelės konjako

Melionas palaikomas šaldytuve ne mažiau kaip 2 val. Persikai panardinami į karštą vandenį ir nulupama odelė. Iš persikų minkštimo kaušeliu išskobiami rutuliukai. Melionai perpjaunami pusiau, išgremžiami sėklalizdžiai, o iš minkštimo išskobiami rutuliukai. Persikų bei melionų rutuliukai ir serbentai sumaišomi, po to į vaisius įmaišoma cukraus arba medaus, vanilinio cukraus, apšlakstoma konjaku ir viskas sukraunama į išgremžtas melionų puseles. Šitos puselės sudedamos į padėklus su ledo gabaliukais. Papuošiama nuplautais melisos lapeliais (melisą galima susmulkinti ir įmaišyti į vaisių įdarą).

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

© LEDAI SU VYŠNIOMIS (4 asmenims)

Reikalingi produktai:

500 g šviežių saldžių vyšnių

3 valgomieji šaukštai smulkaus cukraus

½ cinamono lazdelės

2-3 valgomieji šaukštai raudonųjų serbentų

1 likerio taurelė vyšnių trauktinės, konjako arba romo

1 pakelis vanilinių ledų, šokolado drožlių arba trupinių

Vyšnios nuplaunamos, apdžiovinamos ir išimami kauliukai. Vyšnios suberiamos į nedidelį puodelį, įberiama cukraus, cinamono ir 2-3 min. paliekama, kad pritrauktų, po to įkrečiama serbentų drebučių ir jie ištirpinami. Puodas pastatomas į šaltą vandenį, atšaldomos vyšnios, pagal skonį įpilama vyšnių trauktinės, konjako arba romo. Vyšnios ir vaniliniai ledai sudedami į 4 stiklines taures. Ledai krečiami valgomuoju šaukštu ir kiekvieną kartą valgomasis šaukštas panardinamas į karštą vandenį. Ant viršaus užberiama šokolado drožlių arba trupinių.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

© LEDAI SU PERSIKAIS (4 asmenims desertui arba priešpiečiams)

Reikalingi produktai:

½ indelio konservuotų (skiltelių) arba 500 g šviežių cukraus sirupe išvirtų persikų

1 likerinė taurelė abrikosų arba kito vaisių likerio

1/8 litro šviežios grietinėlės

25 g susmulkintų migdolų

1 pakelis vanilinio cukraus

1 pakelis braškinių ledų

Persikų skiltelės suberiamos į sietelį ir nukošiama sunka (šią sunką galima sumaišyti su mineraliniu vandeniu ir sutaisyti gaivą). Apdžiūvusios persikų skiltelės suberiamos į dubenį, apšlakstomos abrikosų ar kokiu kitu vaisių likeriu, uždengiama ir įstatoma į šaldytuvą. Grietinėlė išplakama į standžias putas, į grietinėlę su putomis įberiama susmulkintų migdolų ir vanilinio cukraus. Vaisiai, išplakta grietinėlė ir braškiniai ledai sudedami į 4 stiklines taures. Ledai krečiami valgomuoju šaukštu ir kaskart valgomasis šaukštas panardinamas į karštą vandenį. Taures su ledais galima papuošti ir trapiais sausainėliais.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

© LEDAIS ĮDARYTI OBUOLIAI (4 asmenims pavakariams)

Reikalingi produktai:

4 vidutinio dydžio obuoliai

1/8 litro vandens

¼ litro baltojo vyno

½ citrinos sunkos

2 valgomieji šaukštai smulkaus cukraus

2-3 valgomieji šaukštai marmelado arba raudonos spalvos drebučių

Romas

Gervuogių arba apelsinų likeris

1 didelis pakelis ledų

Obuoliai nulupami, nupjaunamos viršūnėlės ir pašalinami sėklalizdžiai. Į vandenį įmaišoma baltojo vyno, citrinos sunkos, cukraus ir pakaitinama iki virimo. Į vyno sirupą 5 min. panardinami obuoliai, po to atšaldomi. Obuoliai išgriebiami, apdžiovinami, sudedami į stiklines lėkšteles ir pastatoma į šaldytuvą. Sultys sumaišomos su marmeladu arba drebučiais ir pagal skonį pagardinama romu bei gervuogių arba apelsinų likeriu. Į išgremžtus obuolius įkrečiama ledų, apipilama raudonu vaisių padažu ir iškart duodama į stalą. Galima patiekti ir su plakta grietinėle.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 © AVIETINIAI LEDAI (4 asmenims)

Reikalingi produktai:

375 g aviečių (galima pakeisti braškėmis arba vyšniomis)

3 valgomieji šaukštai smulkaus cukraus

1 valgomasis šaukštas citrinos sunkos

¼ litro šviežios grietinėlės

2 pakeliai vanilinio cukraus

Avietės pertrinamos, nuplaunamos ir subertos ant tinklelio apdžiovinamos. Po to 2/3 jų sutrinamos mikseriu arba per sietelį (jeigu dedamos vyšnios, iš anksto išimami kauleliai). Į vaisių tyrę įmaišoma cukraus, citrinos sunkos ir įdedama į šaldytuvą po šaldymo kamera. Grietinėlė išplakama iki kietų putų. Pirmiausia į jas suberiamas vanilinis cukrus, po to supilama ir aviečių tyrė. Kremas sukrečiamas į indelius ledams ir 2 val. palaikoma šaldymo kameroje. Po 2 val. kremas dar sykį išmaišomas ir paliekamas kameroje dar 1 val. Kremas su uogomis gražiai sukraunamas į stiklines taures.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

© VANILINIAI LEDAI SU KARŠTU ŠOKOLADU (4 asmenims)

Reikalingi produktai:

1 pakelis vanilinių ledų

½ indelio konservuotų vaisių (persikų, kriaušių arba asorti)

½ puodelio smulkaus cukraus

1 plytelė šokolado arba 2-3 kaupini valgomieji šaukštai kakavos.

Ledai šaukšteliu sukraunami į 4 gerai atšaldytas stiklines taures, ant viršaus uždedama vaisių, o taurės įstatomos į šaldymo kamerą. Konservuotų vaisių sunka pasaldinama ir 2-3 min. paverdama, po to suberiamas susmulkintas šokoladas arba kakava ir dar kartą pakaitinama iki virimo. Jei patinka, padažą galima paskaninti trupučiu tarkuotos apelsino arba citrinos žievelės, glazūruoto imbiero kubeliais arba imbiero milteliais. Šokoladinis padažas su vaniliniais ledais duodamas karštas. Prie šio deserto galima pasiūlyti kokių nors kepinių, tačiau geriausia – ploni vafliai.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

© BRAŠKIŲ DESERTAS (4 asmenims pavakariams, pusryčiams ir desertui)

Reikalingi produktai:

500 g šviežių braškių

½ citrinos sunkos

2 valgomieji šaukštai cukraus pudros

1 nedidelis stiklainėlis konservuotų persikų

1 stiklinė naminio sūrio

Braškės perrenkamos, nuplaunamos, apdžiovinamos ir perpjaunamos pusiau. Apšlakstomos citrinos sunka, apibarstomos cukraus pudra ir išmaišoma. Indas su braškėmis uždengiamas ir įdedamas į šaldytuvą, kad įsigertų. Konservuoti persikai be sunkos išdėliojami į 4 stiklines taures, naminis sūris sumaišomas su trupučiu persikų arba braškių sunka ir sukraunama ant įsigėrusių braškių. Taurės gražiai papuošiamos. Jeigu patinka, į stalą galima duoti plonučių skrudančių grūdėtų džiūvėsėlių arba švelnių krekerių, apteptų sviestu arba margarinu.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

© BANANŲ DESERTAS (4 asmenims)

Reikalingi produktai:

½ likerio taurelės romo

2 kaupini valgomieji šaukštai smulkaus cukraus

4 bananai (vietoj bananų galima dėti ananasus)

1 valgomasis šaukštas kakavos

½ plytelės (50 g) šokolado

¼ arbatinio šaukštelio tirpios kavos

1 pakelis (250 g) vanilinių ledų

Į ½ litro vandens supilamas romas, cukrus, pakaitinama iki virimo ir nukeliama nuo viryklės. Į cukraus sirupą suberiami nulupti ir griežinėliais supjaustyti bananai ir 1 min. paverdama. Po to graibštu perdedama į stiklines lėkšteles. Į sirupą suberiama kakava, sulaužytas šokoladas, tirpi kava; vis pamaišoma, kol galų gale viskas susilieja į vientisą masę. Tada valgomuoju šaukštu (šaukštas kiekvieną kartą nardinamas į karštą vandenį) ant bananų sukraunami vaniliniai ledai. Desertas apipilamas šokoladiniu padažu.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

© VYNUOGIŲ KREMAS (4 asmenims šventiniam stalui)

Reikalingi produktai:

¼ litro baltojo vyno

½ citrinos sulčių ir tarkuotos žievelės

3 kiaušinių tryniai

3 kaupini valgomieji šaukštai smulkaus cukraus

½ litro grietinėlės

Keletą mirkytų vynuogių, trupučio vyšnių

Želatina

Baltasis vynas, tarkuota citrinos žievelė, citrinos sunka, tryniai ir cukrus ištrinami iki baltumo. Kremas turi sutirštėti. 5 min. šaltame vandenyje pamirkoma želatina, išmaišoma, sukrečiamas kremas, pastatoma į šaltą vietą ir kremui toliau stingstant kelis kartus pamaišoma. Prieš sustingstant iki galo, įmaišoma į kremą iki kietų putų išplakta grietinėlė. Kremas sudedamas į stiklinę vazą ir gražiai papuošiama susmulkintomis mirkytomis vyšniomis ir vynuogėmis.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 © PERSIKAI SU GERVUOGIŲ SULTIMIS (4 asmenims)

Reikalingi produktai:

4 švieži persikai

2 kaupini šaukštai smulkaus cukraus

1 pakelis vanilinio cukraus

125 g gervuogių

2 likerio taurelių, raudonos spalvos vaisių likerio arba konjako

½ citrinos sunkos

½ pakelio susmulkintų migdolų

Persikai panardinami į karštą vandenį, nulupama odelė, perpjaunama pusiau ir išimami kauliukai. Plokščiame inde iki virimo užkaitinamas 1 puodelis vandens su cukrumi ir vanile ir šitame sirupe 5 min. paverdami persikai. Po to persikai išgriebiami, į sirupą suberiamos gervuogės ir vėl pakaitinama iki virimo. Padažas atšaldomas ir pagal skonį įpilama likerio bei citrinos sunkos. Į stiklinę vazą perpjautąja puse į viršų sudedami persikai. Grietinėlė išplakama iki kietų putų, truputį pasaldinama ir švirkštu sušvirkščiama ant persikų. Apibarstoma keptais migdolais. Į stalą duodama su gervuogių padažu. Tinka prie likerio, romo arba konjako.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

© ŠOKOLADINIS KREMAS (4 asmenims)

Reikalingi produktai:

4 kiaušinių tryniai

2 valgomieji šaukštai smulkaus cukraus

½ plytelės rupiai sutarkuoto šokolado

1 valgomasis šaukštas kakavos

1 arbatinis šaukštelis tirpios kavos

1 žiupsnelis cinamono

¼ litro pieno

4 želatinos lapeliai

¼ litro grietinėlės

1 pakelis vanilinio cukraus

1-2 likerio taurelės romo

Tryniai su cukrumi ištrinami iki baltumo, suberiamas šokoladas, kakava, tirpi kava ir cinamonas, įpilama karšto vandens ir šitą masė per 2-3 min. išplakama. Šaltame vandenyje išmirkusi želatina išmaišoma ir ištirpinama karšto kremo masėje. Tada kremas ataušinamas, o prieš jam sustingstant, į jį su vaniliniu cukrumi sukrečiama išplakta grietinėlė. Pagal skonį įpilama romo arba konjako. Kremas sukrečiamas į šaltame vandenyje išskalautas taures ir 1-2 val. palaikoma šaltoje vietoje. Šokoladinis kremas valgomas su mandarinais ir plakta grietinėle.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

© ANANASŲ DESERTAS (4 asmenims)

Reikalingi produktai:

1 šviežias ananasas

½ stiklinės vyšnių džemo

1 likerio taurelė romo

1 pakelis ledų (vanilinių, braškinių arba vyšninių)

3 kiaušinių baltymai

1 žiupsnelis druskos

75 g smulkaus cukraus

Truputis cukraus pudros

Ananasas perpjaunamas išilgai į 2 dalis, minkštimas išpjaunamas, o žievės kaušeliai įstatomi į šaldytuvą. Iš ananaso minkštimo išpjaunami sumedėjimai, susmulkinama plonais šiaudeliais ir išmaišoma su džemu, pagal skonį įpilama romo ir supilama į stiklinį ąsotį. Ananaso puselės prikrečiamos ledų ir 1 val. palaikoma šaldymo kameroje. Į kiaušinių baltymus įberiama druskos ir išplakama iki kietų putų. Kai plakama, vis įberiama cukraus. Išplakti kiaušinių baltymai sukrečiami ant ledų ananasų puselėse (padaromas kalnelis, ledų turi nesimatyti), ant viršaus užberiama cukraus pudros ir 250 °C orkaitėje trumpai apkepama, iki kol pagelsta. Desertas iškart duodamas į stalą.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: