© Abrikosas/Apricot

6 Rgp

Abrikosas (2) [pranc. abricotier, abricot] – erškėtinių šeimos vaisinis šiltų kraštų medis (Armeniaca), jo vaisius, kilęs iš Tian Šanio kalnų. Daugiausia auginami Pietuose, Azijoje ir Europoje, net Lietuvoje. Daugiausiai džiovintų abrikosų į Lietuvą atkeliauja iš Turkijos.
Abrikosai pradėti auginti Kinijoje prieš 4000 metų. Persai dėl auksinės spalvos juos vadino „saulės kiaušiniais“. Buvo auginami Nabuchodonosaro kabančiuose soduose Babilone. Senovės Romoje laikytas brangiu skanėstu ir iš ten paplito po pietų Europą.
Iš Vidurinės Azijos arabai abrikosą išplatino Mažosios Azijos, Kaukazo ir Viduržemio jūros šalyse. Į Graikiją ir Romą abrikosas pateko per Armėniją ir todėl buvo pavadintas „armėnų obuoliu“. Viduramžiais jį imta auginti ir kitose Europos šalyse.
Abrikosai priklauso Prunus genčiai, tačiau jie mažiau už namines slyvas atsparūs šalčiui ir ligoms.
Jų žievė pilksvai ruda, lapai kiaušiniški, nusmailinta viršūnėle. Vaisius – apvalus sultingas ir saldus kaulavaisis. Geriausia kokybė – nuo liepos pabaigos iki rugpjūčio pabaigos.
Geltonuose ir oranžiniuose abrikosų vaisiuose gausu cukraus, jie turi geležies ir vitamino A. Turi ir riebalų, organinių rūgščių (obuolių, citrinos ir vyno rūgščių), vitaminų (A, C, E ir B1, B2, B6, PP), karotino, pektino, krakmolo, rauginių medžiagų, mineralinių druskų (kalcio, silicio, fosforo ir ypač vario, kobalto).
Švieži vaisiai turi kalio, džiovinti – magnio, geležies; kaulavaisis – apvalus, sultingas, turintis daug cukraus. Geriausia abrikosų kokybė – nuo liepos pabaigos iki rugpjūčio pabaigos.
Abrikosus rekomenduojama valgyti sergant plaučių ligomis, gydant anemiją.
Abrikosai skirstomi į tris kokybės klases:
1. „Ekstra“ klasė – aukščiausios kokybės. Vaisių forma, branda ir spalva būdingi veislei, auginamai tam regione. Turi būti be defektų, išskyrus labai menkus paviršutinius defektus, jeigu jie nedaro įtakos bendrai produkto išvaizdai, kokybei, išsilaikymui ir pateikimui pakuotėje.
2. I klasė – abrikosai geros kokybės, minkštimas visiškai sveikas. Leistini nedideli defektai, kurie nedaro įtakos bendrai produkto išvaizdai, kokybei, išsilaikymui ir pateikimui pakuotėje: nežymus formos ar brandos defektas, nežymus spalvos defektas, nežymus nusitrynimas ar apdegimas saulėje, nežymūs odelės defektai. Pailgos formos defektai turi būti ne ilgesni kaip 1 cm, o kiti defektai turi būti ne didesni kaip 0,5 kvadratiniai centimetrai.
3. II klasė – abrikosai, neatitinkantys aukštesnėms klasėms keliamų reikalavimų, tačiau atitinkantys minimalius reikalavimus. Odelės defektai galimi tuomet, jei vaisius atitinka pagrindinius kokybės reikalavimus, gerai išsilaiko ir yra geros išvaizdos. Pailgos formos defektai turi būti ne ilgesni kaip 2 cm, visi kiti defektai – ne didesni kaip 1 kvadratinis centimetras.
Abrikosai turi būti nepažeisti, sveiki, švarūs, be jokių matomų svetimkūnių, nepažeisti kenkėjų, be nenormalaus drėgmės, be jokio pašalinio kvapo ir / arba skonio. Turi būti gerai subrendę ir prinokę tiek, kad nepakenktų transportavimas ir pristatymas.
Maistui vartojami vaisiai ir sėklos, kurios panašios į migdolo sėklas. Abrikosai valgomi švieži, konservuojami, džiovinami, iš jų gaminami kompotai, uogienės, košės, cukrinukai, marmeladas, spaudžiamos sultys (su minkštimu), jogurtai.
Džiovinti abrikosai – uriukai (visas vaisius su kauliuku), kuragos (vaisių pusės be kauliuko) ir kaisos (visas vaisius be kauliuko) – vertingas maisto produktas. Jie naudojami kulinarijoje ir konditerijoje ne tik kaip atskiras produktas, bet ir sumaišyti su kitais džiovintais vaisiais ar javainiais. Jie pasižymi subtiliu skoniu ir lengvu aromatu, nepraranda maistingųjų medžiagų.
Džiovinti abrikosai yra puikus karotino, fosforo, kalcio, vitamino B5, kuris suteikia žvalumo ir padeda sudeginti organizme riebalus, šaltinis. Juose yra daug geležies ir kalcio, todėl naudinga valgyti sergant anemija ir širdies bei kraujotakos ligomis. Reguliariai valgant sumažėja rizika susirgti vėžiu.
Saldūs abrikoso grūdai gali pakeisti migdolą konditerijos pramonėje. Iš karčiųjų veislių abrikoso sėklų gaminamas migdolų vanduo. Iš žievės paviršiuje išsiskiriančių sakų gaunamas puikus gumiarabiko pakaitalas, vartojamas aliejinėms emulsijoms gaminti.
Vaisiai pjaunami lėkštelėje per pusę ir išimamas kauliukas. Valgoma peiliu ir šakute.
Žr. gumiarãbikas (1)

Apricot [French. abricotier, Apricots] – sturgeon fruity warm family tree edges (armeniaca), the fruit originated in the Tien Shan mountains. Most are grown in the South, Asia and Europe, even in Lithuania. Most dried apricots into Lithuania comes from Turkey.
Apricot trees start to grow in China 4000 years ago. Persians for their golden color called “sun egg”. It was grown in the Hanging Gardens of Nebuchadnezzar in Babylon. Ancient Rome was considered to be expensive treat and then spread to southern Europe.
In the Central Asian Arabs of apricot spread into Asia Minor, the Caucasus and the Mediterranean countries. In Greece and Rome, apricot came to Armenia and was therefore called “Armenian apple.” Middle Ages, it is full grown and in other European countries.
Apricots belong to the genus Prunus, but they are less resistant than the domestic plum frost and diseases.
Their bark greyish-brown, egg-shaped leaves, tapered tip. Fruit – round and juicy and sweet stone fruits. Best quality – from late July to late August.
Apricot yellow and orange fruits rich in sugar, they have iron and vitamin A. Has a fat, organic acids (malic, tartaric and citric acids), vitamins (A, C, E and B1, B2, B6, PP), carotene, pectin, starch, tanning materials, mineral salts (calcium, silicon, phosphorus and especially copper, cobalt).
Fresh fruits have potassium, dried – magnesium, iron, Kostyanko – round and juicy, with lots of sugar. The best quality of apricots – from late July to late August.
Recommended to eat peaches in lung diseases, treatment of anemia.
Apricots are classified into three grades:
1st Extra class – the highest quality. Fruit shape, maturity and color characteristic of the variety grown in the region. Must be free from defects, except for very slight superficial defects provided these do not affect the general appearance, keeping quality and presentation package.
2nd Class I – good quality apricots, the flesh perfectly healthy. Permitted minor defects which do not affect the general appearance, keeping quality and presentation in the package: a slight defect in shape or maturity, a slight defect in a small abrasion or burn in the sun, minor skin defects. Defects of elongated shape must not be longer than 1 cm, while the other defects shall be no greater than 0.5 square centimeters.
3rd Class II – apricots which do not meet the requirements of the higher classes but satisfy the minimum requirements. The skin defects are possible if the fruit meets basic quality requirements are quite durable and good looking. Defects of elongated shape must not be longer than 2 cm, all other defects – no bigger than 1 square centimeter.
Apricots should be whole, clean, without any visible foreign matter, damage caused by pests, in addition to abnormal humidity, without any foreign smell and / or taste. It must be well developed and ripe so as not to affect the transport and delivery.
Edible fruits and seeds, which are similar to the almond seeds. Apricots are eaten fresh, canned, dried, they are made compotes, jams, porridge, marmalade, juice pressed (the flesh), yoghurt.
Dried apricots – all fruit with bone, semi-dried apricots, cut and without bones (half-pitted fruit) and Kayser (whole fruit without pit) – a valuable food product. They are used in cooking and confectionery, not only as a separate product, but also mixed with other dried fruits or cereals fortified. They have a subtle aroma and a mild flavor that does not lose nutrients.
Dried apricots are a great carotene, phosphorus, calcium, vitamin B5, which is invigorating and helps to burn body fat source. They are rich in iron and calcium, and therefore useful in patients with anemia and eat the heart and circulatory diseases. Regularly eating reduces the risk of cancer.
Sweet corn can replace apricot almond confectionery industry. From bitter apricot seed varieties produced by almond water. Released from the cortical surface of the resin produced an excellent substitute for gum arabic, oil emulsions used in manufacture.
Harvested fruit plate in half and remove pit. Eaten with a knife and fork.
See . gummi arabicus

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: