© Agrastas/Gooseberry

6 Rgp


Agrãstas (2) [lenk. agrest] – uolaskėlinių šeimos laukinis ir kultūrinis (vaisinis) dygliuotas uogakrūmis, vedantis žalias, gelsvas arba raudonas saldžiarūgštes uogas (Ribes uva-crispa); jo uoga. Tai daugiametis vaiskrūmis, kurio vaisiai – elipsės ar rutulio formos uogos su koteliais.
Agrastas yra artimas serbentų giminaitis. Jo žalsvas uogas galima buvo matyti daugelyje Anglijos sodų jau XVII a. pradžioje. Lietuvoje pradėtas auginti XIX a. viduryje.
Agrastai dažnai vadinami šiaurės vynuogėmis. Todėl, kad savo forma ir spalvomis primena vynuoges, o kilę yra iš vėsesnių Šiaurės Europos sričių. Skirtingai nuo daugelio kitų augalų, atkeliavusių į Lietuvą iš Amerikos ar Azijos, agrastas – europietis. Kultūrinės agrastų veislės, auginamos Europoje, išvestos iš paprastojo europinio agrasto, augančio Kaukaze, Pietų ir Vidurio Europoje. Iš čia jis pasiekė ir Ameriką. Rusijos vienuolynų soduose agrastai buvo auginami dar XI a. Tačiau tuomet buvo žinomos tik smulkiauogės veislės. Stambių agrastų veisles pavyko išvesti gerokai vėliau – tik XIX a.
Uogose yra cukraus (gliukozės ir fruktozės), organinių rūgščių, vitaminų (B1, B2, B9, C, E, P), karotino (provitamino A), mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, fosforo, geležies, cinko, vario, magnio), daug pektino, sausųjų (ląstelienos, baltymų), rauginių bei pektininių medžiagų. Geriausia kokybė – nuo liepos vidurio iki rugpjūčio vidurio.
Dėl vario gausos agrastai kartais vadinami varinėmis uogomis. Pagal vitamino C kiekį jie nusileidžia vos kelioms uogoms (aktinidijoms, juodiesiems serbentams). 100 g uogų jo yra 50 mg.
Agrastai stiprina kraujagysles, todėl tinka naudoti sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis. Agrastų nuoviras naudojamas, jei odą nudegina nuodingi augalai.
Vaisius – uoga su koteliu, apvalus arba pailgas, plikas arba plaukuotas; geltonas, žalias, raudonas, purpurinis. Jo raudonos, žalios ar geltonos uogos esti saldžios arba rūgščios, plikos arba plaukuotos. Energinė agrastų vertė (100 g) – 184 kJ, arba 44 kcal.
Agrastų uogos konservuojamos įvairių brendimo stadijų. Apnokusios uogos vartojamos konservavimui (šaldomos), prinokusios – desertui, marmeladui, vynui, valgomos žalios, neprinokusios (užaugusios) – kompotams, uogienėms. Iš sunokusių agrastų gaminami skanūs dietiniai gėrimai, tyrės, vynas, pyragai. Ilgam laikymui uogos šaldomos ir sublimuojamos, konservuojamos cukrumi.
Maistui vartojami švieži agrastai, iš jų verdamas džemas, šaltosios sriubos, drebučiai, pastilė, iš smulkių uogų spaudžiamos sultys, be to, jie marinuojami, sūdomi. Gaminamas agrastų actas.
Konservams netinka valktimi apsinešusios uogos. Jei agrastai pažeisti nedaug, apnašas pašalinamas silpnu acto skiediniu. Agrastų konservai papildomai aromatizuojami citrinų ar apelsinų žievelėmis, erškėtrožės žiedlapiais, vyšnių lapais, vanile arba maišyti su aromatingomis uogomis – juodaisiais serbentais, braškėmis, avietėmis ir pan.
Prieš ruošiant agrastus maistui ar konservuoti, nuskabomi jų koteliai bei žiedkočiai. Kad kaitinami agrastai nesusproginėtų, uogos subadomos arba palaikomos užpylus šaltu sirupu. Kad geriau išsilaikytų agrastų spalva, į sirupą įberiama truputį citrinų rūgšties ir įmetama keletą vyšių lapelių (verdant žalius agrastus).
Iš agrastų gaminamas nepaprastai skanus įdaras pyragams ir vafliniams tortams. Skaniausios yra jų užpiltinės, pyragai su jomis ir agrastų kremas, gaunamas iš išvirtų, sutrintų ir sumaišytų su grietinėle uogų.

Gooseberry [Polish. agrest] – Saxifragaceae family of wild and cultural (fruity), prickly Samsonas leading green, yellow or red sweet berries (Ribes uva-crispa), and its berries. This is a multi-vaiskrūmis a fruit – elliptical or spherical berries with stems.
Gooseberry currant is a close relative. Its greenish berries could be seen in many English gardens already seventeenth century beginning. Lithuania has started production of the nineteenth century in the middle.
Gooseberries are often referred to as the northern grapes. Because of its shape and colors of the points of grapes, which come from cooler areas of northern Europe. Unlike many other plants, who came to Lithuania from the U.S. or Asia, gooseberry – a European. Cultural gooseberry varieties grown in Europe, derived from the ordinary European gooseberries, rising in the Caucasus, South and Central Europe. From there he reached the Americas. Russian monastery gardens were cultivated gooseberries still XI century However, they were known only smulkiauogės variety. Major varieties of gooseberries was able to derive much later – only the nineteenth century
Berries contain sugar (glucose and fructose), organic acids, vitamins (B1, B2, B9, C, E, P), carotene (provitamin A), minerals (potassium, calcium, phosphorus, iron, zinc, copper, magnesium) , a lot of pectin, dried (fiber, protein), tanning, and pectic substances. Best quality – from mid-July to mid August.
The abundance of copper raspberries are sometimes called copper berries. According to the vitamin C content, they descend only a few berries (Actinidia, blackcurrants). 100 g of fruit contains 50 mg.
Gooseberries strengthens blood vessels, making it suitable for use in patients with cardiovascular disease. Gooseberry broth is used, where poisonous plants skin burns.
Fruit – berry with the stalk, oblong or round, bald or hairy, yellow, green, red, purple. His red, green or yellow fruit, sweet or sour justifies, bare or hairy. Calories gooseberry value (100 g) – 184 kJ, or 44 kcal.
Gooseberry fruit canned different maturation stages. Ripening stage berries are used for preservation (refrigerated), ripe – for dessert, marmalade, wine, eaten raw, unripe (grown) – compotes, jam. In ripe gooseberries produced tasty diet drinks, puree, wine, cakes. Long-term storage and refrigerated sublimated berries, sugar, canned.
Edible fresh raspberries, they boil the jam, cold soups, jelly, paste, a small fruit juice under pressure, in addition, they are pickled, cured. Made gooseberry vinegar.
Canned fruit does not wake cliffs. If you violate gooseberries little plaque removed weak vinegar solution. Gooseberry preserves flavored extra lemon or orange skin, Brier blossoms, cherry leaves, vanilla or mixed with aromatic berries – black currants, strawberries, raspberries, and so on.
Before preparing food or canned gooseberries, harvested their stalks and stems. In heated not crack gooseberries, grapes or broken maintained he hath covered with cold syrup. In order to better maintain their color gooseberries in syrup disseminated a bit of citric acid and thrown a number of their original quality leaves (boiled green gooseberries).
In gooseberries produced delicious topping cakes and waffle cakes. Infusions are the most delicious, cakes with them, and gooseberry cream, derived from cooked, crushed and mixed berries with cream.

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: