© Aktinidija/Actinidia

6 Rgp

Aktinìdija (1) (margaspalvė) [gr. aktis, kilm. aktinos – spindulys + eidos – pavidalas] – aktinidinių šeimos daugiametis vijoklinis uogakrūmis (Actinidia), augantis Tolimųjų Rytų miškuose. Tai sumedėjęs lianinis augalas.
Aktinidijos gimtinė – tropiniai Pietryčių Azijos (Kinijos) miškai. Senuose kinų raštuose minima kaip Yang-Tao, sveikatos ir amžinos jaunystės šaltinis.
Pirmiausia aktinidijos pateko į Europos botanikos sodus. Čia jas pradėta auginti XIX amžiuje. Drauge su jomis Europą pasiekė ir Tolimųjų Rytų Ūsūrijos miškų legendos apie „sveikatos uogas“, „meilės uogas“, „šiaurės vynuoges“.
Mokslininkų teigimu, aktinidijos amžius siekia 50 milijonų metų, tačiau nauja veislė buvo išvesta tik XX a. viduryje Naujojoje Zelandijoje, ir tik 1974 m. oficialiai buvo priimtas šios veislės prekybinis pavadinimas – „Kiwi-fruit“ – paukščio kivio garbei. Taigi sukultūrinta aktinidijų rūšis yra kivis.
Aktinidijos stiebas plonas, ilgas, šakotas, lapai ovalūs, žiedai balti, pažastiniai. Vaisiai – elipsės formos, žalios arba tamsiai žalios, saldžios arba saldžiarūgštės uogos, turinčios daug sėklų. Uogose yra angliavandenių, organinių rūgščių ir cukrų, daug vitaminų (C, B1, B2, P, E), karotino, pektininių, mineralinių, rauginių ir dažinių medžiagų.
Įvairios aktinidijų rūšys sunoksta ne vienu metu. Visiškai sunokusios jos būna labai minkštos. Ruošiant aktinidijas maistui, jos nurenkamos, kol dar nesutižusios. Tuomet lengviau nuimti kotelius ir žiedsosčius. Neprisirpusios uogos būna kaitrokos.
Uogos skanios, valgomos šviežios, šaldomos, džiovinamos, iš jų verdama uogienė (virti ar džiovinti tinka vos pradėjusios minkštėti uogos), džemas, kompotas, spaudžiamos sultys, gaminami sirupai, raugiamas vynas. Iš aktinidijų uogų verdamas saldainių įdaras. Ypač vertingos žalios (gerai sunokusios) aktinidijos, trintos su cukrumi.
Aktinidijos uogų marmeladas ir džemas primena obuolių marmeladą ir džemą. Malonų, gaivinantį skonį turi aktinidijos uogų sultys, kisieliai ir drebučiai. Pusryčių desertui tinka šviežios uogos su kukurūzų dribsniais, pietų – uogos, troškintos su saldžia varške. Patiekalai iš aktinidijų uogų būna skanesni, kai į juos pilama citrinvyčio sulčių ir beriama cukraus. Vytintos uogos saldesnės, malonaus aromato ir savo savybėmis primena begrūdes džiovintas vynuoges – kišmišą ir razinas.

Actinidia (colorful) [gr. Candalus, origin. actin – Eidos radius – form] – actinide rambling multi-family Samsonas (Actinidia), the growing Far Eastern forests. This is a woody liana plant.
Birthplace of Actinidia – tropical Southeast Asia (China) forests. In old Chinese letters referred to as the Yang-tao health and a source of eternal youth.
Actinidia first got into the botanical gardens. Click here to start production of the nineteenth century. Together with them reached Europe and the Far East Raccoonia’s forest legend of the “health berries,” “soft love”, “north of grapes”.
Scientists say actinidia age to 50 million years ago, but the new variety was bred only to the twentieth century in the middle of New Zealand, and only in 1974 was formally adopted by the trade name of this variety – “Kiwi-fruit” – in honor of the bird kiwi. Thus, domesticated species are kiwi Actinidia.
Actinidia stem slender, with long, branched, oval leaves, white flowers. Fruit – elliptical, dark green or green, sweet or sweet and sour fruit, with many seeds. Berries are sugars, organic acids and sugars, high in vitamins (C, B1, B2, P, E), carotene, pectic, minerals, tanning and dyeing materials.
The various Actinidia species ripen at different times. Fully ripening stage they are very soft. Actinidia preparing food, they are harvested while still not softened. Then easily remove the stems and ring ground. Green berries are heat.
Tasty berries, eaten fresh, frozen, dried, boiled in their jam (cooked or dried for berries soften just started), jam, compote, juice pressure produced syrups made wine. In Actinidia fruit cooked sweet topping. Especially valuable green (good ripening stage) actinidia, mashed with sugar.
Actinidia fruit marmalade and jams and marmalades recalls apple jam. Pleasant, refreshing taste of fruit juice has actinidia, pap and jellies. Breakfast of fresh fruit for dessert with corn flakes, lunch – fruit, stewed with sweet cottage cheese. Actinidia fruit dishes are tastier when they add ornamental and medicinal plants climbing the eastern edge (Schisandra) juice and sugar disseminated. Dried fruit sweeter, pleasant aroma and its properties recalls dried grapes, in addition to grain – raisins.

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: