© Galvijas/Cattle

6 Rgp

Galvìjas (2) [reiškia Bos taurus, Bubalus bubalus ir Beefalo rūšių naminius gyvulius] – stambus naminis gyvulys.
Lietuvoje mėsos ūkis yra viena iš prioritetinių žemės ūkio šakų. Daugiausia gaminama galvijiena, kiauliena ir paukštiena, o aviena, ožkiena, triušiena ir kita mėsa – mažais kiekiais ir bendram mėsos balansui neturi didelės reikšmės. Pagaminta mėsa daugiausiai suvartojama vidaus rinkoje, kuri dėl ribotos gyventojų perkamosios galios nėra didelė.
Svarbiausios gavijų kategorijos:
1. Veršeliai (ne daugiau kaip 300 kg gyvojo svorio ir dar neturintys nuolatinių dantų galvijai).
2. Skerstini veršeliai (jaunesni nei vienerių metų galvijai, skirti paskersti kaip veršeliai).
3. Buliai (veršeliams nepriskirti nekastruoti galvijų patinai).
4. Jautukai (veršeliams nepriskirti kastruoti galvijų patinai).
5. Telyčios (dvejų metų ir vyresnės dar nesiveršiavusios galvijų patelės bei veršeliams nepriskirtos dar nesiveršiavusios galvijų patelės).
6. Skerstinos telyčios (mėsai auginamos telyčios).
7. Kitos telyčios (veislei auginamos telyčios, skirtos pakeisti melžiamas ar kitas karves).
8. Karvės (apsiveršiavusios galvijų patelės (įskaitant jaunesnes kaip dvejų metų) ir apsiveršiavusios galvijų patelės).
9. Melžiamos karvės (karvės, laikomos tik arba daugiausia žmonėms vartoti skirto pieno arba pieno produktų gamybai, įskaitant skerstinas karves (nepriklausomai nuo to, ar jos po paskutinės laktacijos iki skerdimo buvo penimos).
10. Kitos karvės (karvės, išskyrus melžiamas karves, galima įtraukti užtrūkusias karves).
Pasaulinėse rinkose didžiausią paklausą turi liesa mėsa. Po to, kai buvo nustatytas žalingas riebalų poveikis žmonių sveikatai, pakito žmonių mitybos tendencijos. Didžiausią paklausą įgijo mažai riebalų turintys gyvulių kilmės produktai. Didžiausią paklausą ir aukštesnę vertę turi liesa kiauliena, jautiena, paukštiena ir jos produktai. Mėsos kokybę lemia ne vien raumenų kiekis skerdienoje, bet ir fizinės, cheminės bei technologinės savybės. Iš geros kokybės žaliavos įmanoma pagaminti aukštos kokybės ir konkurencingus mėsos gaminius.
Mėsos kokybei didžiausią įtaką turi:
• genetinės savybės;
• mitybos sąlygos;
• laikymo sąlygos.
Šalies ūkiuose pagaminamos mėsos didžiausią dalį sudaro kiauliena ir galvijiena.
Lietuvoje galvininkystė yra pagrindinė ir svarbiausia gyvulininkystės šaka. Tinkamos gamtinės ir gyvulių auginimo tradicijos – pagrindinės prielaidos plėtoti galvininkystę.
Atsižvelgiant į produktyvumo savybes, galvijų veislės skirstomos į tris grupes:
1) pieninius (airšyrai, angelnai, cholmogorai, džersiai, ostfryzai, Olandijos juodmargiai, Lietuvos žalieji, Estijos žalieji);
2) mėsinius (herefordai, aberdynai, angusai, šarolės, limuzinai, aubrakai, šorthornai);
3) pieninius-mėsinius arba mėsinius-pieninius (švicai, Kostromos galvijai, pincgau, simentaliai).
Pagal augimo spartumą mėsiniai galvijai skirstomi į anksti bręstančius (herefordai), vidutiniškai bręstančius (aubrakai, limuzinai, Belgijos mėlynieji), vėlai bręstančius (šarolė, simentalai). Lietuvoje labiau tiktų auginti anksti ir vidutiniškai bręstančių mėsinių veislių galvijus.
Pagal veisimo eigą mėsiniai galvijai skirstomi į grynaveislius ir mišrūnus. Grynaveislius tenka pirkti veislinėse fermose.
Grynaveislių mėsinių galvijų buliai dažnai sėklinami su išbrokuotomis pieninėmis karvėmis ir telyčiomis. Kokią mėsinių galvijų veislę pasirinkti kryžminimui, priklauso nuo to, kokia bus taikoma galvijų auginimo sistema. Pagal mėsinių galvijų ir jų mišrūnų augimo spartumą ES šalyse dažniausiai taikomos trys mėsinių galvijų auginimo sistemos: intensyvios (kai mėsiniai galvijai gauna daug maisto medžiagų ir reikiamą svorį pasiekia per 15 mėnesių), pusiau intensyvios (kai galvijai reikiamą svorį pasiekia per 16-21 mėn.) ir ekstensyvios (kai galvijai reikiamą svorį pasiekia per 22 ir daugiau mėnesių) auginimo technologijos. Taikant ekstensyvias technologijas, geriausiai tinka anksti bręstančios galvijų veislės ir jų mišrūnai. Taikant intensyvias galvijų auginimo technologijas, geriau naudoti vėlai bręstančius galvijus ir jų mišrūnus.
Lietuvoje veisiami penkių pagrindinių veislių mėsiniai galvijai:
1) šarolė veislės;
2) limuzinai;
3) aubrakai;
4) herefordai;
5) simentaliai.
Mėsiniams galvijams būdingi išorės bruožai yra šie: platus, stačiakampis liemuo; tolygiai susiformavusios priekinė ir užpakalinė kūno dalys; trumpas, storas ir raumeningas kaklas; plati ir gili krūtinė; gerai susiformavusi krūtinkaulio sritis; plati ir tiesi nugara; stora ir elastinga oda; žiūrint iš šono, jų kūnas atrodo stačiakampio formos.
Mėsinių (Limuzinų veislės, Limuzinų ir Lietuvos juodmargių veislės mišrūnų) galvijų mėsai būdingas didžiausias drėgnio bei pelenų kiekis, didžiausios pH reikšmės, vandens surišimo pajėgumas bei mažiausi defrostacijos bei virimo nuostoliai, didžiausias polinesočiųjų riebalų rūgščių kiekis. Jų mėsos tekstūra žymiai minkštesnė nei pieninių ir ekologiškų galvijų. Pagal juslines mėsos savybes mėsinių galvijų mėsa minkščiausia, mažiausiai pluoštiška, lengviausiai sukramtoma.
Mėsiniai veisliniai galvijai labai nereiklūs pašarams. Vasarą jiems pakanka šiurkščios papeikių žolės ir vandens. Koncentratų skiriama porą mėnesių prieš parduodant.
Pieninių (Lietuvos juodmargių ir Lietuvos žalųjų veislių) galvijų bulių nugaros ilgojo (Longissimus dorsi) raumens mėsa yra riebiausia.
Pieninių veislių karvių ir Belgijos mėlynųjų mišrūnai yra ramaus temperamento, sparčiai auga, anksčiau bręsta, gerai pasisavina pašarus. Mišrūnų skerdenoje mėsos yra apie 10 proc. daugiau negu pieninių veislių karvių. Mišrūnų mėsa yra švelnesnė, sultingesnė, joje yra mažiau cholesterolio negu pieninių galvijų veislių mėsoje.
Belgijos mėlynieji tinkamiausi pieninių veislių galvijų mėsinėms savybėms gerinti. Mišrūnų mėsingumas padidėja ir yra ne mažesnis kaip kai kurių veislių mėsinių galvijų. Šalyse, kur kryžminamos pieno bandos karvės su Belgijos mėlynaisiais, bandos pelningumas padidėja. Pieninių veislių ir Belgijos mėlynųjų mišrūnų skerdenos pagal EUROP klasifikaciją užima aukštesnę padėtį nei kitų veislių mišrūnai.
Lietuvoje Belgijos mėlynieji gali būti mišrinami su pieninių veislių galvijais, nes lengvai veršiuojasi, todėl atvesti jaunikliai būna sveiki ir gyvybingi. Anksti nujunkytus veršelius lengva parduoti, nes jų paklausa nuolat didėja. Siekiant padidinti pieno ūkio pelningumą bei pagerinti galvijų mėsines savybes, dalį ūkio karvių galima mišrinti su Belgijos mėlynaisiais. Kiek karvių bandoje galima mišrinti, priklauso nuo veislinių telyčių poreikio karvių pakaitai ir bandos plėtrai, nuo to, ar ūkis veislines telyčias perka, ar augina ūkio bandoje. Patirtis rodo, kad su Belgijos mėlynaisiais poruojamos išbrokuotos arba numatomos brokuoti, arba mažo produktyvumo karvės.
Pieniniams galvijams būdingi išorės bruožai yra šie: kampuotos kūno formos su ryškiais sąnarių, šonkaulių ir atskirų skeleto dalių kontūrais; liemuo, žiūrint iš šono, yra lyg trikampio formos, kurio viršūnė nukreipta į galvą, o pagrindas į užpakalį; priekinė kūno dalis, palyginus su užpakaline, yra šiek tiek susiaurėjusi.
Mišrios produkcijos galvijai turi abiems grupėms būdingus bruožus ir užima tarpinę padėtį.
Lietuvos juodmargiai galvijai sukurti kryžminant vietinius galvijus iš pradžių su įvairių veislių, o vėliau su Olandijos juodmargiais, òstfryzais (vok. Ostfriesen; pieninių galvijų veislė, išvesta Vokietijoje) bei Švedijos juodmargiais galvijais ir dar vėliau veisiant mišrūnus tarpusavyje. Lietuvos juodmargių formavimuisi didelę reikšmę turėjo gyvulių produktyvumo kontrolė, jų atranka pagal pieningumą ir pieno riebumą, pagal eksterjerą ir masę, įrašymas į kilmės knygas, gyvulių konkursai ir parodos. Savarankiška veisle Lietuvos juodmargiai pripažinti 1951 m.
Šiuolaikiniai Lietuvos juodmargiai yra stiprios konstitucijos, proporcingo, bet neretai per daug kompaktiško kūno sudėjimo. Dėl trumpų kojų, gilios ir plačios krūtinės, plačios keteros, nugaros, juosmens, ilgo ir plataus užpakalio bei gerai išsivysčiusių raumenų jie dažnai panašesni į pieninius-mėsinius galvijus. Karvės vidutiniškai sveria 550-600 kg, buliai – 900-1000 kg. Skerdenos išeiga ~ 50 %.
Lietuvos žalųjų galvijų veislė išvesta kryžminant vietinius galvijus su Danijos žalaisiais, kai kur buvo panaudoti ángelnai (kitaip – ángleriai [vok. Angler]; pieninių galvijų veislė, išvesta Vokietijoje, Angelno (Angeln) pusiasalyje) ir kai kur taikytas įterpiamasis kryžminimas su švìcais (mėsinių pieninių galvijų veislė, išvesta Šveicarijoje, Švico (Schwyz) kantone), Latvijos dvylaisiais, Švedijos žalmargiais ir net sìmentaliais (mėsinių pieninių galvijų veislė, išvesta Šveicarijoje, Zimentalio (vok. Simmental) slėnyje). Tačiau daugiausia įtakos besiformuojančiai Lietuvos žalųjų galvijų veislei turėjo Danijos žalieji galvijai. 1951 m. Lietuvos žalieji galvijai pripažinti savarankiška veisle.
Lietuvos žalieji galvijai yra pieninio tipo: jų galva nedidelė, sausa, kaklas ilgas, neplatus, mažai raumeningas, be pagurklio, liemuo ilgas, gilus, krūtinė ilga, gili, didelės apimties; užkirtimas už menčių pasitaiko retai. Nugaros linija ne visada tiesi – pasitaiko karvių su įlinkusia arba kuprota nugara, įlinkusiu juosmeniu. Kojos vidutinio ilgumo, taisyklingos stovėsenos, oda plona, elastinga, tešmuo vidutinio didumo, gilus, nenukaręs, speniai cilindriški, rečiau kūgiški. Šios veislės galvijai žali, įvairaus atspalvio – nuo prinokusios vyšnios raudonumo iki dvylos (tamsiai rausvos) spalvos. Pasitaiko galvijų šviesesne nugara, šviesesniu žiedu aplink burną, baltu tešmeniu, o kartais ir balta papilve. Karvės vidutiniškai sveria 520-550 kg, buliai – 820-900 kg. Skerdenos išeiga ~ 52-53%.
Ilgą laiką Lietuvoje galvininkystė buvo plėtojama kaip pieninė arba pieninė-mėsinė. Tik 1995 metais į šalį buvo įvežti pirmieji mėsiniai galvijai.
Lietuvoje daugiausiai auginamos Lietuvos juodmargių (70 proc.) ir Lietuvos žalųjų (25 proc.) galvijų veislės. Atrankos metu dalis įvairaus amžiaus galvijų išbrokuojama ir realizuojama mėsai. Pieninių veislių galvijų prieauglis mėsos gamybai mažiau tinkamas. Jų vidutinis svoris beveik trečdaliu mažesnis už Vakarų Europoje skerdžiamų to paties amžiaus galvijų svorį. Pastaruoju metu galvijų augintojai ir mėsos perdirbėjai atsidūrė vieningoje ES rinkoje, kurioje mūsų pieninių galvijų mėsos kainos yra daug mažesnės (apie 65 proc.) už ES vidutinį kainų lygį.
Lietuvoje galvijų didžioji dalis yra laikoma ūkininkų ir kitų gyventojų ūkiuose (87 proc.). Beveik visi ūkiai yra nedideli ir daugiausia orientuoti pieno gamybai. Pieninių veislių galvijų realizavimas mėsai dėl nedidelio skaičiaus ir ilgo auginimo laikotarpio nėra pagrindinės pajamos. Pieno kvotų įteisinimas ir karvių pieningumo didėjimas artimiausiu metu privers galvijų augintojus imtis mėsinės galvininkystės verslo.

Cattle [mean Bos taurus, Bubalus bubalis and Beefalo kinds of domestic animals] – a large domestic animal.
Lithuania meat farm is one of the priorities for agricultural industries. Mainly produced beef and veal, pork and poultry, and sheep, goats, rabbit and other meat – small amounts of meat and the overall balance of no great importance. Made the most consumed meat in the internal market, which is due to the limited purchasing power of population is high.
The main recipient categories:
1st Calves (less than 300 kg of live weight, and yet having any permanent teeth cattle).
2nd Slaughter calves (less than one year of cattle for slaughter as calves).
3rd Bulls (not included in calves castrated male cattle).
4th Steers (calves castrated male bovine animals not included).
5th Heifers (two years older and still do not have beef cattle and calves classified females still do not have beef cattle females).
6th Slaughter heifers (heifers reared for meat).
7th Other heifers (breeding heifers raised to replace dairy or other cows).
8th Cows (female bovines that have calved (including those less than two years) and females calved cattle).
9th Dairy cows (cows that are solely or mainly for human consumption of milk or milk products, including slaughter cows (regardless of whether they are following the last lactation and slaughter the fattened).
10th Other cows (cows than dairy cows, may be included Draught cows).
Global markets have the highest demand for lean meat. Then, when the harmful effects of fats on human health has changed people’s eating patterns. The biggest demand for low fat obtained from cattle origin. The largest demand for higher value must lean pork, beef, poultry and its products. Meat quality is determined not only the quantity of carcass muscle, but also physical, chemical and technological properties. From good quality raw materials available to produce high quality and competitive products in the meat.
Meat quality has the greatest influence on:
• genetic characteristics;
• nutritional conditions;
• storage conditions.
Country farm production of meat mainly pork and beef and veal.
Lithuania is a major cattle and livestock industry in particular. Suitable for natural breeding and tradition – the fundamental assumptions to develop cattle.
Given the performance characteristics of livestock breeds are divided into three groups:
1) dairy (airshires, fishing, cholmogors, Jersey, ostfriesen, Dutch Black and White, Green Lithuanian, Estonian Green);
2) beef (Hereford, Aberdeen, Angus, Charolais, Limousine, Aubrac, Shorthorn);
3) dairy, beef or beef-dairy (Schwyz, Kostroma cattle pincgau, Simmental).
According to the growth speed of beef cattle are divided into early maturing (Hereford), maturing on average (Aubrac, limousines, Belgian blue), late-maturing (Charolais, Simmental). Lithuania more suitable for the production of early and medium-maturing varieties of beef cattle.
According to the progress of breeding beef cattle are divided into pure and hybrid. Pure-play buy veislinėse farms.
Pure-bred beef bulls often inseminated with cull dairy cows and heifers. What breed of beef cattle crossbreeding choose depends on what will be subject to cattle production system. In accordance with beef cattle and their crosses the speed of growth in EU countries generally apply to three beef cattle production systems: intensive (some beef cattle receive a lot of nutrients and the weight reaches the required 15 months), semi-intensive (when the animals reached the appropriate weight within 16-21 months.) and extensive (when the animals reached the appropriate weight for 22 months and over) production technology. Extensive application of technology is best suited for early maturing breeds and their crosses. For the purposes of intensive livestock breeding technologies, better use of late-maturing cattle and their crosses.
Lithuania bred five main varieties of beef cattle:
1) The Charolais breed;
2) Limousines;
3) Aubrac;
4) Hereford;
5) Simmental.
Beef cattle are characterized by external features are: wide rectangular trunk, evenly formed in the front and rear parts of the body a short, thick and muscular neck, wide and deep chest, well-formed sternum area, wide and straight back, thick and elastic skin is watching side of their body looks rectangular.
Beef (Limousin, Limousin and Lithuanian Black and White breed crossbred) cattle meat of the highest levels of moisture and ash content, the highest pH value and water binding capacity and the smallest defrostacijos and cooking losses, the maximum amount of polyunsaturated fatty acids. Their meat texture much softer than in dairy cattle and organic. According to the organoleptic characteristics of meat beef meat soft at least fibrous, most chewing.
Beef breeding cattle feed very undemanding. In the summer of harsh rebuke them enough grass and water. Concentrates given a couple of months before the sale.
Dairies (Lithuanian Black and White and Lithuanian Red breed) cattle bulls long back (longissimus dorsi) muscle meat is oily.
Dairy cows and Belgian Blue crosses are calm in temperament, a fast growing, early maturing, well-absorbed by food. Crossbred carcasses of meat is about 10 percent. more than dairy cows. Crossbred meat is softer, juicy, there is less cholesterol than the meat breeds of dairy cattle.
Belgian blue best dairy cattle fattening properties improved. Crossbred beef conformation and increases of at least some breeds of beef cattle. In countries where the dairy herd of cows crossed with Belgian blue, herd profitability increases. Dairy breeds and Belgian Blue crosses the EUROP carcass classification in a higher position than the other varieties of crosses.
Lithuania Belgian blue can be crossed with dairy cattle, calves born as easily, so young are born healthy and alive. Early weaned calves is easy to sell because the demand is constantly increasing. In order to increase dairy farm profitability and improve cattle meat traits, part of the farm cows can hybridize with the Belgian blue. How many cows in the herd can hybridize depends on the demand for breeding heifers, cows and herd development of substitutes, from the farm or breeding heifers are buying or holding the herd grows. Experience shows that the Belgian blue connectable to a pair of cull or to be sort out, or low yield cows.
Dairy cattle characterized by external features are: the square body shape with distinct joints, ribs and contours of individual skeletal parts, the torso, as viewed from the side, is like a triangle, whose apex pointing to his head, and the base of the backside, the front part of the body, compared with the rear is slightly narrowed.
Mixed livestock production has the characteristics of both groups and occupied an intermediate position.
Lithuanian Black and White cattle crossing a local cattle from the outset with the various breeds, and later with the Dutch Black and White, Ostfriesen (German Ostfriesen; dairy cattle breed, Germany) and Swedish Black and White cattle breeding, and even then breed with each other. Lithuanian Black and White was the formation of the importance of livestock productivity in control of their selection according to milk production and milk fat content by weight and the exterior, the origin of the record books, livestock competitions and exhibitions. Lithuanian Black and White Self-breed recognized in 1951.
Modern Lithuanian Black and White is a strong constitution, a balanced, but often in a more compact morphology. The short legs, a deep and broad chest, wide neck, back, waist, long and wide rear and a well-developed muscles, they are often closer to the dairy-beef cattle. The cows weigh an average of 550-600 kg, bulls – 900-1000 kg. Carcase yield ~ 50%.
Lithuanian Red cattle breed derived from the crossing local cattle with Danish greens, and where appropriate, were used to fishing in (otherwise – Carbon [significant. Angler] dairy cattle breed, Germany, fishing (fishing in) the peninsula) and in some cases applied to the crossing inserted Schwyz (beef dairy cattle breed, Switzerland, Schwyz (Schwyz canton) Latvia, Sweden and even Simmental (beef from dairy cattle breed, Switzerland, German Simmental in the valley). But the greatest impact on the emerging Lithuanian Red cattle breed were Danish Red cattle. 1951 Lithuanian Red cattle breed self-recognition.
Lithuanian Red cattle is the type of milk: the head of a small, dry, long neck, narrow low-muscled, without dewlap, long torso, deep chest a long, deep, large, prevention of the shoulder is rare. Back line is not always true – as occurs in cows sunken or humped back and waist sunken. Legs of moderate length, in a regular stand, skin thin, supple, medium-size udder, deep inferior down, teats cylindrical, conical lower. These cattle greens, various shades – from ripe red cherries and red brown (dark pink) color. Sometimes animals back brighter, brighter ring around the mouth, udder white, and sometimes a white underbelly. The cows weigh an average of 520-550 kg, bulls – 820-900 kg. Carcase yield ~ 52-53%.
For a long time in Lithuania cattle was developed as a dairy or dairy-butcher. Only in 1995 the country was first introduced beef cattle.
Mainly grown in Lithuania Lithuanian Black and White (70 percent). And Lithuanian Red (25 per cent.) Cattle breeds. The selection process of all ages animals were culled and sold for meat. Offspring of dairy cattle for meat production less satisfactory. Their average weight by almost a third lower than in Western Europe in the same age at slaughter weight of cattle. Recently, cattle producers and meat processors have appeared in the single EU market, where our dairy beef prices are much lower (about 65 percent.) Than the EU average price level.
Lithuania the majority of cattle are considered to be farmers and other residents of farms (87 percent). Almost all farms are small and mainly targeted milk production. Disposal of dairy cattle for meat on a small number of long-term cultivation is the main income. Dairy quotas and validation of dairy cows increases in the near future will force cattle farmers to cull cattle business.

Reklama

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: