© Lydytas sviestas

6 Rgp

Lýdytas svíestas – gaminys, gaunamas iš sviesto, pašalinus vandenį, turintis daugiau kaip 85 % pieno riebalų. Gali būti dar vadinamas dehidratuotu sviestu, bevandeniu sviestu, pieno riebalais, koncentruotu sviestu.
Senovės Lietuvoje žmonės lydydavo sviestą norėdami kuo ilgiau išsaugoti šviežią, nes nebuvo šaldytuvų. Po to sviestą pasūdydavo, tačiau sūdyto produkto lydyti dabar nerekomenduojama.
Namų sąlygomis lydytas sviestas naudojamas kulinarinėms reikmėms ar neturint tinkamų sąlygų sviestui laikyti. Tinkamai pagamintas ir naudojamas (imamas tik sausu švariu šaukštu) jis gali išlikti šviežias kelis mėnesius.
Lydyti geriausias tik 82 proc. riebumo tikras nesūdytas sviestas, nes kitaip išgaruotų vanduo, kurio svieste yra nemažai, ir būtų patiriama kiekio nuostolių, o aukštoje temperatūroje žūtų vitaminai ir kitos vertingos medžiagos.
Sviestas lydomas taip: sudedamas sviestas į puodą storu bei sunkiu dugnu ir kaitinamas ant vidutinės ugnies, kol užverda. Kai į paviršių iškyla baltos putos, ugnis sumažinama ir maišant verdama dar 15-20 minučių, kol sviestas pasidaro auksinės spalvos, o balta putelė sukietėja ir nusileidžia ant dugno. Pagal kitą versiją, sviestas ne košiamas, o lydymo metu susidarę putėsiai nugraibomi – jų galima dėti į troškintas daržoves, sriubas ir kruopas.
Lydant sviestą, negalima skubėti, sakykim, padidinant liepsną, ar nuo jo atsitraukti – procesas reikalauja nuolatinio dėmesio, antraip produktas sugadinamas.
Tuomet ugnis išjungiama ir leidžiama lydytam sviestui truputį atvėsti. Po to atsargiai perkošiama ir sudedama į sausą molinę puodynę bei uždengiama kelis kartus sulenkta drobe.
Ajurvedos sveikos gyvensenos specialistai teigia, kad pagal vedas trys vertingiausi žmogui produktai – medus, lydytas sviestas (vadinamas ghi) ir natūralus aliejus, kurie padeda susigrąžinti sveikatą ir jėgas. Lydytas sviestas valgomas kaip ir medus – po pusę šaukštelio per dieną.
Žr. krišnaìstų virtùvė, maĩstiniai riebalaĩ dgs., svíestas (1)

Reklama

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: