© Pieninė

6 Rgp

Pieninė

Píeninė (2) – įmonė, kurioje pienas apdorojamas ir perdirbamas.
Lietuvoje pieninės pradėtos steigti ХIХ a. I pusėje. Pirmosios pieninės buvo rankinės, garinės arba arklinės. Nuo 1929 m. pradėta naudoti vidaus degimo, vėliau ir elektros variklius.
Lietuvoje yra tokių pieninių:
• miesto pieninės (pasterizuojamas pienas, gaminamas kefyras, varškė, grietinė, ledai);
• sviesto ir sūrių gamyklos (gaminamas sviestas, brandinti sūriai);
• pieno konservų gamyklos.
Nuo 1965 m. miesto pieninės bei sviesto ir sūrių gamyklos priklauso pieno kombinatams. Kai kurios pieninės turi pavaldžių pieno priėmimo punktų, separavimo skyrių.
Pieninėje pienas išvalomas separatoriuje (centrifugoje), kurioje jis sukamas iki 6500 apsisukimų per minutę greičiu. Separatoriuje nuo pieno atskiriami mažiausi nešvarumai. Separuojant atskiriamas liesas pienas ir grietinėlė. Grietinėlė nupilama, po to dalis jos vėl supilama į pieną. Taip reguliuojamas pieno riebumas (natūralaus pieno riebumas yra 3,5-3,8%). Iš likusios grietinėlės gaminami kiti produktai.
Pienas – tai vandens, jame ištirpusių mineralinių medžiagų, baltymų bei mažyčių riebalų lašelių mišinys. Šie lašeliai yra vos kelių tūkstančių milimetro dalių dydžio, be to, jų tankis mažesnis negu visų kitų pieno sudedamųjų dalių. Riebalų lašeliai laipsniškai kyla į paviršių, susijungia ir iš jų susidaro grietinėlė.
Po homogenizavimo grietinėlė nesusidaro arba sukračius pieną ji vėl tolygiai pasiskirsto.
Norint išsaugoti pieno skonines savybes ir sunaikinant bakterijas, pienas dar pasterizuojamas (pakaitinamas iki 70-85°C) ir sterilizuojamas (kaitinamas iki labai aukštos temperatūros).
Taikant šiuos metodus, sunaikinama dauguma bakterijų ir kitų mikroorganizmų, bet nesuyra vitaminai ir išsaugomos pieno skoninės savybės, o pieno tinkamumo laikas pailgėja (apdorotame piene beveik nelieka bakterijų), nors jis primena virinto pieno skonį. Toks skonis atsiranda todėl, kad jame (pasterizuotame piene) būna mažiau riebalų, įvyksta baltymų denatūracija.
Po to pienas iškart atšaldomas ir išpilstomas.
Pieno kombinatuose pasterizuotas pienas išpilstomas labai steriliomis sąlygomis.
Apdorotas pienas išpilstomas į aseptinę tarą.
Kontroliuojant, kaip pienas atkeliauja nuo tvarto iki parduotuvės prekystalio, garantuojama, kad bus pateiktas žmonių sveikatai nekenksmingas pienas. Tai garantuoja pieno gamybos higiena.
Žr. píeno prãmonė

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: