Pieniška sriuba

6 Rgp

Píeniška sriubà – skystas valgis, pusryčiams ir vakarienei verdamas su natūraliu pienu, vandeniu atskiestame, kondensuotame piene be cukraus arba su pieno milteliais.
Pasakojama, kad duona ir pienas sutaikė protestantus ir katalikus Kapelio kare 1529 metais. Šis įvykis įėjo į Šveicarijos istoriją ir buvo pavadintas „Pieniška sriuba Kapelyje“. Pasak legendos, protestantų būrys, vadovaujamas Ulricho Cvinglio, išvyko iš Ciuricho į gretimą Cugo kantono Kapelio kaimą susikauti su Vidurio Šveicarijos regionų katalikų būriu. Šie būriai apsistojo taip arti vienas kito, kad patruliai galėjo bendrauti vienas su kitu ir net susidraugavo. Greitai jie išsiaiškino, kad Ciuricho protestantai turi labai daug duonos, o katalikų stovykloje daug pieno. Taip kariaujančios šalys sužinojo apie priešininkų maisto atsargas ir, kol jų vadai derėjosi, nutarė surengti bendras vaišes. Ant sienos, skiriančios Ciuricho ir Cugo kantonus, buvo sukurtas laužas, pastatytas didžiulis katilas, kuriame virė pieniška duonos sriuba. Iš pradžių protestantai ir katalikai sėdėjo savo teritorijose, tačiau pamažu nutarė sudaryti taikos sutartį, kad būtų išvengta beprasmių netekčių.
Lietuvoje nuo seno verdama pieniška sriuba su bulvių kukulaičiais, kurios atmainos plačiai paplitusios visoje Rytų Europoje. Masė kukulaičiams ruošiama panašiai kaip didžkukuliams.
Dažniausiai pieniškos sriubos verdamos iš daržovių, makaronų ir įvairių kruopų, kartais – su rūkytais produktais. Pieniškų sriubų priedai (kruopos, daržovės, vaisiai, makaronai) pirmiausia išverdami atskirai mažame kiekyje vandens, tada supilamas pienas ir pakaitinamas. Į išvirtas pieniškas sriubas dedama druskos, pagal skonį – cukraus ir, prieš patiekiant į stalą,- sviesto. Kartais ligoniams, vaikams ar žmonėms, netoleruojantiems laktozės, rekomenduojama gaminti pieniškas sriubas su rūgusiu pienu ar pasukomis. Tuomet prieš verdant įdedama krakmolo, baigiant virti supilamas rūgpienis ar pasukos ir neužvirinama. Kad pieniškos sriubos būtų skanesnės ir maistingesnės, įdedama truputį sviesto, grietinėlės ar plakto kiaušinio trynio. Pieniškoms sriuboms virti tinkamiausi puodai storu dugnu.
Pieno milteliai atskiedžiami karštu vandeniu arba kondensuotu pienu (be cukraus). Pilant vandenį pamaišoma, kad nesusidarytų gabaliukai ir verdama.
Garnyrai pieniškoms sriuboms yra kruopos, vermišeliai, įvairios daržovės. Piene verdami greit suverdantys produktai: smulkios kruopos, vermišeliai. Ilgiau verdantys produktai (stambios kruopos, makaronai ir daržovės) išverdami vandenyje, verdantis pienas supilamas baigiant virti. Išvirusi sriuba paskaninama cukrumi. Patiekiant į lėkštę įdedama sviesto.
Pagal gamybos būdą pieniškos sriubos priskiriamos prie karštų (75-85 °C) sriubų.
Pieniškos sriubos verdamos su kruopų, makaronų ar daržovių priedu ir užbalinamos pienu, taip pat su moliūgais ir bulvėmis, bulviniais kukulaičiais.
Kruopos ir makaronai piene blogai suverda, dėl to pirma jie kelias minutes verdami vandenyje, paskiau išpilami ant rėčio ir sudedami į verdantį pieną.
Kopūstinės daržovių pieno sriubos nuplikomos, ankštinės – dedamos išvirtos atskirai, o prieskoninės daržovės pakepinamos.
Į pieniškas sriubas dedama cukraus ir, patiekiant valgyti – truputis sviesto.
Pieniškų sriubų asortimento pavadinimas priklauso nuo produktų, iš kurių gaminama sriuba (pavyzdžiui, pieniška daržovių sriuba, pieniška makaronų sriuba, pieniška miltinių leistinukų sriuba, pieniška sriuba su miežinėmis kruopomis, pieniška sriuba su morkomis ir manais, pieniška sriuba su džiūvėsiais, pieniška duonos sriuba, pieno kisieliaus sriuba, pieniška kriaušių sriuba ir kt.).
Daugelyje šalių pieniškos sriubos dažniausiai verdamos pusryčiams arba vakarienei, valgomos karštos ir šaltos.
Žr. kukuláitis (1), píenas (1)

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: