Pieno baltymai

6 Rgp

Píeno baltymaĩ dgs. – pilnaverčiai ir gerai įsisavinami proteinai.
Piene yra kazeino, laktoalbumino ir daug kitų baltymų. Pienui rūgstant, susidaro laisvasis kazeinas, kuris netirpsta vandenyje. Traukinamas pienas virsta drebučiais (rūgusiu pienu), kurie kaitinami sutirštėja (sukreša).
Kaitinant pasikeičia ir kiti pieno baltymai: denatūruojasi albuminas, kuris sukreša ir krešulių pavidalu iškrinta ant indo dugno bei sienelių.
Denatūruojantis baltymams, virinamo pieno paviršiuje susidaro plėvelė. Užsitraukusi plėvelė susideda iš denatūruoto albumino, laisvojo kazeino, kalcio fosfato, riebalų ir kitų medžiagų. Esant normaliai rūgščių piene, kazeinas nesidenatūruoja, o kuo jų daugiau, tuo jis greičiau koaguliuoja.
Plg. daržóvių baltymaĩ dgs., kiaušìnių baltymaĩ dgs.
Žr. denatūrãvimas (1), koaguliãvimas (1), píenas (1)

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Google photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Connecting to %s

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

%d bloggers like this: