© Pieno pilstymas

6 Rgp

Píeno pìlstymas – balto skysčio, išskiriamo žinduolių patelių tam tikros liaukos, pylimas rankiniu arba automatiniu būdu.
Automatiniu būdu pieno pilstymo aparatai pastatomi lauke prie parduotuvių. Pirkėjas pieno gali nusipirkti visą parą. Dažniausiai pieno automatai statomi prie maisto parduotuvių, mokyklų, autobusų sustojimo ir automobilių stovėjimo aikštelių, stovyklaviečių, kaimo turizmo objektų. Pieno pilstymo automatai, kuriuos naudoja žemės ūkio produkcijos realizacijos kooperatyvai ir ūkininkai, plačiai paplitę Italijoje, Vengrijoje, Slovakijoje, Vokietijoje, Šveicarijoje, Lietuvoje. Vartotojams pateikiamas šviežias pienas, pamelžtas prieš 1-3 valandas, yra tiekiamas iš sertifikuoto ūkio. Nereikalingi pieno kombinatai, kurie taiko kainą už superkamą žaliavinį pieną. Pavyzdžiui, Italijoje parduodamas nenugriebtas ir neskiestas pienas, vartotojai po to gali nusigriebti grietinę, pasidaryti varškės ar sūrį. Pirkėjai žino, iš kokio ūkio perka pieną, todėl ūkininkai labai stengiasi nesugadinti gero vardo, parduoda tik kokybišką produktą, stengiasi palaikyti ryšį su savo pirkėjais. Ant pieno automato yra informacija apie pieno tiekėją, karvių melžimo laiką, pieno riebumą ir kt.
Pienui pilti pirkėjai atsineša savo tarą. Žmogus žino, į kokį indą supilamas pienas. Naujai produkto tarai gaminti nebereikia plastiko, kartono, taupomos žaliavos, tausojama gamta, mažėja šiukšlių. Pieną pilsto automatas, nebereikia pardavėjų.
Svarbiausias Italijoje gaminamų automatų reikalavimas – kad pirkėjams būtų parduodamas švarus, kokybiškas ir šviežias pienas, todėl keliami aukšti higienos reikalavimai. Šviežias pienas į automatą pilamas atvėsintas, o automate esantis šaldytuvas palaiko produkto temperatūrą iki +4 °C. Pienas realizuojamas per 24 val. Pieno induose sumontuoti maišytuvai kas 30 min įsijungia ir nesmarkiai maišo pieną 3 min. Gaminami 100, 200, 400 ir 500 litrų talpos pieno pilstymo automatai.
Automatuose įrengtas pinigų surinkimo skyrelis, į kurį įmetamos monetos. Atsidaro durelės, oro kompresorius pučia orą į išpilstymo vietą, taip neleidžiama jokiems vabzdžiams patekti į pieno pilstymo langelį. Po to įstatomas indas ir paspaudžiamas pieno paleidimo mygtukas. Tuo metu durelės užsidaro ir į tarą įpilamas pienas.
Kai tara pripildoma, atsidaro durelės, pirkėjas pasiima indą, pripiltą pieno. Po to automatas praplauna (dezinfekuoja) pieno pylimo įrenginį.
Lietuvoje pirmasis itališkas pieno automatas pasirodė viename Panevėžio prekybos centrų 2009 metais. Automate – šviežias, šaltas ir natūralus, ne mažesnio nei 4,2 proc. riebumo pienas. Nesudėtinga naudojimosi (proceso eigos) įranga: įdedamas plastikinis butelis, automato ekrane rodoma pieno temperatūra (apie 2,5 °C šilumos). Kalibruota įranga pieno įpila už lietuviškas monetas (2 ir 1 lito, 50, 20 ir 10 centų), tačiau grąžos aparatas, kuriame telpa 200 l pieno, neduoda. Automatui pakanka 220 V įtampos, jame patenka jau atvėsintas pienas, o šaldytuvas palaiko tik temperatūrą.

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: