© Pieno pramonė

6 Rgp

Píeno prãmonė – maisto pramonės šaka, iš pieno gaminanti įvairius maisto produktus: sviestą, nenugriebto pieno produktus (pieną, grietinę, varškę, kefyrą ir kt.), pieno konservus, sūrius, ledus, kazeiną. Tai pieno perdirbimo ir sviesto gamyba.
Dideli pieno kombinatai veikia Kaune, Marijampolėje, Klaipėdoje, Panevėžyje, Šiauliuose, Utenoje, Vilniuje. Jiems pavaldžios visos miestų pieninės, rajoninės sviesto ir sūrių gamyklos, cechai, separavimo skyriai bei pieno supirkimo punktai.
Pagal 1 gyventojui pagaminamo pieno kiekį Lietuva užima vieną pirmųjų vietų Europoje.
Lietuvoje pieno pramonė pradėjo plėtotis ХIХ a. I pusėje, įsteigus sūrines netoli Gelgaudiškio (Šakių raj.) ir Šilutėje. ХIХ a. II pusėje dvarininkai steigė pienines savo dvaruose. 1899m. pieno produkcijai perdirbti ir realizuoti jie įsteigė pieno ūkio bendrovę “Birutė” (jai priklausė 43 pieninės). Pirmoji kooperacinė pieninė pradėjo veikti 1909 m. Pagiriuose (Kėdainių raj.). 1927 m. įsteigta pieno perdirbimo bendrovių sąjunga “Pienocentras”, kuri perėmė kooperacines pienines ir tapo perdirbimo ir sviesto eksporto kooperacine monopolija. Tuo metu buvo gaminamas sviestas, fermentinis sūris, kazeinas, kondensuotas pienas, pieno ir grietinės milteliai. Daug produktų (pieno cukrus, pieno mišiniai vaikams, nenugriebto pieno pakaitalas, liesi sūriai) pradėta gaminti tik po II pasaulinio karo.
Daugiausia perdirbama pieno ir sviesto JAV, Prancūzijoje, Vokietijoje.

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: