© Pieno produktas

6 Rgp

Píeno prodùktas – produktas, turintis daug baltymų, angliavandenių, riebalų, vitaminų.
Skiriami šie pieno produktai: acidofilinas, grietinė, grietinėlė, išrūgos, kefyras, kumysas, pasukos, pieno konservai, pieno produktai vaikams, rūgštus pienas, rūgusis pienas, sūris, sviestas, varškė, kondensuotas pienas, jogurtas, pieno bei išrūgų milteliai, pieno cukrus (laktozė), pieno baltymas (kazeinas).
Acidofilinas – raugintas dietinis pieno produktas, gaminamas iš pasterizuoto nenugriebto arba nugriebto karvės pieno.
Gaminamas riebus (pieno riebalų 3,2 proc.), neriebus (pieno riebalų ne daugiau kaip 0,05 proc.), riebus saldus ir riebus nesaldus acidofilinas. Parduotuvėse dar parduodamas raugintas acidofilinas pienas ir acidofilinė pasta.
Grietinė – daug pieno riebalų turintis rūgštus dietinis pieno produktas, gaunamas iš pasterizuotos ir ataušintos grietinėlės, rauginamos grynomis pieno rūgšties streptokokų kultūromis. Tokia grietinė gaunama 10 proc., 20 proc., 25 proc., 30 proc., 36 proc. riebumo; 40 proc. riebumo grietinė (“Mėgėjų grietinė”).
Grietinė dar rauginama grynų acidofilinės lazdelės ir kvapą sudarančio streptokoko kultūrų raugu. Ši grietinė yra rūgusio pieno skonio su acidofilinių lazdelių suteiktu prieskoniu, vienalytė, apytirštė, tąsi, būna 10 proc., 20 proc. ir 30 proc. riebumo.
Dar gaminama naminė grietinė (23 proc. riebumo, turinti daugiau pieno baltymų), valstiečių grietinė (18 proc. riebumo) ir grietinė su užpildais (14 proc. riebumo).
Grietinė yra labai kaloringa. Joje yra pieno riebalų, baltymų, vitaminų (A, E, B1, B2, C ir PP).
Grietinės dedama į salotas, padažus, sriubas ir antruosius patiekalus, į visokiausius iš tešlos gaminamus valgius. Grietinė valgoma ir viena.
Grietinėlė – riebus dietinis pieno produktas, gaunamas separuojant arba nugriebiant pieną. Gaminama apie 10 rūšių: pasterizuota 10 proc., 20 proc. riebumo (riebi grietinėlė), sterilizuota 10 proc. riebumo, plakta 27,5 proc. riebumo. Be to, gaminama kondensuota ir sausoji grietinėlė.
Grietinėlė yra labai maistinga. Joje yra riebalų, baltymų, angliavandenių, mineralinių druskų ir vitaminų (A, E, B1, B2, C, PP ir kt.). Ji tinka įvairiems kulinarijos gaminiams, iš jų kai kurioms tirštoms sriuboms, antriesiems patiekalams, padažams. Riebi grietinėlė dažniau vartojama saldiesiems patiekalams ir konditerijos gaminiams.
Išrūgos – varškės, sūrių, maistinio kazeino bei pieno baltymų gamybos atliekos. Jose yra apie pusę maistingųjų medžiagų – tirpiųjų baltymų, pieno cukraus, mineralinių druskų, vitaminų, tirpstančių vandenyje. Išrūgos vartojamos vaikų maitinimo produktams, duonai ir pyragui, makaronams, konditerijos gaminiams ir kt.
Kefyras – rūgštus dietinis pieno gėrimas, gaminamas iš pasterizuoto karvių pieno, rauginant raugu, pagaminta iš kefyro grybų arba specialiai parinktomis grynomis kultūromis, sukeliančiomis pienarūgštį ir alkoholinį rūgimą. Pagal brendimo trukmę skiriama silpnasis (vienadienis), vidutinis (dvidienis) ir stiprusis (tridienis) kefyras. Pieninės gamina riebų (2,5; 3,2 ir 6 proc. pieno riebalų), riebų su vitaminu C kefyrą,vaisių kefyrą su vaisių ir uogų sirupu, turintį 2,5 proc. riebalų, ir liesą kefyrą (0,05 proc. pieno riebalų). Kefyre yra spirito (0,2-0,6 proc.), pieno rūgšties ir angliarūgštės.
Kumysas – raugintas dietinis gėrimas, daromas iš kumelės pieno arba kitų gyvulių lieso pieno. Paruoštas kumysas – baltas putojantis gėrimas, rūgusio pieno su spirito priemaiša skonio ir kvapo.
Kumysas turi maistingųjų medžiagų (baltymų, riebalų, pieno cukraus).
Pasukos – sviesto gamybos šalutinis produktas. Sudėtimi panašios į liesą pieną, bet jose yra biologiškai aktyvių pieno medžiagų – fosfolipidų.
Į vaikų maitinimui skirtų pieno produktų – sausų ir skystų – sudėtį įeina natūralus arba modifikuotas pienas, kukurūzų aliejus, cukrus, salyklo ekstraktas, vitaminų, mineralinių druskų kompleksas.
Gaminamas mišinys – skystas ir sausas, acidofilinis ir sausas ir kt., vaikiška varškė, grietinė.
Rūgusis pienas – dietinis produktas iš nenugriebto arba nugriebto pasterizuoto, sterilizuoto arba šutinto karvių pieno, suraugintas grynų pieno rūgšties bakterijų kultūrų raugu. Rūgusis pienas būna riebus (3,2 proc. pieno riebalų) ir liesas (0,05 proc. pieno riebalų). Fasuojant į rūgusį pieną kartais dedama skonį ir kvapą gerinančių priedų (cukraus, vanilino, cinamono, vaisių ir uogų džemo, uogienės).
Sūris – vienas maistingiausių maisto produktų, daromas iš pieno. Sūris turi daug baltymų ir pieno riebalų, aminorūgščių, vitamino A, B grupės vitaminų, vitamino PP, pantoteninės rūgšties, kalcio ir fosforo druskų.
Sviestas – vertingas maistas, nes labai kaloringas. Turi vitaminų A ir D, daug pieno riebalų, truputis baltymų, angliavandenių ir mineralinių druskų bei vandens. Sviestui gaminti vartojamas aliejus ir margarinas. Su sviestu daromi sumuštiniai, ledai, kremai, juo uždaromos sriubos, pagardinami antrieji patiekalai.
Varškė – dietinis rūgštus pieno produktas, gaminamas iš rūgusio karvių pieno, atskyrus dalį išrūgų. Daroma iš nenugriebto, iš dalies arba visai separuoto pasterizuoto pieno.
Pieno produktų laikymo trukmė: pienas, varškė – 36 val., kefyras – 24 val., grietinė – 72 val., plakta grietinėlė – 20 val.
Žr. jogùrtas (1), kondensúotas píenas, ledaĩ dgs. (4), píeno gėrimas, píeno miltẽliai dgs., raugìntas píeno prodùktas, varškės sūris

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: