© Trauktinė/Bitter

6 Rgp

Trauktínė (2) – alkoholinis gėrimas, gaminamas iš spirito ir vandens mišinio su antpilais ir aromatiniais spiritais. Tai užpilta degtinė.
Vienuoliai pirmieji sukūrė augalinės žaliavos kompozicijas, kurių sudėtyje buvo ir gydomosiomis savybėmis pasižyminčių žolių, žiedų, šaknų, stiebų. Iš jų gamino likerius ir trauktines bei vartojo juos kaip vaistus nuo įvairių ligų.
Pagal naudojamą žaliavą, gamybos technologiją, spirito ir cukraus kiekį trauktinės būna:
a) karčiosios;
b) pusiau saldžiosios;
c) saldžiosios.
Karčiosios trauktinės – tai svaigus ajerų, jonažolės, kadagio, raudonėlio aromatas, mėtos aitrumas. Jas paskanina ir nepakartojamą aromatą suteikia svarainio, natūralių aronijos ir spanguolių sultys, erškėtuogių, anyžiaus, citrinos žievelių ir melisos antpilai. Turi 25-60 % etilo alkoholio, cukraus – iki 1 %. Šių trauktinių priedai: aromatizuotas spiritas, gaunamas, koncentruojant eterinių aliejų alkoholinius tirpalus ir ekstraktus, eteriniai aliejai. Kartumui sušvelninti pridedama šiek tiek cukraus. Kupažas (pagal receptą padarytas trauktinės mišinys) laikomas 1-3 dienas, po to filtruojama ir pilstoma į butelius.
Daugelis karčiųjų trauktinių yra rudos spalvos, turinčios lengvai deginantį kartoką skonį ir malonų augalinės kilmės aromatą, kurį suteikia įvairių augalų, žiedų, lapų, vaisių, žievių ir šaknų antpilas, paruoštas pagal specialią technologiją. Trauktinių komponentai gali būti ne tik augalinės žaliavos, tačiau ir vaisiai, uogos, vynas, brendis, alus, medus, vaisių-uogų koncentratai.
Prie karčiųjų trauktinių priskiriami ir aperityvai, balzamai.
Pusiau saldžiosios trauktinės gaminamos kupažuojant spirituotas sultis, spirituotus morsus, aukščiausio valymo spiritą, cukrų arba jo sirupą, citrinų rūgštį ir kitas medžiagas. Turi 25-40 % etilo spirito, cukraus – 2-10 %. Tai gėrimai nuo skaidraus, bespalvio, kiek saldoko deginančio skonio su uogų ir vaisių aromatu iki tamsiai rudos spalvos, stipraus aromato su užpilo žaliava.
Saldžiosios trauktinės gaminamos kupažuojant spirituotas sultis ir morsus, aukščiausio valymo spiritą, cukraus sirupą, organines rūgštis, dažus ir vandenį. Turi 16-24 % etilo alkoholio, cukraus – 8-30 %. Tai saldaus skonio, vaisių ir uogų aromato ir spalvos gėrimai.
Gaminamos serbentų, vyšnių ir kitos trauktinės. Skaidrios vaisių trauktinės tiekiamos atšaldytos.
Trauktinių gamybos technologija susideda iš kelių pagrindinių etapų:
– žaliavų paruošimas,
– kupažavimas,
– sudaryto mišinio išlaikymas,
– filtravimas.
Naudoto etilo alkoholio kiekis suteikia gaminiams norimo stiprumo, o įvairių augalinių žaliavų antpilas – kartumo. Kvapiosios, skoninės, dažomosios medžiagos suteikia kiekvienam gaminiui būdingą aromatą, skonį ir spalvą. Trauktinėms gaminti ruošiamos ir naudojamos pagrindinės žaliavos – antpilai, morsai, aromatinis spiritas, koncentruotos ar spirituotos sultys, vynas, brendis, alus, medus.
Pagaminus pagrindinius ingredientus, gaminama trauktinė. Visoms trauktinėms gaminti reikalingos sudedamosios dalys gerai išmaišomos, kol gaunamas vienalytis mišinys. Po to mišinys praskiedžiamas minkštintu vandeniu iki reikiamo stiprumo, išmaišomas. Mišinys išlaikomas nustatytą laiką, kad visos žaliavos susijungtų į vieną tobulą visumą. Po išlaikymo filtruojamas specialiais filtrais. Kartais skoniui pagerinti ir sušvelninti trauktinė gali būti brandinama ąžuolinėse statinėse. Karamelė naudojama kaip dažiklis.
Visų trauktinių gamintojų gamybos technologija panaši, tačiau naudojamų komponentų įvairovė, skirtingas žaliavos paruošimas ir jos kokybė suteikia gaminiui savų skonio subtilybių.
Svarbiausia gamybos operacija – antpilų ruošimas. Nuo parinktų žaliavų kompozicijos (pvz., kmynų, lauro lapų, pipirų, stumbražolių, kadagio uogų, pipirmėčių, šermukšnio uogų, gencijono šaknų, anyžių) priklauso antpilo aromatas bei skonis.
Trauktinė nuo likerio skiriasi žymiai mažesniu cukraus kiekiu, o gamybos technologijos procesas yra labai panašus.
Trauktinė yra sudedamoji dalis kokteiliams ruošti, taip pat gali būti patiekiama su ledu arba kaip aperityvas, apetitui sužadinti.
Žr. añtpilas (1), aperitývas (2), aromãtinis spíritas, balzãmas (2), bíteris (1), mòrsas (1)

Bitter – an alcoholic drink made from alcohol and water mixture with dressing and aromatic spirits. This vodka is filled.
The monks developed the first plant material compositions containing the therapeutic characteristics, and herbs, flowers, roots, stems. Of these, brandy and liqueurs were produced and used them as a cure for various diseases.
According to the raw material, production technology, spirits and liqueurs are sugar:
a) bitter;
b) semi-sweet;
c) sweet.
The bitter liqueurs – a strong, sweet flag, St. John’s wort, juniper, oregano flavor, tartness of mint. They are a unique flavor and aroma of quince offers, natural cranberry and chokeberry juice, rosehips, star anise, lemon peel and Melissa Cordials. Must be 25-60% ethyl alcohol, sugar – up to 1%. These seamless Accessories: flavored spirit which is obtained in the concentration of essential oils and alcoholic solutions and extracts, essential oils. To mitigate the bitterness a little sugar added. Coupage (under prescription by a mixture of brandy) as 1-3 days, then filtered and bottled.
Many pharmacists are bitter brown color, easy burning with bitter taste and a pleasant vegetable flavor, which provides a variety of plants, flowers, leaves, fruits, bark and roots of dressing, prepared in accordance with a specific technology. Components can be seamless, not only of plant material, but also fruits, berries, wine, brandy, beer, honey, fruit and berry concentrates.
The bitter aperitifs include pharmacists, balms.
Semi-sweet liqueurs produced coupage fortified juices, fortified Morse, the highest cleaning alcohol, sugar or syrup, citric acid and other substances. Must be 25-40% ethyl alcohol, sugar – 2-10%. It drinks from a clear, colorless, as far as burning sweetish taste with berry and fruit flavors to dark brown in color and strong flavor of raw material infusion.
Sweet bitters produced coupage fortified juices and Morse, the highest cleaning alcohol, sugar syrup, organic acids, dyes and water. Must be 16-24% ethyl alcohol, sugar – 80-30%. This is a sweet-tasting, fruit-flavored and colored drink.
Produced currants, cherries and other liqueurs. Clear fruit liqueurs are supplied chilled.
Seamless technology consists of several key stages:
– Preparation of raw materials,
– Coupage,
– Comprising a mixture of maintenance,
– Filtering.
Used ethyl alcohol content of products provides the desired strength and variety of plant materials Cordial – bitterness. Scent, taste, the dye gives each product characteristic aroma, flavor and color. Bitter prepared and used in the manufacture of basic raw materials – Cordials, Morse, aromatic spirits, fortified or concentrated juice, wine, brandy, beer, honey.
After manufacture, the main ingredients produced bitter. All bitter produce the necessary ingredients mix thoroughly until a homogeneous mixture. The mixture is then diluted with water softened to the desired strength of the mix. The mixture is dependent on the time that all material be merged into one perfect whole. After maintenance is filtered by special filters. Sometimes the taste bitter and may mitigate the maturation in oak barrels. Caramel is used as a coloring agent.
In pharmacists’ production technology is similar, but the components used in variety of different materials preparation and the quality of the product provides a taste of their own subtleties.
The main manufacturing operations – Preparation of the dressing. From the selection of raw material composition (eg, cumin, bay leaf, pepper, grass, juniper berries, peppermint, mountain ash berries, gentian root, star anise) are Cordial flavor and taste.
Bitter liqueur differ significantly from the lower sugar content, technology and manufacturing process is very similar.
Bitter is an integral part of the preparation of cocktails can also be served on the rocks or as an aperitif, stimulate the appetite.
See . ratafia, appetizer, aromatic spirits, balm, mors

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: