© Varškės patiekalas

6 Rgp

Varškės pãtiekalas – įvairus valgis iš rūgštaus pieno produkto.
Iš varškės gaminami įvairiausi sūriai. Riebi varškė gaunama iš natūralaus nenugriebto rūgusio pieno, liesa – iš separuoto. Nenugriebto pieno varškė yra skanesnė, maistingesnė negu nugriebto. Dažnai ji valgoma su pienu ar grietine, įvairiais prieskoniais (kmynais, česnaku, uogiene, žalumynais). Iš liesos varškės gaminami varškėčiai, virtiniai, apkepai. Skoniui pagerinti ir maistingumui padidinti dedama sviesto, grietinės, kiaušinių, lašinukų. Pusiau riebi ir liesa varškė tinka karštiems varškės patiekalams. Gera varškė esti nerūgšti, ne per drėgna ir neperšildyta. Peršildytą, trupančią varškę sunku ištrinti, iš jos pagaminti valgiai nelabai skanūs ir prasčiau atrodo.
Prieš gaminant patiekalus, varškę reikia gerai ištrinti arba sumalti. Varškės patiekalai skanūs tik ką pagaminti.
Iš varškės daromos įvairios varškės masės, varškės sūreliai, į juos būna įmaišyta cukatų, šokolado, riešutų, razinų, vanilės ir kt. Gaminami riebūs (20-26 proc. riebumo) ir saldūs (16-26 proc. cukraus), ne tokie riebūs (15 proc.) ir ne tokie saldūs sūreliai (13 proc.), šokoladu glazūruoti sūreliai su cukatais (išdžiovintais vaisiais, vaisių žievėmis) arba riešutais.
Iš varškės gaminami:
I. Karšti varškės patiekalai:
1. Virti (virtinukai, varškėčiai).
2. Kepti (varškėčiai, varškė su bulvėmis, morkomis, kmynais, lietiniai).
3. Apkepti (varškės apkepas, varškės pudingas).
II. Šalti varškės patiekalai:
1. Natūrali varškė (su pienu, grietine, cukrumi, cinamonu).
2. Saldi varškės masė su grietine, vaisiais, riešutais, uogiene.
3. Sūri varškės masė su sviestu, prieskoniais.
Varškės patiekalams naudojami prieskoniai: vanilinas, citrusinių vaisių žievelės, cinamonas ir kiti.

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: