© Albanijos virtuvė

7 Rgp


Albãnijos virtùvė – valstybės vakarinėje Balkanų pusiasalio dalyje (šalia Adrijos jūros krantų) nacionaliniai patiekalai.
Šalį nuo Italijos skiria Otranto įlanka. Ribojasi su Serbija ir Juodkalnija, Makedonija ir Graikija.
Albanai yra labai smalsūs, svetingi žmonės. Kavinėse įprasta reikalus tvarkyti prie tradicinės machiatto kavos puodelio. Penktadienio ir šeštadienio vakarais žmonės paplūsta į gatves ir linksminasi iš širdies. Užeigose dažniausiai siūloma paskanauti graikiškų salotų ar įvairių rūšių picos. Tradicinė albanų virtuvė panaši į turkų, nes šalis net 400 m. buvo Osmanų imperijos sudedamąja dalimi, taip pat su Graikijos bei slaviška kulinarija.
Mėsa ir vaisiai – visų patiekalų sudėtinės dalys. Šalies virtuvėje galima paskanauti turkiškų patiekalų, tokių kaip kofte (qofte), baklava (bakllava) ar kebabai (shishqebab). Tai ir patiekalas iš keptos mėsos, kepenų, kiaušinių ir pomidorų (Fergese tirane) populiaresnis Tiranoje, triušienos troškinys (Eomlek) su svogūnais, skanintas cinamono lazdelėmis, rozmarinu, lauro lapais, pagardintas raudonojo vyno actu bei raudono vyno taure, mėsos kukuliai (Qofte me vezė dhe limon) su kiaušiniais bei citrinų sultimis.
Albaniškoji Paca – žarnokų sriuba. Vasarą albanai gamina šaltą sriubą (Tarator) iš skiesto vandeniu jogurto, agurkų, svogūnų, riešutų ir krapų, ir šaltą agurkų sriubą.
Žuvis – svarbus produktas vietinėje virtuvėje. Valgomos įdarytos paprikos (Speca tė mbushura).
Aromatinga, stipri ir sodri kava ruošiama turkiškai. Mėgaujamasi ir esspreso kava, tačiau ji daug stipresnė už itališkąją. Su kava valgomas albaniškas saldėsis (Tulumba) ar desertas (Kurabie), taip pat įvairūs pudingai, ypač iš avies pieno bei figos vaisių, medaus pyragėliai, cukruoti vaisiai, įvairūs džemai.
Geriamas vietinės gamybos konjakas, vietinis vynas (populiaresnis baltasis nei raudonasis), turkiška (raki) bei graikiškoji anyžinė (ouzo), anyžinė degtinė (raki) ir slyvų degtinė, austriškas alus ir makedonietiškas vynas, saldus kukurūzų gėrimas (boza).

Albanian cuisine – The state west of the Balkan peninsula (near the Adriatic coast), the national dish.
Country of Italy for the Gulf of Otranto. It is bordered by Serbia and Montenegro, Macedonia and Greece.
Albanians are very curious, hospitable people. Ordinary affairs of cafes to keep traditional machiatto cup of coffee. Friday and Saturday evenings paplūsta people into the streets and having fun in the heart. Pubs often proposed to try the Greek salad and various types of pizzas. Albanian traditional cuisine is similar to Turkish, because even in 400 years was an integral part of the Ottoman Empire, as well as the Greek and Slavic cooking.
Meat fruits – all components of the dish. Country cuisine can taste the Turkish cuisine, such as Kofte (qofte), baklava (bakllava) and kebabs (shishqebab). That dish of fried meat, liver, eggs and tomatoes (Fergese Tirane) popular in Tirana and rabbit stew (Eomlek) with onions, relish cinnamon sticks, rosemary, bay leaves, seasoned with red wine vinegar and a glass of red wine, meat dumplings (Qofte me carried dhe limon), with egg and lemon juice.
Albanian Paca – chitterlings soup. Albanians in the summer produces a cold soup (Tarator) diluted in water, yogurt, cucumbers, onions, nuts and dill, and a cold cucumber soup.
Fish – an important product in the local cuisine. Eaten stuffed peppers (Special Father mbushura).
Aromatic, strong and rich coffee is being prepared in Turkish. Drinking esspreso and coffee, but it is much stronger than Italian. With coffee, eat sweet things Albanian (Tulumba) or dessert (Kurabie), as well as a variety of puddings, especially from sheep’s milk and fig fruit, honey, pies, fruit candy, various jams.
Drinking , the local production of cognac, a local wine (red or white popular), Turkish (raki) and Greek Anis (ouzo), anisette (raki) and plum brandy, beer and Austrian Macedonian wine, sweet corn drink (Boza).

Vienas atsakymas to “© Albanijos virtuvė”

  1. Audra 2014/08/08 21:30 #

    Tulumba baklava nuo kada Albanu virtuves patiekalas ?

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Google photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: