© Alžyro virtuvė

7 Rgp


Alžỹro virtùvė – valstybės Afrikos šiaurės vakaruose nacionaliniai patiekalai.
Pirmajame amžiuje finikiečiai į Alžyrą atnešė dešrą, kartaginiečiai vietinius supažindino su kviečiais ir iš jų gaminamais produktais, manų kruopomis. Berberai alžyriečius išmokė gaminti vieną pagrindinių šio regiono patiekalų – kuskusą (couscous – stambesnio malimo manų kruopų košė, kurios išvirti grūdeliai yra apie 1 mm). Apie VII amžių į Afriką kartu su arabais atkeliavo įvairūs prieskoniai: muskatas, cinamonas, imbieras, gvazdikėliai, prisidėję kuriant, o kartu keičiant kulinarinę Šiaurės Afrikos kultūrą. Įvairių saldumynų ir kitokių kepinių į šalį atnešė turkai, o iš Naujojo pasaulio šiaurinė Afrika pasiskolino bulvių, pomidorų, cukinijų, aitriųjų paprikų.
Daugumoje Šiaurės Afrikos valstybių gaminami panašūs patiekalai, tik neretai skiriasi jų pavadinimai ir nežymiai – patiekalo sudėtis bei gaminimo būdas.
Alžyro virtuvė – įvairių tautų ir šalių kulinarinis mišinys. Su berberais į Alžyrą atkeliavo troškiniai, ėriena, daržovės, grūdai, džiovinti vaisiai. Turkai ir arabai Alžyro virtuvę praturtino prieskoniais ir saldžiais kepiniais. Prancūzų virtuvė Alžyro valgių sąrašą papildė pomidorų piurė, aperityvais ir saldumynais. Dažnas šios šalies patiekalas gardinamas kmynais, mairūnu, kalendra, paprastuoju pankoliu. Vietinių gyventojų mėgiama ėriena, vištiena, žuvis.
Pagrindinės žemės ūkio kryptys – javai, citrusai, bulvės, alyvos, daržovės (pomidorai), datulės; galvijininkystė, avininkystė, žvejyba. Svarbiausia maisto pramonės produkcija – cukrus, alyvų aliejus, vynas.
Alžyro virtuvė garsėja šaltaisiais užkandžiais (keptais migdolais, alyvų vaisiais, pupomis, turkiškais žirniais, keptomis sardinėmis, žaliomis daržovėmis, sūdytais žuvų ikrais), karštaisiais valgiais (mėsos gumulėliais, avienos arba veršienos, kepenų šašlykėliais). Patiekalų asortimentą sudaro arabiškos sriubos, sultiniai, sklindžiai, miltiniai patiekalai, keptos žuvys, padažai, kepiniai, iš gėrimų – vanduo ir pienas (dažniausiai kokoso riešutų pienas), baltieji ir raudonieji vynai, figų likeris.
Iš pirmųjų patiekalų labiausiai mėgstamos tyrsriubės. Ne mažiau populiarios pieniškos sriubos, sriubos su pupelėmis, pupomis, žirniais ir krevetėmis.
Prieš pagrindinį patiekalą alžyriečiai užkandžiauja marinuotomis alyvuogėmis, mėsa, kiaušiniais ir svogūnais įdarytais pyragėliais (Bourek). Iš pagrindinių patiekalų minėtini – ėrienos kepsnys (Mechoui), keptas medžio anglies kepsninėje, gausiai prieskoniais gardintas ėrienos ar vištienos kepsnys su daržovėmis (Chorba), kuskusas (Bissar), patiekiamas su vištiena ir džiovintomis daržovėmis, kebabai (Brochettes), gardinti įvairiais prieskoniais, baklažanų salotos (Badendjal), mėsos kukuliai su prieskoniais (Kefta), manų kruopų duona (Kesta) ir kiti.
Be avienos ir ožkienos, labai mėgstama jautiena ir paukštiena. Paukštiena verdama garuose, kepama orkaitėje arba grilyje. Su mėsos patiekalais tiekiamos keptos daržovės arba ryžiai, bulviniai paplotėliai arba skrudintuve keptos bulvytės, su prieskoniais virtos pupelės.
Nacionalinis Alžyro patiekalaskuskusas (garuose paruošta košė, patiekiama su mėsa, daržovėmis ir padažu).
Iš karštųjų patiekalų populiarūs pyragai su sūriu bei špinatais ir su mėsa (Hubizet, turta), bulvės, keptos baltajame padaže su gausybe įvairiausių prieskonių. Kepami burekai su pomidorų ir pipirų įdaru.
Žuvis verdama garuose, prikemšama įdaro (pvz., skumbrė), kepama su įvairiausiais padažais ir prieskoniais. Ypač populiarus žuvies kuskusas. Populiariausia žuvis – ančiuviai.
Desertui mėgstami medaus pyragėliai (Griouche), įdaryti pyragėliai (Samsa), cukriniai sausainiai (Ghribia).
Alžyre geriama labai stipri kava, kartu su kuria paprastai atnešama ir stiklinė vandens. Labai mėgiama arbata su truputėliu šviežių mėtų. Mėgaujamasi ir įvairiais vaisių gėrimais.
Alžyre labai paplitusi vyno gamyba. Čia daugiausiai gaminami rožiniai ir raudonieji vynai, o vynuogės auginamos nuo seniausių laikų. Užuominos apie vyno gamybą Alžyre siekia dar Romos imperijos laikus. Prie geriausių aukščiausios rūšies vynų, paplitusių šalyje, priskiriami „Grenash“, „Murvedr“, „Senso“, „Sira“, „Karinjan“, „Alikant Bushe“, „Aramon“, „Cleret“ ir vietinės rūšies „Faran“.
Alžyre gaminami vynai skirstomi į tris grupes:
a) plataus vartojimo vynai;
b) aukščiausios rūšies vynai;
c) specifiniai šalies vynai.
Aukščiausios kokybės vynai yra rubino atspalvio, nepakartojamo skonio. Išlaikyti keletą metų, jie tampa švelnūs, įgauna daugybę skonio niuansų. Dėl aukštos kokybės šie vynai turi paklausą pasaulinėje rinkoje.
Valgoma (dažniausiai tris kartus per dieną) paprastai neskubant, mėgaujantis maistu ir džiaugiantis prie stalo sėdinčia draugija. Etiketo taisyklės skirtingose šeimose būna skirtingos.
Valgant prie labai žemų stalų (vadinamų tbla arba mida), maistas tradiciškai imamas dešinės rankos nykščiu, smiliumi ir viduriniuoju pirštu (kairioji ranka laikoma nešvaria). Valgyti daugiau nei trimis pirštais negalima, nes tai reikštų persivalgymą. Valgymo metu tvyranti atmosfera viduriniosios klasės atstovų šeimose yra gana elegantiška: tarnas arba vienas iš jaunesniųjų šeimos narių gali prieiti prie kiekvieno sėdinčio prie stalo ir pasiūlyti prieš valgant nusiplauti rankas dubenyje su kvepiančiu vandeniu. Patartina valgyti tik tai, kas siūloma, ir rankas bei burną valyti servetėle, neraugėti, nešliurpti.
Šalies sostinėje yra nemažai restoranų, kuriuose dažniausiai gaminama prancūzų, italų, Viduriniųjų Rytų patiekalai. Valgiaraščiuose paprastai siūloma įvairi sriuba ir salotos, kepta mėsa (ėrienos ar jautienos kepsniai), žuvies patiekalai, prie patiekalų patiekiami švieži vaisiai. Populiarus maistas išsinešti kebabai. Mokyklose per pietų pertraukas vaikai valgo sumuštinius ir prancūziškas bulvytes bei nacionalinius šalies patiekalus – kuskusą, džiovintus vaisius, troškinius, geria saldžius vaisių gėrimus.

Algerian cuisine – the north-west African state of national dishes.
In the first century, the Phoenicians brought the sausage in Algeria, local Carthaginians introduced wheat to and from manufactured products, semolina. Berber Algerians taught to produce one of the main dishes of the region – couscous (couscous – semolina milling larger meal with cooked grains are about 1 mm). About the seventh century to Africa, together with the Arabs came a variety of spices: muscat, cinnamon, ginger, cloves, contributed to, and thereby changing the culinary culture of North Africa. Of different sweets and other bakery products brought into the country by the Turks, and the New World, North Africa borrowed potatoes, tomatoes, zucchini, chili peppers.
Most North African countries made similar dishes, but often they have different names and slight – dish of the composition and preparation method.
Algerian cuisine – different peoples and countries of culinary preparation. The Berbers in Algeria came stew, lamb, vegetables, grains, dried fruits. The Turks and the Arabs of Algeria, cuisine spices enrich and sweet pastries. Algerian cuisine French cuisine complemented by a list of tomato puree, and sweets aperitifs. Common to this country dish gardinamas caraway, marjoram, coriander, fennel simple. Local people loved lamb, chicken, fish.
Main agricultural areas – cereals, citrus, potatoes, olives, vegetables (tomatoes), dates, cattle, sheep, fishing. Main food products – sugar, olive oil, wine.
Algerian cuisine is famous for cold snacks (roasted almonds, olive fruit, beans, peas Turkish, fried sardines, green vegetables, salted fish roe), hot snacks (lumps of meat, lamb or veal liver small kebab). Dishes containing Arabic soups, broths, scones, cake dishes, grilled fish, sauces, baked goods, from beverages – water and milk (coconut milk), white and red wine, fig liqueur.
The first most favorite dishes pure soups. At least the popular Hot soups, soups with beans, beans, peas and shrimp.
Before the main dish of pickled olives eating Algerians, meat, eggs and onions stuffed pies (Bourek). The main dishes in this direction – lamb roast (Mechoui), baked charcoal grill, richly spiced lamb or chicken with steak and vegetables (Chorba) couscous (Bissar), served with chicken and dried vegetables, kebabs (Brochette), Grodno, various spices, eggplant salad (Badendjal), meat balls with spices (Kefta), semolina bread (Kest) and others.
In addition to sheep and goats, is a favorite beef and poultry. Poultry meat cooked by steaming, baking oven or grill. The supply of meat dishes cooked vegetables or rice cakes or a toaster potato chips, seasoned cooked beans.
National Algeria dish couscous (prepared by steaming porridge served with meat, vegetables and sauce).
The hot dishes popular cakes , with cheese and spinach and meat (Hubizet assets), potatoes, baked in white sauce with lots of different spices. Mongrel baked with tomato and pepper filling.
Fish cooked by steaming, placed inside filling (such as mackerel), baked with a variety of sauces and spices. Especially popular fish couscous. The most popular fish – anchovies.
Favorite dessert honey cake (Griouche), stuffed pies (Samsa), sugar, biscuits (Ghribia).
Algeria taken a very strong coffee, which is normally used in conjunction with the capture and a glass of water. A very popular tea with a bit of fresh mint. Drinking and various fruit drinks.
Algeria widespread wine production. Here are produced mainly pink and red wines and grapes grown since ancient times. Hints of wine production in Algeria to further the Roman Empire. The top-class wines, popular in the country classified as “Grenash”, “Murvedr”, “Senso”, “Sira”, “Karinjan”, “Alicant Bushe”, “Aramon”, “Cleret” and local type “Faran”.
Algeria produces wines are divided into three groups:
a) consumer wine;
b) the highest quality wines;
c) specific country wines.
Premium wines are ruby color, unique flavor. Keep a few years, they become soft, takes a number of nuances of flavor. Due to the high quality of these wines are in demand in the global market.
Eating (usually three times a day) are generally at ease, enjoying the food at the table and enjoying a seated Society. Etiquette rules are different in different families.
Eating at a very low tables (called tbla or mida), food is traditionally taken the right thumb, forefinger and middle finger (left hand as unclean). Eat more than three fingers, not because it would mean eating too much. Mealtime atmosphere lingers middle-class families is quite elegant: a servant or one of the younger family members can access each seated at a table and offer to wash your hands before eating a bowl of scented water. It is advisable to eat only what is proposed, and his hands and mouth clean cloth, can not belch.
Capital of the country there are many restaurants, which typically produced in French, Italian, Middle Eastern dishes. Usually varied menus offered soup and salad, grilled meat (lamb or beef roast), fish dishes, the dishes are served fresh fruit. A popular food take away kebabs. Schools during the lunch break children are eating sandwiches and french fries and the country’s national dish – couscous, dried fruit, stews, drink sweet fruit drinks.

Advertisements

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: