© Amerikiečių virtuvė

7 Rgp


Amerikiẽčių virtùvė – tautos, gyvenančios Šiaurės Amerikoje (JAV), nacionaliniai patiekalai.
Pagrindinės žemės ūkio kryptys – kviečių, kukurūzų, rugių, avižų, miežių, ryžių, sojų, sorgų, bulvių, cukrinių runkelių, cukranendrių, žemės riešutų auginimas.
Amerikietiška virtuvė asocijuojasi su greituoju maistu – mėsainiais, sūrainiais, gruzdintomis bulvių lazdelėmis (bulvytės „fri“), dešrainiais, pomidorų kečupais ir panašiais gaminiais. Maistas gana įvairus, nes gyvena daug tautų, kurių kiekviena turi savo maisto ruošimo tradicijas ir mėgstamus produktus.
Amerikoje penkiasdešimt valstijų išsidėsčiusios visose klimatinėse juostose, todėl JAV veisiasi daugybė rūšių gyvūnų ir auga įvairūs, maistui tinkami, augalai.
Šiuolaikinė amerikiečių virtuvė perpildyta paruoštu maistu bei pusgaminiais. Saviti amerikietiški patiekalai sudaryti daugiausia iš europietiškos virtuvės elementų, sumišusių su indėnų virtuvės gaminimo būdais ir produktais, todėl populiarūs kukurūzai, pupelės, klevų sirupas, moliūgai, patiekalai iš jūros gyvūnų.
Svarbiausi patiekalai amerikiečių virtuvėje – daržovių ir vaisių salotos (be jų neapsienama nei per pusryčius, nei per pietus, nei per vakarienę), mėsa ir paukštiena su daržovių garnyru, vaisių desertai. Didelį populiarumą turi žaliosios salotos, kurios į stalą paduodamos natūralios ir stambiai pjaustytos, o ant stalo jos dar ir paskaninamos įvairiais prieskoniais. Žaliosios salotos, kaip ir stiklinė vandens su ledu, būtinos per pusryčius arba per pietus. Jos pasūdomos pagal skonį, palaistomos acto ir sviesto užpilu, apibarstomos petražolėmis.
Klasikinis amerikietiškas mėsainis gaminamas iš jautienos faršo, svogūnų, petražolių, augalinio aliejaus, baltų bandelių, garstyčių, majonezo, Aisbergo salotų, pomidorų ir paduodamas su gruzdintomis bulvytėmis, o amerikietiškas vyniotinis – iš jautienos faršo, vištienos arba kalakutienos faršo, plaktų kiaušinių, duonos trupinėlių arba miltų paplotėlių, petražolių, bazilikų, raudonųjų pipirų su kopūstinėmis salotomis (majonezu, garstyčių, citrinų sulčių, kopūstų gūžės, morkų, razinų).
Prie šaltųjų žuvies valgių ir užkandžių patiekiama nerūkyta žuvis, neduodama žuvies konservų, retai duodama žuvies delikatesų.
Pirmieji patiekalai – sriubos-piurė, sultiniai arba vaisių sriubos. Neturi populiarumo barščiai, kopūstienė. Antrieji patiekalai – neaštrūs, mažai sūdyti pagal skonį gaminami jautienos, neriebios kiaulienos, vištienos, kalakutienos valgiai. Nacionalinis valgis – rostbifas.
Iš naminių paukščių populiariausi ant gardelių kepti viščiukai (Fried Chicken). Atskirai paduodamas olandiškas padažas, marinuoti agurkėliai, virti ryžiai.
Kepti kiaušiniai, omletas puošiami apkepintais kumpio arba sūdytų lašinių griežinėliais, arba apšlakstomi pomidorų padažu.
Garnyrams vartojamos tik daržovės (troškintos ankštinės pupos ir pupelės, žalieji žirneliai, kukurūzai su grietinėle, kopūstai ir t. t.) ir bulvės (virtos, keptos, troškintos). Labai retos kruopos, makaronų gaminiai, troškinti kopūstai. Nevalgoma duonos, iš dalies baltos, taip pat vengiama miltinių gaminių, garnyrų iš kruopų ir miltų, riebalų (taukų). Neriebi mėsa Jungtinėse Amerikos Valstijose brangesnė nei riebi, o kiauliena žymiai pigesnė nei jautiena.
Tradiciniai žvėrienos patiekalai – kepta elnio, stirnos arba briedžio kepenų pasta, užtepta ant mažų paskrudintos baltos duonos riekučių (kanapė), troškinta stirniena su grybais, kepta stirnos širdis, troškinta lokiena.
Mėgstami saldieji patiekalai – desertai ir konditerijos gaminiai (pyragėliai, pyragai, sausainiai, pudingai; vaisių sultys ir švieži vaisiai, citrusai; šviežių vaisių (ypač apelsinų) kompotai; plakta grietinėlė ir t. t.
Po deserto geriama kava, rečiau – arbata. Nors pirmieji patiekalai – sriubos – nelabai mėgstamos, tačiau juos kompensuoja įvairūs gėrimai: pienas, gazuoti vaisvandeniai (kokakola, pepsikola), alus, distiliuotas kukurūzų viskis, džinas ir įvairiausi kokteiliai, šalta nesaldi arbata su citrina ir ledu, prieš valgį – ledinis vanduo. Vartojamas vynas (sausas baltasis ir šampanas, raudonasis ir saldusis) dažnai turi prancūziškus pavadinimus (tačiau neturi prancūziško vyno savybių).
Skirtinguose JAV miestuose gaminami vis kitokie pasaulio tautų valgiai: San Franciske – ispaniški blyneliai su aštrių pipirų mėsos įdaru (Enchiladas), Pitsburge – vokiškai troškinti kopūstai, Niujorke – kinų virtuvės, Naujajame Orleane – vegetariški patiekalai.
Amerikiečių patiekalų asortimentas – befstrogenas su lakštiniais (Beef and Noodles Stroganof), jautienos pjausniai (Barbecued hamburger steaks), kiškio pyragas (rabbit pie), maltos jautienos kepsnys su daržovėmis (Pot-roaested meat loaf with vegetables), keptas jautienos paštetas su bulvių koše (Hamburger Potato-Cheese Pie), kepti kukurūzai (Pop corn), saldžiųjų batatų suflė (Sweet potato soufflé), obuolių pyragas (Apple cream Pie), salotos drebučiuose (Mouled salad), rytietiški krabai (Crab meat Pineapple Oriental).
Žr. JAV virtuvė

American cuisine – people living in North America (USA), the national dish.
Main agricultural areas – wheat, corn, rye, oats, barley, rice, soybean, sorghum, potatoes, sugar beet, sugar cane, ground nut cultivation.
American food associated with rapid food – hamburgers, cheeseburger, fried potato sticks (potato fries), hot dog, ketchup and similar products. Food quite different, as home to many nations, each with its own cooking traditions and favorite products.
America are located in all fifty states in climate zones, and the U.S. breed many species of animals and grows a variety of edible plants and.
Contemporary American cuisine overflowing with food and prepared preparations. Specific to most American dishes from European cuisine items, mixed with Indian cuisine cooking techniques and products so popular in corn, beans, maple syrup, pumpkins, dishes of sea animals.
Main dishes American Food – Vegetables and fruit salad (not without than at breakfast than at lunch than at dinner), meat and poultry with vegetable garnish, fruit desserts. Great popularity has green salads, which are fed to the table, natural and coarsely cut, but they are still on the table with various spices. Green salad and a glass of water with ice needed for breakfast or at lunch. They disseminated salt according to taste watered vinegar and butter sauce, sprinkle with parsley.
The classic American hamburger is made from minced beef, onion, parsley, vegetable oil, white buns, mustard, mayonnaise, Iceberg lettuce, tomato and fed with fried potatoes, and the American roll – of minced beef, chicken or turkey mince, scrambled eggs, bread or flour trupinėlių cakes, parsley, basil, red pepper with cabbage salad (mayonnaise, mustard, lemon juice, cabbage heads, carrots, raisins).
The cold fish dishes and snacks served in smoke the fish, the fish is not be preserved, rarely given to fish delicacies.
First course – soup, puree, fruit soups or broths. Does not the popularity of borsch, Cabbage. Main courses – mild, low-salted to taste produced beef, fat-free pork, chicken, turkey meals. National meal – crop.
From poultry on the popular array of fried chicken (Fried Chicken). Separately filed Hollandaise sauce, pickles, cooked rice.
Fried eggs, omelet , decorated with fried bacon or salted pork fat slices, or tomato sauce poured.
Roast with only vegetables (cooked beans, legumes and beans, green peas, corn, cream, cabbage, etc.) and potatoes (boiled, fried, steamed). Very rare grains, pasta, stewed cabbage. Inedible food, partly white, and avoid flour products, roast semolina and flour, fat (lard). Low in fat meat in the United States more expensive than fatty, pork and much cheaper than beef.
Traditional dishes game – fried deer, roe deer or elk liver paste, masked on small toasted white bread slices (hemp), venison stew with mushrooms, fried deer heart stew bear meat.
Favourite sweet dishes – desserts and confectionery products (cakes, pies, cookies, puddings, fruit juice and fresh fruit, citrus fruit, fresh fruit (especially oranges), fruit sauces, whipped cream, etc.
After dessert taken coffee, rarely – tea. While the first courses – soups – not very favorites, but they are reimbursed by a variety of beverages: milk, carbonated soft drinks (coca-cola, Pepsi), beer, distilled corn whiskey, gin, and a wide range of cocktails, cold tea without sugar with lemon and ice, before a meal – ice-cold water. There is wine (dry white and sparkling, red and sweet) often have a French name (but not French wine properties).
In different U.S. cities have become the world’s other peoples dishes: San Francisco – Spanish pancakes with spicy pepper meat filling (Enchiladas) Pittsburgh – german braised cabbage, New York – Chinese cuisine in New Orleans – vegetarian dishes.
American dishes – beef stroganoff with noodles (Beef and Noodles Stroganof), beef cuts (Barbecued hamburger steaks), rabbit pie, ground beef steak with vegetables (pot-roaested Meat Loaf with Vegetables) grilled beef pie with mashed potato (Hamburger Potato-Cheese Pie), fried corn (pop corn), sweet soufflé Batata (Sweet Potato Soufflé), apple pies (Apple Pie cream), salad jelly (Mouled Salad), oriental crab (Crab meat Pineapple Oriental).
See. USA cuisine

Reklama

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: