© Anglijos virtuvė

7 Rgp


Ánglijos virtùvė – tautos, kalbančios viena vakarų germanų kalbų ir gyvenančios Anglijoje, Kanadoje, Australijoje, JAV, nacionaliniai patiekalai.


Didžioji Britanija – industrinė šalis, ekonominiu atžvilgiu viena stipriausių pasaulyje (po JAV, Vokietijos, Japonijos). Šalies pietryčiuose auginami kviečiai, miežiai, cukriniai runkeliai, vyrauja pieninė ir mėsinė gyvulininkystė, vakarinėje, pietvakarinėje ir rytinėje dalyje – žemės ūkyje – pieninė gyvulininkystė. Atskiruose pramonės rajonuose (Lankašyre, Jorkšyre, Velse, Škotijoje) žemės ūkyje išvystyta paukštininkystė, avininkystė, žvejyba, mėsinė ir pieninė gyvulininkystė, auginami javai ir bulvės.
Pagrindinės žemės ūkio kryptys – miežių, kviečių, avižų, bulvių ir cukrinių runkelių auginimas. Svarbiausia maisto pramonės produkcija – mėsos, pieno, sviesto, kiaušinių gamyba.
Virtuvė išlaikė tradicinius bruožus: griežta dienotvarkė ir įprotis reguliariai maitintis. Anglai nepersivalgo ir stengiasi išsaugoti lieknumą. Būdinga greita ir nesudėtinga valgių gamyba.
Anglų virtuvės pagrindą sudaro padažai, mėsos konservai, sumuštiniai, žuvų plokštainiai, ragu, paštetai, pudingai, sklindžiai, įvairios bandelės, tortai.
Angliški pusryčiai (English breakfast) – kiaušinienė su kumpiu, pakepinta duona ir marmeladas, arbata arba kava. Lengvi pusryčiai (Continental breakfast) – kava su sviestainiu. Dažniausiai patiekiami įvairūs patiekalai, susidedantys iš keptos kiaulienos, keptų kiaušinių, skrudintų pomidorų, duonos, juodo pudingo, virtų pupelių, keptų grybų, dešrelių, kapotos mėsos, virtų kiaušinių.
Pirmieji patiekalai – įvairūs sultiniai, pertrintos sriubos su priedais (sriubos-piurė, sūrymai). Padažai gaminami be miltų, iš jų dažniausiai obuolių padažas (Apple Sauce), krienų padažas (Horse-Radish Sauce), duonos padažas (Bread Sauce).
Vartojama daug jautienos, avienos, paukštienos, bet ne kiaulienos. Sultinga kepta jautiena – aristokratų maistas.
Skaniausi mėsos patiekalai – tešloje keptas bifšteksas, susmulkintos mėsos pyragas, bulvių pyragas su mėsa ir svogūnais, veršiuko inkstų apkepėlė su žiedais supjaustytais svogūnais ir morkų griežinėliais, rostbifas – sultinga rausva jautiena, pasidengusi traškia plutele.
Populiariausia žvėriena – stirniena ir kiškiena, kuri kepama arba troškinama. Tradiciniai žvėrienos patiekalai – keptas stirnienos muštinis iš šlaunies mėsos, užpilamas padažu ir paduodamas karštas ir troškinta kiškiena (kiškio priekis) vyno padaže.
Pats mėgstamiausias garnyras – bulvių salotos su svogūnais ir marinuotais agurkais. Salotoms anglai dideliais griežinėliais pjausto daržoves ir užpila alyvų aliejumi arba jogurto padažu. Prieskonių ir prieskoninių žolelių dedama labai retai.
Žuvis su traškiomis skrudintomis bulvytėmis – vienas populiariausių anglų patiekalų, kurio galima nusipirkti greito aptarnavimo baruose bei parduotuvėlėse. Menkė ir plekšnė – žuvys, iš kurių gaminamas patiekalas. Tipiška valgio sudedamoji dalis yra ir tiršta tešla, į kurią prieš kepant įmerkiama žuvis. Kepama gilioje keptuvėje tešla išsipučia. Prieš valgant tešla paskaninama druska ir pipirais.
Pusryčiams anglai dažniausiai valgo avižinės košės, kurią užpila greipfrutų sultimis arba slyvų kompotu. Paskui valgoma rūkyta žuvis, kietai ar minkštai virtas kiaušinis, sūrio omletas, o užbaigiama kiaušiniene su bekoniena.
Beveik nevalgoma kruopų garnyrų. Mėgstamos virtos ir žalios daržovės. Karaliauja dviejų riekių suvožtiniai.
Duona ir jos gaminiai valgoma įvairi: valstietiškas batonas tiekiamas tik pietums, pieniškos bandelės – 5 valandą prie arbatos, mielinės tešlos bandelės – būtinai pusryčiams, o blynai kepami tik šventėms.
Kepami natūralūs mėsos patiekalai – bifšteksas, langetas, rostbifas. Garnyras – daržovės ir bulvės. Nepopuliarūs kruopų ir makaronų gaminiai.
Gaminami nuostabūs sūriai, ypač česteris. Geriama arbata su pienu.
Pudingai tiekiami ir prie mėsos, ir kaip desertas (saldūs vaisiniai pudingai), bulvių apkepėlės su jautienos, avienos faršu ir žuvimi.
Daugelis tradicinių patiekalų tiekiami tik per šventes. Populiariausias – kalėdinis pudingas. Jis gaminamas iš lašinukų, duonos trupinių, miltų, razinų, cukraus, kiaušinių ir įvairiausių prieskonių. Prieš tiekiant pudingas apipilamas romu, uždegamas ir liepsnojantis dedamas ant stalo. Kiti tradiciniai šventiniai patiekalai – kalakutas su daržovių įdaru, bulvės su dešrelėmis, šventinis tortas, velykinės bandelės bei daugelis kitų.
Bandelės tiekiamos karštos ir valgomos perpjautos pusiau ir užteptos sviestu. Tortai paprastai kreminiai.
Saldieji patiekalai – desertai – švieži vaisiai, vaisių ir uogų piurė su grietinėle, ledais, trupininis rabarbarų pyragas. Pietūs paprastai užbaigiami juoda kava, o pusryčiai – kava su pienu. Avižų košė, minkštai virti kiaušiniai, kiaušinienė, omletas, kukurūzai su grietinėle, džemas, medus, balta duona arba pyragas valgomi per pusryčius.
Pudingas – didis britų virtuvės išradimas. Todėl gali didžiuotis pudingų įvairove: pudingas su taukais (Suet pudding), pudingas su tešla (Yorshire pudding), pudingas su duona (Bread pudding), pudingas su pienu (ryžiai, manų kruopos ir t. t.). Vieni tiekiami su saldžiu padažu, pagardintu citrinų sultimis, su anglišku kremu, kiti – su rostbifu, cukraus pudra.
Iš gėrimų dažniausiai geriama gerokai pasaldinta, su pienu arbata (geriama kiekvieno valgymo metu), taip pat alus, ypač iš statinių, importiniai vynai, škotiškas viskis (Scotch Whisky), džinas, brendis, romas. Labai vertinami portveinas, cheresas.
Populiariausi anglų valgiai Lietuvoje – Jorkšyro pudingas, “Česterio” sūris.

England cuisine – the nation, speaking one of the West Germanic languages and living in England, Canada, Australia, USA, the national dish.
Great Britain – the country’s industrial, economically one of the strongest in the world (after USA, Germany, Japan). Southeast of the country are grown wheat, barley, sugar beets, primarily dairy and beef livestock, western, southwestern and eastern – agriculture – dairy husbandry. In separate industrial areas (Lancashire, Yorkshire, Wales, Scotland), agriculture developed poultry farming, sheep, fishing, beef and dairy livestock, cereals and potatoes are grown.
Main agricultural areas – barley, wheat, oats, potatoes and sugar beet cultivation. Main food products – meat, milk, butter, egg production.
Kitchen has maintained the traditional features: tough schedule and a regular eating habit. The English do not eat too much and trying to stay slim. Characterized by quick and easy dishes.
English cuisine is based on sauces, canned meat, sandwiches, fish pie, ragout, sausage, pudding, pancakes, various cakes, pies.
English breakfast – fried eggs with ham, toast and marmalade, tea or coffee. Buffet breakfast (Continental breakfast) – coffee and bread and butter. Most served in a variety of dishes, consisting of roast pork, fried egg, roasted tomato, bread, black pudding, cooked beans, fried mushrooms, sausage, chopped meat, boiled eggs.
First course – the various broths, cream soup with additives (soup-purée, brine). Sauce are not made with flour, often from their apple sauce (apple sauce), horseradish sauce (Horse-Radish Sauce), bread sauce (Sauce Bread).
Used a lot of beef, mutton, poultry meat, but not pork. Juicy roast beef – an aristocratic boys.
The most delicious meat dishes – batter-fried steak, minced meat pie, meat pie with potatoes and onions, calf kidney snack ring cut onions and carrot slices, Crop – pink and juicy beef, crispy crust encrust.
Featured game – venison and rabbit dish, which is baked or stewed. The traditional game dishes – fried Venison chop from the thigh meat sauce poured over and gives a hot pot and rabbit dish (cleft nose) in wine sauce.
My favorite garnish – potato salad with onions and pickles. English lettuce in large slices cutting vegetables and olive oil dressings or yogurt sauce. Spices and herbs are added is very rare.
Fish with crispy fried potatoes – one of the most popular English dishes, which can be purchased in bars and fast food stores. Cod and flounder – the fish, which made the dish. A typical meal component is a thick and pasty, which is placed before baking the fish. Roast in a deep frying dough swells. Before eating cake paskaninama salt and pepper.
English breakfast usually eats oatmeal, grapefruit juice by pouring or plum compote. Then eating smoked fish, hard or soft boiled egg, cheese omelet and bacon and eggs completed.
Almost inedible grains side dish. I like cooked and raw vegetables. Burgers slice two reigns.
Bread and its products are eaten in different ways: the peasantry is available only in white bread for lunch, Hot Buns – 5 hours to tea, yeast dough pastry – be sure to breakfast, and pancakes cooked just for celebrations.
Cooked natural meat dishes – steak, langetas, Crop. Garnish – vegetables and potatoes. Unpopular grains and pasta.
We produce wonderful cheeses , especially in Chester. Drinking tea with milk.
Puddings and delivered to the meat, and as a dessert (sweet fruit puddings), snack potato with beef, mutton and minced fish.
Many traditional dishes are supplied only during the holidays. Preferred – Christmas pudding. It is made of bacon, bread crumbs, flour, raisins, sugar, eggs and various spices. Before supplying add pudding with rum, and ignited by a flaming placed on the table. Other traditional festive dishes – turkey stuffed with vegetables, potatoes, sausages, festive cakes, Easter cakes and many others.
Rolls are eaten hot and cut semi-masked and butter. Cake is usually creamy.
Sweet dishes – desserts – fresh fruit, fruit puree with cream, ice cream, rhubarb pie (fragile). Lunch is usually completed in black coffee and breakfast – coffee with milk. Porridge oats, soft-boiled eggs, fried eggs, omelette, corn with cream, jam, honey, white bread or cake eaten during the meal.
Pudding – a great British invention of the kitchen. This may be proud of the diversity of pudding: pudding with fat (Sueton pudding) cake with pudding (Yorshire pudding), bread pudding with (Bread pudding), pudding with milk (rice, semolina, etc.). Some are supplied with a sweet sauce, flavored with lemon juice and cream with the English, the other – with the Crop, icing sugar.
The beverage usually taken much sweeter, with milk tea (taken during each meal), as well as beer, especially in construction, the imported wine, Scotch whiskey (Scotch Whisky), gin, brandy, rum. Highly prized port, sherry.
Top English meals Lithuania – Yorkshire pudding, “Chester“ cheese.

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Google photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Connecting to %s

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

%d bloggers like this: