© Armėnijos virtuvė

7 Rgp


Armėnijos virtùvė – valstybės Užkaukazės pietuose nacionaliniai patiekalai. Tai vienas iš seniausių kaukaziečių patiekalų asortimentas.
Pagrindinės pramonės ir žemės ūkio kryptys – galvijininkystė; javų, bulvių ir daržovių auginimas. Svarbiausia maisto pramonės produkcija – konservų, pieno produktų ir vynuogių vyno gamyba.
Armėnų virtuvė, viena iš seniausių Azijoje ir Užkaukazėje, formavosi tūkstančius metų prieš mūsų erą. Daugelis armėniškų patiekalų buvo perimti iš persų, turkų ir arabų, o virtuvės ir užstalės tradicijos artimos gruzinų virtuvei.
Pagal tradicijas kai kuriuos patiekalus šalyje gamina tik vyrai, kaip antai: šašlykai ar įvairūs lauke ant iešmo kepami kepsniai.
Armėnų virtuvės pagrindą sudaro žalumynai, sūriai, daržovės, mėsa ir lavašas. Armėnai valgo daug ir skaniai, dažniausiai vakare. Pusryčiams jie geria arbatą ir valgo lavašą, pietums mėgaujasi sriubomis ir daržovių patiekalais, o pagrindinius mėsos patiekalus valgo vakare.
Sriuba patiekiama su mėsa, daržovėmis ir lavašu. Tiek sriubos, tiek antrieji patiekalai yra aštrūs, kadangi kalnuose užauga gausus įvairių prieskoninių augalų derlius. Prieskoniai patiekalams suteikia egzotiškumo. Tradicinė armėnų sriuba – chašlama.
Armėnijoje nuo seno gaminamas turkiškas patiekalas (dolma arba tolma) iš avienos faršo su ryžiais, svogūnais, pipirais ir kitais pagardais. Faršo įdaras įvyniojamas į virtus vynuogių lapus (žiemą – sūdytus). Vertinamas iš jautienos gaminamas chašas.
Armėnų virtuvėje antrieji patiekalai gaminami iš elnienos, vištienos, jautienos, avienos ir kiaulienos. Prieš kepant mėsa marinuojama konjako, vyno arba acto padažuose.
Ypatingi Armėnijos patiekalai yra šašlykas iš įvairių gyvulių mėsos ir plovas, kuris čia gaminamas įvairiais būdais (su granatais, su žuvimi, su džiovintais vaisiais). Šašlykams dažniausiai naudojami avienos šonkauliukai ir mentės, subproduktai (širdys, kepenys, inkstai).
Tradicinis armėnų mėsos valgis – marinuoti šašlykai su žalumynais. Garnyras – pusiau supjaustyti pomidorai, pakepinti ant anglių kartu su saldžiaisiais pipirais, svogūnais ir agurkais. Aviena ruošiama malta: su virtais ryžiais dedama į vynuogių lapus (primena balandėlius) ir troškinama. Paduodama su daržovėmis, keptomis bulvėmis. Viščiukai sūdomi, ištepami grietine ir apkepinami aliejuje, po to kartu su daržovėmis troškinami. Paduodama su vaisių padažu ir prieskoniniais žalumynais. Jautiena, supjaustyta mažais kubeliais, dažniausiai ruošiama su daržovėmis (moliūgais, bulvėmis, baklažanais, kopūstais), apkepinama ir troškinama. Atskirai išverdami ryžiai, apkepinami svogūnai. Į stalą jautiena patiekiama sumaišyta su ryžiais ir svogūnais, paskaninama druska ir miltais pipirais.
Ypatingas armėnų patiekalas – mėsos suflė (kiufta). Mėsa supjaustoma plonais griežinėliais ir suminkštinama metaliniu (dantytu) virtuviniu muštuku. Gauta vientisa masė (įdėjus druskos, miltų, įpylus vandens arba pieno, konjako) plakama rankomis. Skanių, rinktinių valgių mėgėjas dar deda svogūnų. Tokiu būdu mėsos suflė susukama į rutulėlius ir verdama vandenyje.
Populiariausi patiekalai yra iš daržovių ir mėsos, o jų įvairovė atsiranda minėtus produktus gaminant įvairiais būdais – kepant, troškinant, verdant. Dažnai karštieji patiekalai gardinami baklažanais, alyvuogėmis.
Iš vynuogių sulčių, miltų ir prieskonių su graikiniais riešutais verdamas tirštas sirupas (sudžuch), panašus į vaisių tyrę.
Tradicinė juoda ir balta duona – paplotėliai (pvz., chačiapuri), tačiau viena populiariausių duonos rūšių – lavašas. Tai miltinis paplotėlis, kuris būna ir džiovintas, valgomas prie įvairių patiekalų, o per pusryčius – vienas. Lavašas kepamas naudojant senovinę technologiją. Populiarūs palotėliai su įvairiais įdarais – sūrio, žolelių, mėsos. Be lavašo per pusryčius dažnai valgomas ir sūris, kuris šalyje gaminamas iš karvės, ožkos pieno.
Miltiniai gaminiai verdami iš tirštos kvietinių miltų tešlos ir paduodami su rūkyta žuvimi, troškinta malta mėsa, padažais.
Pieno produktai visada paduodami atskirai. Pagal konsistenciją įvairių rūšių sūriai (pvz., su žolelėmis, česnakais) primena varškę. Apetitui sužadinti valgomi sumuštiniai su sūriu (durum). Populiarus pieniškas produktas gaminamas užvirinant pieną ir vėl jį atšaldant iki reikiamos temperatūros (Armėnijoje vadinamas „macun“). Iš jo gaminamas ir sviestas.
Armėnai vartoja daug ir skirtingų rūšių žalumynus. Žalumynai yra vieni iš populiariausių prieskonių valgant jautieną ir kiaulieną. Be daržovių ir mėsos, gaminami miltiniai ir kruopų patiekalai – košė su vištiena, ryžių plovas.
Šaltieji užkandžiai gaminami iš šviežių produktų ir pagardinami česnaku, juodaisiais ir raudonaisiais pipirais, actu, riešutais, grietine. Sriubos verdamos iš kruopų, pupelių ir pupų, daržovių, vaisių. Sriubų pagrindas – mėsos, vištienos, žuvies sultiniai, rečiau vartojamas pienas.
Iš žuvies valgių armėnai vertina švelnaus skonio upėtakius, kuriuos dažniausiai verda ir kepa. Patiekiama su riešutų padažu, keptais kiaušiniais.
Svarbiausias kruopų patiekalas – ryžių plovas, patiekiamas su džiovintais vaisiais, rūkyta žuvimi, kepta aviena.
Armėnija garsėja saldumynais (chalva, įvairių uogų bei vaisių uogienės, pyragėliai su džemais, įvairiais riešutais, įdarytais persikais). Iš saldžiųjų patiekalų kepami apvalūs saldūs paplotėliai su įvairiais įdarais. Mėgstami džiovinti persikai, kriaušės, obuoliais, svarainiai, vynuogės, slyvos, abrikosai, arbūzai. Jie valgomi ne tik džiovinti, bet ir švieži. Iš vynuogių sulčių verdamas tamsiai vyšnių spalvos aromatingas sirupas. Gaminamas tirštas miltingas kisielius. Į abrikosų ir persikų be kauliukų vidų dedama trintų graikinių riešutų, cukraus ir cinamono įdaro.
Nacionalinis Armėnijos gėrimas – konjakas. Šalyje puikiausios sąlygos augti konjakui reikalingoms vynuogių rūšims. Geriamas saldus vynas, kava ir arbata.
Žr. Nepriklaũsomų Valstýbių Sándraugos virtùvė

Armenian cuisine – the South Caucasus state national dishes. This is one of the earliest Caucasian dishes.
Basic industrial and agricultural directions – cattle, corn, potatoes and vegetables. Main food products – canned dairy products and wine grapes.
Armenian cuisine, one of the oldest in Asia and Transcaucasia, formed thousands of years before our era. Many Armenian dishes have been inherited from Persian, Turkish and Arabic, and the kitchen and close to the Georgian tradition užstalės kitchen.
According to tradition some dishes are only produced in men, such as a variety of outdoor shashlik or cooked on a spit roast.
Armenian cuisine is based on , greens, cheese, vegetables, meat and Lavash. Armenians have a lot of eating and tasty, usually in the evening. For breakfast, they drink tea and eat Lavash, enjoy lunch in soups and vegetable dishes and main dishes of meat eating in the evening.
Soup served with meat, vegetables and Lavash. Both the soup and second dish is spicy, as the mountains grow a bumper crop of various herbs. Spices offers dishes exoticism. Traditional Armenian soup – chashlama.
Armenia has long produced Turkish dish (Dolman or Tolmin) of minced mutton with rice, onions, peppers and other condiments. Minced cooked sausage wrapped in grape leaves (in winter – salted). Viewed in terms of beef produced by Chase.
Armenian cuisine second courses made from venison, chicken, beef, lamb and pork. Before baking, the meat is pickled cognac, wine or vinegar dressings.
Special dishes are Armenian kebab from a variety of meat and pilaf, which is produced here in various ways (with a grenade, with the fish, with dried fruit). Shashlik commonly used in sheep ribs and shoulders, offal (heart, liver, kidneys).
Traditional Armenian meat meal – marinated with herbs shashlik. roast – a semi-cut tomatoes, toast on the coal with sweet peppers, onions and cucumbers. Minced mutton prepared: with boiled rice is placed in grape leaves (reminds doves) and stewed. Fed with vegetables, fried potatoes. Chickens cured, sour cream and fried spreadable oil, then stewed with vegetables. Fed with fruit sauce and herbs and spices. Beef cut in small cubes, usually prepared with vegetables (pumpkin, potatoes, eggplants, cabbage), fried and stewed. Separately boiled rice, fried onions. The table served beef mixed with rice, onions, salt and flour with pepper.
Armenian special dish – meat souffle (cufta). The meat is cut into thin slices and softens metal (serrated), a kitchen bat. Homogeneous mass (by adding salt, flour, adding water or milk, cognac), shake hands. Tasty dishes of amateur teams still make onions. In this way, the meat souffle rolled into pellet and boiled in water.
Popular dishes include vegetables and meat, and their diversity arises in the manufacture those products in different ways – baked, thirsty, cooking. Often hot dishes with aubergines, olives.
In grape juice, flour and spices cooked with walnuts thick syrup similar to the fruit puree.
Traditional black and white bread – scones (eg chachepuri), but one of the most popular types of bread – Lavash. This cake flour, which is dried and, eaten at different meals, and breakfast – alone. Lavash is baked using an old technology. Popular palotėliai with various fillings – cheese, herbs, and meat. In Lavash is often eaten for breakfast and cheese, which the country is produced from cow’s, goat’s milk.
Bakery products are cooked in a thick dough of flour and filed with smoked fish, braised minced meat sauce.
Dairy products always filed separately. According to the different types of cheese texture (such as herbs, garlic) reminds tarts. Stimulate the appetite eaten sandwiches with cheese (durum wheat). The popular milk product made of milk and re-welded it to the required cooling temperature (Armenia called macun). In its manufactured and butter.
Armenians have used a lot of different kinds of greens. greens is one of the most popular food seasoning beef and pork. In addition to vegetables and meat, flour and grains produced food – porridge with chicken and rice pilaf.
Cold snacks are made from fresh produce and seasoned with garlic, black and red pepper, vinegar, walnuts, sour cream. Soup is cooked grains, beans and bean, vegetable, fruit. Based soups – meat, chicken, fish broths, milk is used less frequently.
The fish dishes Armenians in the taste of trout, which often boils and bakes. Served with peanut sauce and fried egg.
The main dish grains – rice pilaf, served with dried fruits, smoked fish, roast lamb.
Armenia is famous for sweets (halva, various fruits and fruit jams, cakes with jam, a variety of nuts, stuffed with peach). In sweet dishes cooked sweet round cakes with various fillings. Favourite dried peaches, pears, apples, quinces, grapes, plums, apricots, watermelons. They are not only eaten dried, but fresh. In grape juice, cooked dark cherry-flavored syrup. Made thick mealy pap. The apricot and peach stones inside without added crushed walnuts, sugar and cinnamon filling.
Armenian national drink – cognac. The country has the perfect conditions for growing grapes needed Cognac species. Drinking sweet wine, coffee and tea.
See . Commonwealth of Independent States cuisine

Reklama

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: