© Australijos virtuvė

7 Rgp


Austrãlijos virtùvė – angliškos virtuvės tradicijų valgių asortimentas.
Australijos Sąjunga – šešta pagal dydį pasaulio valstybė, apimanti Australijos žemyną, Tasmanijos salą ir keletą nedidelių salelių Indijos ir Ramiajame vandenyne. Į pietryčius nuo Australijos nutolusiose salose yra įsikūrusi Naujoji Zelandija, šiaurės vakaruose išsidėsčiusios Indonezijos salos ir nedidelis Rytų Timoras. Į šiaurės rytus nuo šalies yra įsikūrusios Saliamono salos ir Vanuatu salynas. Arčiausiai šalies yra į šiaurę nuo jos esanti Papua Naujoji Gvinėja.
Kulinarines žinias ir patirtį Australijai perteikė pirmieji kolonistai iš Britanijos salų ir Šiaurės Europos, vėliau iš Rytų ir Pietų Europos kilę atvykėliai, o galiausiai – iš Azijos valstybių kilę gyventojai. Europiečiai į šalį atvežė galvijus, maistines kultūras. Tarp angliškos ir australiškos virtuvių nėra esminių skirtumų, išskyrus vieną: Australijoje gerokai daugiau valgoma mėsos – ėrienos, avienos arba jautienos. Ir porcijos ten visada didžiulės.
Tikra kulinarijos revoliucija Australijoje laikomas XX a. šeštasis dešimtmetis, kai imigrantai iš Pietų Europos (italai ir graikai) derlingą Australijos žemę papuošė daržovių lysvėmis. Maždaug tuo pat metu australai sužinojo apie silkę, rūkytus lašinius bei raugintus kopūstus.
Australietiškoji virtuvė sujungė geriausius Rytų ir Vakarų pasaulio virtuvių bruožus. Senosios tradicijos buvo sėkmingai suderintos su moderniausiomis technologijomis. Šiandien australietiškoji virtuvė dažnai vadinama viena iš geriausių, moderniausių pasaulyje.
Labiausiai paplitęs maistas iš mėsos, ypač avienos ir jautienos, pagardintas bulvėmis, daržovėmis. Populiarūs kepsniai ir išvykos gamtoje.
Australiškoje kulinarijoje yra daug žuvų ir kitų jūros gėrybių. Kulinarinio meno sėkmę sąlygoja patiekalų įvairovė, neįprastumas ir pigumas.
Išeiviai iš viso pasaulio į Australiją atvežė savo kulinarinius pomėgius, o virtuvė su savo senomis tradicijomis įnešė milžinišką indėlį suvienydama rytus ir vakarus. Paryžiaus kulinarijos instituto „Le Cordon Bleu“, kurio filialai įkurti Londone, Niujorke, Tokijuje ir Sidnėjuje, prezidento Andre Kuantro teigimu, jeigu prieš 30 metų Prancūzija buvo pasaulio gastronomijos centras, dabar tas centras – Australija. Jo manymu, „Australija – tai vieta, kur vystosi XXI a. virtuvė“.
Australų valgiai yra beskoniai. Atrodytų, kad britų, italų, graikų, kinų, japonų palikuonys, atsikėlę gyventi į šią šalį, staiga užmiršo, kokiais prieskoniais reikia gardinti patiekalus. Išbandžius jūros gėrybes, krokodilieną, kengūrieną — skonis beveik vienodas. Saldieji patiekalai neturi jokių skonio variacijų – tiesiog saldu. Australams saldžiausia uogiene užpiltas blynas, kurio pusę masės sudaro cukrus,- bemaž skaniausias desertas. Garsusis australiškasis desertas – varškės pyragas su gervuogėmis ir avietėmis ar karštas obuolių pyragas.
Šalis garsėja egzotiniais vaisiais, jūros gėrybėmis (pvz., sūdomų lašišų gaminiais, šviežiomis austrėmis), bulių mėsa, ėriena, sūriais, egzotiniais augalais.
Senosios aborigenų virtuvės pėdsakų šiandieninėje šalies virtuvėje nedaug. Tai aborigenų maistas, vadinamas „bush tucker“ (ant žarijų keptas maistas). Valgiai gaminami ant akmens anglių, pavyzdžiui, bandelė (damper) – vandens ir miltų mišinys, taip pat egzotiški patiekalai iš roplių ar vabalų.
Australai vertina ant keptuvo grotelių kepamus strutienos, ryklienos, krokodilienos, kengūrienos, triušienos, jautienos bei kiaulienos kepsnius, prisodrintus dūmų skonio. Populiarūs valgiai – sluoksniuotas mėsos pyragas, marinuota jautienos filė su kariu, špinatais ir tirštu padažu, viščiukai padaže, kengūrienos bifšteksas su grybais, rūkyta bekoniena su kauliukais.
Kiekviena Australijos valstija pasižymi savitais patiekalais, jų gaminimo vingrybėmis. Apskritai australų virtuvė skirstoma į šiuolaikinę ir tradicinę, Azijos kraštų ir aborigenų virtuvę.
Australija suplakė savo tradicijas su azijietiškomis. Aštri ir rūgšti sriuba (tom yam), kinų kepti ryžiai su vištiena, supjaustyta kubeliais, sūdyta žuvis – tai tik dalis arabų virtuvės patiekalų.
Tradiciniai aborigenų valgiai – arbata, užvirinta lauko katiliukuose, buliaus mėsa, kepta nepjaustyta elastingame tropinio mango tinklelyje, vietiniai riešutai („burravon“).
Šiuolaikinėje australų virtuvėje vartojama daug prieskonių. Dauguma prieskonių į šalies virtuvę „atkeliavo“ iš Kinijos, Vietnamo, Taivanio. Populiariausi valgiai – marinuota jautienos filė su kariu ir špinatais, tirštu runkelių padažu (beetroot), keptos kriaušės su kukurūzų miltais (palenta), įvairūs indų ir europiečių mišiniai.
Prieskoniai meistriškai derinami ne tik prie rytietiškų ar tradicinių australietiškų patiekalų. Jais gardinami ir europietiški patiekalai, kurių australų virtuvėje yra gana daug. Pagardinti jie įgauna naują skonį ir aromatą.
Vietiniai gyventojai mėgsta mėsos patiekalus. Be įprastos jautienos, avienos ir triušienos, jie valgo kengūrieną, strutieną ir krokodilieną. Nacionalinis Australijos patiekalas – kengūros pjausnys su burokėlių koše, rūkyta stručio mėsa (emu), supjaustyta permatomais griežinėliais. Kiti delikatesai – ryklienos lūpos, melsvieji krabai, gėlavandenės austrės, krokodiliena ir kiti.
Pusryčiams valgoma paskrudinta duonos riekelė su Vegemite ir arbata arba kava. „Vegemite“ – tai sūrus mielių koncentratas, turtingas vitamino B. Mielių ekstraktas sumaišomas su silkėmis, svogūnais ir druska.
Pietums – moliūgų sriuba, kepta avies šlauninė, o desertui – tortas „Pavlova“. Pietums valgomi pyragėliai, pyragėliai su mėsa. Kas jų nevalgo, mėgaujasi sumuštiniais: dviem riekelėmis baltos duonos, tarp kurių įdedama gabalėlis mėsos ir lapinių salotų (mėsainis).
Moliūgų sriuba – virto ar kepto moliūgo tyrė, paskaninta druska, pipirais, geltonu sūriu. Avies šlaunis – apie parą marinuota ir kepta orkaitėje. „Pavlovos“ tortas, puoštas kiviais – taip pavadintas čia gastroliavusios rusų balerinos garbei.
Moksliniais tyrimais nustatyta, kad vietiniai Australijos gyventojai daugiausia minta žuvimi ir jos produktais. Žuvis kepama ant žarijų, negu orkaitėje. Mėgaujamasi sviestažuvės, ryklienos, lašišos, midijų, krabų, krevečių ir kitais egzotiniais užkandžiais, karštų patiekalų įvairove. Prie žuvies arba mėsos duodamas saldžiarūgštis vaisių pagardas.
Vietinės daržovės dažniausiai vartojamos salotoms, o pagal vaisių ir uogų kiekį, paduodamą ant stalo, Australija – viena iš pasaulio lyderių. Vaisiai ir uogos yra kaip atskiras desertas ir kaip pagrindinis komponentas daugeliui patiekalų.
Šalyje auga egzotiniai vaisiai ir daržovės, pavyzdžiui, valgomos akacijų sėklos, riešutai, pipirų lapai ir kt.
Pyragaičiai, saldieji patiekalai, pačių pagaminti ledai – australų skanėstų pasididžiavimas (pvz., alyvuogių tyrė (Tapenade), avokadų tyrė (Guacamole)).
Geriamas vynas (pvz., Black Opal Chardonnay, Shiraz, Cabernet Sauvignon), brandintas ąžuolo statinėse. Geriama ir putojančių, rožinių, baltųjų, raudonųjų vyno rūšių. Didžiąją vyno rūšių dalį sudaro australiški, tačiau esama vyno iš Graikijos, Italijos, Ispanijos, Čilės, Afrikos, Prancūzijos, Argentinos, Izraelio, Gruzijos. Vynas patiekiamas buteliuose ir taurėse, o pigesnis pilstomas rūšinis vynas. Gėrimų asortimentas platus – Burgundijos vyno rūšys, šampanas, konjakas, kalvadosas, armanjakas, brendis, viskis, romas, burbonas, likeris, pelyno trauktinė (absentas), tekila, džinas ir aukščiausios kokybės degtinė, pilstomas alus.
Tipiški australų patiekalai – mielinis duonos ekstraktas (Vegemite), t.y. tiršta tamsi masė su silkėmis, svogūnais ir druska, šokoladinis biskvitas su kokoso riešutų drožlėmis arba slyvų įdaru (Lamington), paprikų ir baklažanų užkandis (Terrina).

Australian cuisine – English cuisine cooking range.
Union of Australia – the sixth largest country in the world, including Australia, Tasmania, the island and several small islands of the Indian and Pacific Ocean. To the southeast of Australia is located in the remote islands of New Zealand, north-west of the island shared by Indonesia and East Timor low. In the north-east of the country is located in the Solomon Islands and Vanuatu archipelago. The closest country to the north of the located in Papua New Guinea.
Culinary knowledge and experience in Australia, reflected the first colonists of the British Isles and Northern Europe, then from eastern and southern European origin newcomers, and finally – come from the Asian population. Europeans brought animals into the country, crop nutrients. Between the English and Australian cooking is not essential differences, except for one: Australia significantly more eating meat – lamb, mutton or beef. And there’s always a huge portion.
A true culinary revolution in the twentieth century in Australia as sixth decade, when immigrants from Southern Europe (Italians and Greeks), the fertile land in Australia beds decorated vegetables. Around the same time, Australians became aware of herring, smoked pig fat, and sauerkraut.
Australian cuisine combine the best of Eastern and Western cuisines of the world features. The old tradition was successfully combined with cutting edge technology. Today Australian kitchen is often called one of the best art in the world.
The most popular meal of meat, especially mutton and beef, seasoned potatoes and vegetables. Top steaks and nature trips.
Australian cooking is a lot of fish and other seafood. culinary arts courses leads to the success of diversity, and unusual cheap.
Immigrants from all over the world to Australia has brought his culinary tastes, and a kitchen with its ancient traditions, have contributed immensely to uniting east and west. Paris Culinary Institute, “Le Cordon Bleu”, which set up branches in London, New York, Tokyo and Sydney, the president Andre Kuantro said, if 30 years ago, France was the world’s gastronomic center, now the center – Australia. According to him, Australia – a place where the twenty-first century, evolving kitchen.
Australian meals are tasteless. It would seem that the British, Italian, Greek, Chinese, Japanese descendants, got up residence in this country, suddenly forgot what spices should Gardini dishes. Tested seafood, crocodile meat, kangaroo meat – taste almost identical. Sweet dishes have no taste variation – just sweet. Australians sweetest jam pancake covered with a half sugar by weight – almost a delicious dessert. Macquarie famous dessert – cheesecake with blackberries and raspberries, or a hot apple pie.
Country famous exotic fruits, seafood (eg, cured salmon products, fresh oysters), bull meat, lamb, cheeses, exotic plants.
The old aboriginal cuisine traces today’s low-country cuisine. This is the aboriginal food, called “bush tucker” (food grilled on the coals). Food is prepared on coal, such as bread (damper) – water and flour mixture, as well as exotic dishes from reptiles and insects.
Australians on the grill pan roast Ostrich shark meat, crocodile meat, kangaroo meat, rabbit, beef and pork roasts, imbued with smoke flavor. Popular dishes – meat pie layered with marinated beef fillet with curry, spinach and a thick sauce, chicken sauce, kangaroo steak with mushrooms, smoked bacon with a stone.
Each Australian state has its own specialties, their manufacturing nicety. Overall, Australian cuisine is divided into contemporary and traditional, Asian and Aboriginal sides dishes.
Australia shake their traditions with Asian. Spicy and sour soup (tom yam), Chinese fried rice with chicken, cut into cubes, salted fish – are only part of Arabic cuisine.
Traditional Aboriginal Foods – tea pot boiled box, bull meat, cooked as whole stretch tropical mango grid, local nuts (burravon).
Modern Australian cuisine uses many spices. Most of the spices in the kitchen of the country came from China, Vietnam and Taiwan. Most popular dishes – marinated beef fillet with spinach and curry, solid beet sauce (beetroot), baked pears with corn meal (palenta), various mixtures of Indians and Europeans.
Seasoning crafted not only to combine oriental and traditional Australian dishes. They continental dishes, Australian cuisine is quite a lot. They become a seasoned taste and aroma.
Locals love meat dishes. In addition to the usual beef, lamb and rabbit, they eat kangaroo meat, ostrich and crocodile meat. National Australia dish – Kangaroo cutlet with beetroot puree, smoked ostrich meat (emu), cut in transparent slices. Other delicacies – shark lips, bluefin crab, oysters, freshwater, crocodile meat and others.
Breakfast eaten roasted bread with Vegemite and tea or coffee. “Vegemite” – is a salty yeast concentrate, rich in vitamin B. Yeast extract is mixed with herring, onions and salt.
Lunch – pumpkins soup, fried sheep thigh meat, and dessert – cake “Pavlova”. Lunch eaten pies, pies with meat. What they eat, enjoying the sandwich: two slices of white bread, which is placed a piece of meat-and-leaf salad (hamburger).
Pumpkins soup – cooked pumpkin puree, flavored with salt, pepper, yellow cheese. Sheep’s thigh – the day marinated and baked in an oven. Cake “Pavlova”, decorated with kiwis – and here is named in honor of Russian ballerina.
Research has found that Australian indigenous people mainly eat fish and its products. The fish is baked on coals, than an oven. Eating butterfish, sharks, salmon, mussels, crabs, shrimp and other exotic snacks, variety of hot dishes. The fish or meat is given sweet fruit seasoning.
Local vegetables often used in salads, while the amount of fruit and berries, in-put on the table, Australia – one of the world leaders. Fruits and Berries is a separate desert and as a key component to many dishes.
The country is growing exotic fruits and vegetables, for example, edible acacia seeds, nuts, pepper leaves, and others.
Cakes, sweet dishes, most made ice cream – the pride of Australian delicacies (such as olive wax (Tapenade), avocado paste (Guacamole)).
Drinking wine (eg, Black Opal Chardonnay, Shiraz, Cabernet Sauvignon), aged in oak barrels. Drinking and sparkling, pink, white and red wines. Great wine is part of the Australian, but there are wines from Greece, Italy, Spain, Chile, Africa, France, Argentina, Israel, Georgia. Wine is served in bottles and cups, beer and cheaper quality wine. Wide range of drinks – wines of Burgundy, Champagne, Cognac, Calvados, Armagnac, brandy, whiskey, rum, bourbon, liqueurs, bitter wormwood (absinthe), tequila, gin and top-quality vodka, beer on tap.
Typical Australian dishes – yeasty bread extract (Vegemite), ie thick dark mass of the herrings, onions, salt, chocolate sponge with coconut chips or prune filling (Lamington), pepper and eggplant appetizer (Terrina).

Advertisements

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: