© Austrijos virtuvė

7 Rgp


Áustrijos virtùvė – vienos germanų tautų, kalbančios vokiečių kalba, nacionaliniai patiekalai.
Pagrindinės žemės ūkio kryptys – kviečių, rugių, miežių, avižų, kukurūzų, bulvių ir cukrinių runkelių auginimas.
Daug ką austrai paveldėję iš užsieniečių: iš romėnų – vyną, iš turkų – kavą, iš amerikiečių – kokakolą. Austrų virtuvė yra Austrijos-Vengrijos imperijos laikų paveldas. Didelę įtaką padarė Italijos, Serbijos, Rumunijos kulinariniai papročiai. Tradicinis austriškas maistas yra sotus.
Šiandieninė austrų virtuvė susiformavo pagal italų, Balkanų tautų tradicijas. Didžiulė patiekalų (ypač daržovių) įvairovė ir gausa; labai gimininga vokiečių virtuvei.
Įvairiuose šalies rajonuose būdingas savitas valgių gaminimo būdas, tačiau labiausiai mėgstami Vienos kepsniai (Wiener Braten), Zalcburgo kukuliai (Salzburg Knödel), Vienos šnicelis (Wiener Schnitzel), jautienos sultinys (Wiener Tafelspitz), kepenėlių kukuliai (sriubai) (Leberreis) ir kiti.
Austrų virtuvė labai įvairi. Kalnuose populiarus pienas, varškė, sūriai (pvz., sen severinas, amadėjus) ir pieniškos sriubos. Dunojaus žemumoje gyvenantys žmonės ypač daug vartoja miltinių valgių: vermišelių, kukuliukų, sriubų. Kukuliai patiekiami ir antram patiekalui, dažniausiai su saldžiuoju padažu. Žemumų gyventojai yra dideli smaližiai. Štirijoje populiarūs kukurūzų valgiai, paprastai tai kukurūzų košė, kuri valgoma su pienu ir rūgščiais kopūstais, kartais su tarkuotu sūriu. Karintijoje ypač mėgstama sorų košė, iš sorų kruopų daroma kraujinė dešra.
Dažniausiai valgoma jautiena, veršiena, kiauliena, elniena, viščiukai. Veršiena pjaustoma gabalais, formuojami kotletai, sūdomi, pavoliojami miltuose ir kepama su grybais arba gaminami kepsniai (Gerostete Leber – veršiuko kepenys su žolelėmis ir sviestu). Kiauliena verdama su prieskoniais ir valgoma su daržovėmis, atskirai paduodant krienų padažą. Jautiena verdama, iš jos kepami ir troškinami antrekotai, pavyzdžiui, virta jautiena (Tafelspitz), patiekiama su obuoliais ir krienais, pikantiškas patiekalas iš jautienos, svogūnų ir raudonųjų pipirų (Goulash; vengrų virtuvė). Tradicinis žvėrienos patiekalas – elnio šlaunis pikantiškame padaže, paduodama su bandelės traškučiais arba bulvėmis. Mėgstami kraujiniai vėdarai.
Prie mėsos patiekalų dažniausiai patiekiamos bulvės, ryžiai, grybai. Dauguma valgių gardinami įvairiausiais padažais.
Austrijoje pusryčiams geriama kava su karštu pienu, valgomi sumuštiniai. Priešpiečiai ir pietūs yra sotūs: užkandžiai, sriubos (pvz., jautienos sriuba (Rindsuppe), sriuba iš kiaulės kojų (Klachlsuppe)), karštas šnicelis su makaronais, vynas, alus, gaivieji gėrimai.
Savita austrų regioninė virtuvė: Burgenlando regiono virtuvėje vyrauja patiekalai iš vištienos, žąsienos ir žuvies, tačiau populiariausias patiekalas – polenta (įvairiai ruošiama kukurūzų miltų košė, populiari daugelyje šalių). Štirijoje daug gaminama valgių iš moliūgų, mėgstami blyneliai iš grikių miltų. Karintijoje populiarūs patiekalai iš žuvies, mėsos, miltų (pvz., virtinukai, įdaryti sūriu ir mėta). Aukštutinėje Austrijos dalyje gaminami įvairūs saldumynai, pyragai, įdaryti riešutais, džemu. Zalsburgo regione vienas populiaresnių valgių – virtinukai, taip pat iš žuvies. Mėgstamas desertas keptas kiaušinių baltymų ir cukraus mišinys (Nockerln). Įvairių rūšių virtinukai (su mėsa, špinatais ar sūriu) karaliauja Tirolio regione. Tirolio gyventojai valgo daug mėsos, verda įvairias sriubas.
Forarlbergo regiono virtuvė paveikta kaimynų šveicarų ir vokiečių. Regione populiariausi patiekalai, paruošti iš įvairių pieno produktų. Žemutinėje Austrijos dalyje auginami šparagai, aguonos, abrikosai. Šio regiono virtuvėje populiarūs valgiai iš pastarųjų produktų, pavyzdžiui, makaronai su aguonomis.
Austrų virtuvė savitai dar vadinama Vienos virtuve. Vienos virtuvės pavadinimas – buvusios Dunojaus monarchijos palikimas. Ji turi keistą pavadinimą: „Kaiserschmarrn“ („Imperatoriaus randai“) arba „Arme Ritter“ („Vargšas riteris“). Nors pavadinta sostinės vardu, tačiau iš pasaulio virtuvės perėmė daugelį patiekalų: iš Milano atkeliavo Vienos šnicelis (Cotoletto), iš Žemutinės Vengrijos – blyneliai su džemo įdaru (Palatschinken), iš Bohemijos – kukuliai, iš Alpių – žvėrys, paukščiai, žuvys ir uogos.
Austrija garsi nuostabaus skonio pyragais (pvz., karštas obuolių pyragas (Apfel Strudel)), pyragaičiais, tortais, pudingais. Visi saldumynai turi bendrą pavadinimą – Mehlspiesen. Valgomos saldžios aguoninės bandos su vaniliniu arba vaisiniu padažu (Germknoedl).
Iš desertų gaminami obuoliai su cinamonu (Apfel mit Zimt), šokoladinis pyragas (Sachertorte), sluoksniuoti pyragai su obuoliais, kreminis sūrio pyragas (Topfenstrudel), blyneliai su džemu, riešutais, apipilti šokoladu ir kremu (Palatschinke), mielinis arba sviestinis pyragas (Buchteln), įdarytas abrikosų džemu, pikantiškas sūrio kremas (Liptauer cheese), saldus vanilinis biskvitas su riešutais (Vanillkipfer), natūralūs (rankomis daromi) saldainiai (Mozartkugel), suflė (Nockerln). Tradiciniai Kalėdų skanumynai – mažyčiai žvaigždės, eglutės ar pusmėnulio formos pyragėliai (vadinami Kekse), kurie gaminami iš sviesto, skaninami cinamonu, vanile arba uogiene.
Austrai labai daug geria kavos. Ją gamina įvairiausiu būdu: labai stiprią kavą (moka) su romu, šaltą kavą (wiener eiskaffee) su ledais ir plakta grietinėle, juodą kavą, balintą plakta grietinėle (brauno, einspanne), nestiprią juodą kavą, balintą grietinėle (melange), juodą kavą su nedideliu kiekiu grietinėlės ir iš viršaus apibarstytą šokoladu ar kakavos milteliais (kapuziner). Kava paprastai tiekiama su plakta grietinėle.
Vietos skirtumai jaučiami ir vartojant gėrimus. Karintijoje ir Štirijoje gaminamas sidras iš obuolių ir kriaušių, vynuogininkystės rajonuose – vynas, Zalcburge – rugių ir miežių alus. Labiausiai paplitęs gėrimas Austrijoje – alkoholinis gėrimas, paruoštas iš stiprios juodos arbatos, romo, degtinės ir raudonojo vyno.
Vertinami vynuogių vynai – švelniai aštrūs, malonaus rūgštingumo, vyšnių aromato bei malonaus taninų kartumo, harmoningo vaisinių kvapų puokštės bei turtingo pojūčių skonio tinka prie žuvies, raudonos mėsos patiekalų, paukštienos, patiekalų iš makaronų, sūrio, geriami atšaldyti arba patiekiami kambario temperatūros. Prieš ir po valgio geriami vaisiniai bei žolelių aperityvai, pagaminti iš slyvų (slivovitz), vyšnių (kirsh), žolelių su avietėmis (himbeergeist), taip pat nacionalinis likeris – žolelių mišinys (stors), glintveinas (Gluewein). Viskis ir džinas geriami rečiau, nes gana brangūs.
Austrija laikoma viena pirmaujančių obuolių augintojų. Austrijos ūkininkai gamina naminę degtinę, kurią pardavinėja savo namuose, pristato ir į vietinius restoranus. Specialiai naminės degtinės gamybai vedamos tinkamų obelų veislės ir auginami ištisi sodai.
Klasikinė degtinė („šnapsas“) – 38 proc. stiprumo vaisinis (kriaušių, slyvų, persikų, aviečių, laukinių obuoliukų skonio) samagonas buteliukuose. Tipinis austriškas kokteilis – Vodka Red Bull. Geriamas kvietinis alus (Weizenbier).

Austrian cuisine – one of the Germanic peoples, speaking in German, the national dish.
Main agricultural areas – wheat, rye, barley, oats, corn, potatoes and sugar beet cultivation.
Many Austrians something inherited from the foreigners from the Roman – wine, Turkish – coffee from an American – Coca-Cola. Austrian cuisine is one of the Austro-Hungarian Empire heritage. Greatly influenced by Italian, Serbian, Romanian culinary habits. Traditional Austrian food is filling.
Today’s Austrian cuisine developed according to the Italian and the Balkan nations traditions. A huge meal (especially vegetables) and plenty of variety, very akin to German cuisine.
In various parts of the country is characterized by a distinctive way of cooking meals, but most beloved Vienna roast, dumplings Salzburg, Vienna schnitzel (Wiener Schnitzel), beef broth (Wiener Tafelspitz), liver dumplings (soup) (Leberreis) and others.
Austrian cuisine is very diverse. In the mountains popular with milk, curd, processed cheese (such as old Severino, Amadeus) and Hot soup. Danube lowland people living in particular uses a lot of farinaceous dishes: noodles, balls, soups. Dumplings and served in a second dish, usually with a sweet sauce. Lowland population is large forefinger. Styria popular corn dishes, usually a maize porridge that is eaten with milk and acid cabbage, sometimes with grated cheese. Carinthia particular favorite millet porridge of millet grains is blood pudding.
Usually eaten beef, veal, pork, venison, chicken. Veal cut in pieces, formed into meatballs, cured, baked as far as invert meal and made with mushrooms or roast (Gerostete Leber – calf liver with herbs and butter). Pork cooked with spices and eaten with vegetables, horseradish sauce filing separately. Cooked beef, cooked and out of stewed steak, for example, boiled beef (Tafelspitz), served with apple and horseradish, spicy dish of beef, onions and red peppers (Goulash, Hungarian cuisine). Traditional game meat dish – deer thigh spicy sauce is filed with chips or potato cakes. Favorites blood pudding.
Meat dishes served mainly potatoes, rice and mushrooms. Most of the dishes prepared variety of sauces.
Austria breakfast drinking coffee with hot milk, eaten sandwiches. Lunch lunch is the main course: appetizers, soups (eg, beef soup (Rindsuppe) a soup of pig feet (Klachlsuppe)), hot schnitzel with noodles, wine, beer, non-alcoholic beverages.
Austrian distinctive regional cuisine: Burgenland regional cuisine consists of dishes of chicken, goose and fish dishes, but the most popular dish – polenta (corn meal variously prepared meals, popular in many countries). Styria many dishes made from pumpkins, favorite pancakes from buckwheat flour. Carinthia popular dishes of fish, meat and bone meal (eg, dumplings stuffed with cheese and mint). Upper Austria in the production of various sweets, cakes, stuffed with nuts, jam. Zalsburgo region, one of the popular dishes – dumplings, as well as fish. Favorite dessert of fried egg white and sugar mixture (Nockerln). Different types of dumplings (with meat, spinach or cheese) reign in the region of Tyrol. Tyrol people eat lots of meat, boiling range of soups.
Vorarlberg cuisine of the region affected by the Swiss and German neighbors. The region’s most popular dishes from different milk products. Lower Austria in asparagus, poppy seed, apricot. The region’s cuisine popular dishes from the past products such as pasta with poppy seeds.
Austrian cuisine distinctively known as the one kitchen. One kitchen title – the former Danube monarchy legacy. It has a strange name: “Kaiserschmarrn“ (“The Emperor scars“) or “Armes Ritter“ (“Poor knight“). Although named after the capital on behalf of the world but from the kitchen over a number of dishes from Milan arrived at Vienna schnitzel (Cotoletto), the Lower Hungary – pancakes with jam filling (Palatschinken) from Bohemia – dumplings, from the Alps – the beasts, birds, fish and berries.
Austria is famous for its wonderful taste cakes (eg, hot apple pie (Apfel Strudel)), cakes, pies, puddings. The sweets have a common name – Mehlspiesen. Edible sweet poppy herd with vanilla or fruit sauce (Germknoedl).
The desserts are made with cinnamon apples (Apfel mit Zimt), chocolate cake (Sachertorte), flake pastry with apples, cream cheese cake (Topfenstrudel), pancakes with jam, nuts, pour over chocolate and cream (Palatschinke) , yeasty or buttery cake (Buchteln) stuffed with apricot jam, cream cheese, spicy (Liptauer cheese), sweet vanilla biscuit with nuts (Vanillkipfer), natural (hand made), chocolate (Mozartkugel) souffle (Nockerln). Traditional Christmas dainty – tiny stars, trees or crescent-shaped cakes (called Fruit cake), made from butter with cinnamon, vanilla or jam.
Austrians drink much coffee. It produces a variety of means: very strong coffee (can) with rum, cold coffee (Wiener eiskaffee) with ice cream and whipped cream, black coffee, whipped cream bleached (Braun, einspanne), the weak black coffee, bleached cream (melange), black coffee with a little cream and top coated with chocolate or cocoa powder (kapuziner). Coffee is usually served with whipped cream.
Local differences in the use of felt and drinks. Carinthia and Styria cider made from apples and pears, wine regions – Wine, Salzburg – rye and barley beer. The most popular drink in Austria – an alcoholic drink prepared from a strong black tea, rum, vodka and red wine.
Assessed vintage – gently spicy, pleasant acidity and cherry aromas and a pleasant bitter tannins, balanced fruit flavors and a rich bouquet of taste sensations for the fish, red meat dishes, poultry dishes, pasta, cheese, drunk chilled or served at room temperature. Before and after meals are consumed fruit and herbal aperitifs made from plums (slivovitz), cherry (kirsh) herb with raspberries (himbeergeist), as well as the national liqueur – mixed herbs (thickness), mulled wine (Gluewein). Gin and whiskey are consumed less frequently, because quite expensive.
Austria as one of the leading apple growers. Austrian farmers to produce homemade vodka, which sells your home, and delivered to local restaurants. Especially homemade spirits production are maintained and suitable for apple varieties grown entire gardens.
Classical vodka (“schnapps“) – 38 percent. strength fruity (pear, plum, peach, raspberry, wild Apple flavor) moonshine bottles. Typical Austrian cocktail – Vodka Red Bull. Drinking wheat beer (Weizenbier).

Reklama

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: