© Bahamų virtuvė

7 Rgp


Bahãmų salų virtùvė – salyno valstybės Atlanto vandenyne, kurią sudaro apie 700 salų, nacionaliniai patiekalai.
Tik 40 salų yra apgyvendintos. Viešpatauja druskos, romo, vėžiagyvių pramonės. Daugelis produktų į šalį yra importuojami. Eksportuojama druska, žuvys, jūrų gėrybės. Auginami citrusiniai vaisiai, daržovės, veisiami paukščiai.
Bahamų salų virtuvė persipinusi su Karibų, amerikietiškos, angliškos, europietiškos ir afrikietiškos virtuvių kulinarinėmis tradicijomis, tačiau visa receptūra pritaikyta vietiniams poreikiams.
Kulinarinės salų tradicijos nuo seno susijusios su jūros gėrybėmis. Nors daugelio restoranų ir kavinių klesti šiuolaikinė kosmopolitinė virtuvė, tačiau valgiaraščiuose galima rasti tradicinių patiekalų pėdsakų. Vietiniai delikatesai dažniausiai kepami ant anglių, salotos daromos iš jūros produktų, kepami žuvų (ypač ešerūnų (gruperių)) kotletai, žuvis ruošiama su kruopų koše, ant anglių kepami krabai ir raudonųjų rifinių ešerių filė pomidorų padaže arba verdami ir patiekiami su ančiuvių padažu kaip garnyras prie daugelio patiekalų arba kaip kratinys su ryžiais (tokia kombinacija sudaro vietinių sriubų pagrindą).
Ypatingą dėmesį salų gyventojai skiria sriubai iš svogūnų, vandens, žaliųjų citrinų sulčių, žuvų, pipirų ir mėsos. Visa tai pasūdoma, sumaišoma, tačiau neverdama.
Dažnai ruošiama žuvies putra (srėbalas), pavyzdžiui, verdamas jūros ešerys, dedama silkučių, svogūno, pomidorų padažo ir pagal skonį visokių priedų (romo, citrinų sulčių ir pan.). Jūros ešerių valgiai ruošiami garuose, patiekiami su aromatiniu Creole padažu arba baltojo vyno, grybų, svogūnų ir pan. padažu, Netradicinis europiečiams valgis – vėžliena. Populiari kepta žuvis ir kepti krabai.
Nacionalinį bahamiečių virtuvės pagrindą sudaro jūros moliuskų (conch) patiekalai (užkandžiai, antrieji patiekalai, salotos). Moliuskų sriuba verdama su bulvėmis, saldžiosiomis paprikomis, svogūnais, morkomis, lašiniais arba bekonu, lauro lapais, druska, pipirais ir kt. Kartais įpilama pomidorų padažo, barbekiu arba paukštienos sultinio.
Jūros moliuskai įkaitintuose riebaluose paduodami su aštriuoju padažu. Garnyras – saldžiųjų paprikų, svogūnų ir pomidorų padažas. Conch salotos ruošiamos iš marinuotų minėtuose padažuose (Old Sour) moliuskų, sumaišytų su raudonosios arba žaliosios paprikos kubeliais ir smulkiai pjaustytais svogūnais. Conch ruošiamas keptas, garuose.
Pats brangiausias valgis Bahamų salose – vietinis dygliuotas omaras su kario padažu, citrinų padažu ir šviežių kokosų minkštimu bei kitais ingredientais.
Mėsos patiekalai dažniausiai ruošiami iš viščiukų, ėrienos ir veršienos. Kitos rūšies mėsa importuojama.
Nacionalinė bahamiečių virtuvė didžiuojasi žirnių ir ryžių patiekalais, kurie ruošiami iš vietinių žirnių veislių, silkučių, ryžių, žaliųjų paprikų, svogūnų, pipirų ir druskos. Būtinai su aštriuoju padažu. Valgiaraštis paįvairinamas karštomis bandelėmis (Jonnycakes).
Bahamų salų, buvusių britų kolonija, virtuvėje dominuoja tradiciniai anglų valgiai, tik pritaikyti vietiniams poreikiams, taip pat europietiškos virtuvės patiekalai. Tai keptas bekonas su kiaušiniene, keptos bulvės ir kepsniai, makaronų gaminiai su sūriu, kepti viščiukai, pjausniai (šniceliai), kiaulienos kumpiai ir kiti.
Platus tropinių vaisių pasirinkimas. Tai melionai, ananasai, mango vaisiai, papajos ir passion fruit. Iš papajų gaminami ne tik patiekalai, tačiau ir gėrimas (Bahama Mama), kuris įeina į marmelado (Goombay) sudėtį (kartu su ananasais ir imbieru).
Desertui duodama tradicinių pyragėlių su kokosų riešutais arba kokosų trupinėliais, ryžių pudingo, imbierinių sausainių ir vaisinių salotų. Valgomi švieži ananasai, guajavos, mango ir duonmedžio vaisiai, papajos. Nacionalinis skanėstas – gvajavų pudingas.
Populiariausi gėrimai – arbata (angliškasis stilius), labai stipri kolumbietiška arba braziliška kava, vaisių sultys, kokakola arba pepsikola, vietinis alus, importiniai alkoholiniai gėrimai. Salose gaminamas klasikinis romas.

Reklama

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: