© Barbadoso virtuvė

7 Rgp


Barbadòso virtùvė – salos-valstybės tarp Karibų jūros ir Atlanto vandenyno nacionaliniai patiekalai.
Barbadose auginamos cukranendrės, eksportuojamas romas, cukrus, tamsios spalvos, aitraus skonio sirupas, gaunamas iš cukranendrių gaminant cukrų. Šalies virtuvės pagrindą sudaro jūrų gėrybės, įvairių rūšių vėžiagyviai ir žuvys. Populiariausi iš jų – jūrų ešeriai, delfininės žuvys (vadinama mahi mahi), dorados, jūrų ežiai, krevetės, omarai, tunai, barakudos, rykliai.
Barbadoso virtuvė artima afrikiečių, indų ir anglų virtuvių kulinarinėms tradicijoms. Unikalus Karibų šalių ir kontinentinių (kinų, meksikiečių, Jamaikos, vietinės ir prancūzų) valgių pasirinkimas.
Daugelis maisto produktų importuojama, tačiau Barbadoso virtuvės savitumą kompensuoja vietinės jūros gėrybės ir prieskoniai.
Nacionaliniai Barbadoso patiekalai – grūdų ir ybiškių (okrų) košė (Ku-ku), kokoso riešutų sriuba su kariu, kepta kiauliena, kepta žuvis, žuvies kotletai, kokosinė duona, kokoso riešutų ledai.
Didžiuojamasi valgiais iš jūrų ežio (Ursin), omarų, krevečių, doradų, tunų, ryklių, barakudų ir kitų egzotinių žuvų, kurie dažniausiai sūdomi. Su žuvimi paduodama ryžių su padažais, daržovėmis ir šakniavaisiais (jamsais, baklažanais, saldžiosiomis bulvėmis, manijokais, duonmedžio vaisiais, avokadais, moliūgais, žaliaisiais bananais, guava, vyšniomis, apelsinais, datulėmis, obuoliais ir kt.). Tradiciniai valgiai – su aštriais prieskoniais paruošti jūrų ežio ikrai (Sea eggs), patiekalas iš skraidančios žuvies, kukurūzų miltų, kukurūzų miltų, pomidorų, svogūnų ir pipirų bei pagardintas ikrais (Cou cou).
Mėgstamiausia mėsa – kiauliena, paukštiena. Iš kiaulienos gaminami šniceliai ir kotletai, šašlykai su pikantišku padažu, marinuota ir kepta kiauliena arba jos subproduktai, paduodami į stalą su saldžiosiomis bulvėmis, svogūnais, agurkais, įvairiomis žolelėmis ir paprikų padažais.
Barbadoso gyventojai vertina troškintą mėsą su traškia plutele (Pepperpot arba Kohoblopot), avienos kauliukus su prieskonių padažu, taip pat specialiai apdorotą grūdinių kultūrų, kokoso riešutų, saldžiųjų bulvių, razinų, moliūgų, cukraus ir pagardų mišinį (Konkis), patiekiamą bananų lapuose.
Nacionalinis salos patiekalas – ant liepsnos pakepinti ir po to išvirti bananų, plantanų arba figų lapai, kurie yra įdaryti mase, paruošta iš kukurūzų miltų, moliūgo, rudojo cukraus, migdolų esencijos, kartais razinų ar saldžiųjų bulvių (Conkies).
Užkandžiams dažnai gaminama kanapė: paplotėlių ritinėliai (Katter), įdaryti mėsa arba sūriu, kokosine duona ir prėska (nerūgščia) tešla, į kurią įvyniojama mėsos su kariu ir daržovių įdaro. Šventinio stalo atributas – grūdų ir žaliųjų žirnelių valgis.
Barbadose maistui naudojami vietiniai prieskoniai (uždarai), kurie vadinami „pipirų padažu“. Tai svogūnų, petražolių, žaliųjų svogūnų, kmynų, česnakų, gvazdikėlių, juodųjų ir baltųjų pipirų, garstyčių, acto, druskos ir kitų prieskonių mišinys.
Anglų virtuvės įtaka jaučiama gaminant naminius pyragus, kumpius, kraujinę dešrą ir pudingus, nors tai jau tapo vietiniais valgiais. Europos virtuvių patiekalai – avienos, ėrienos muštiniai, keksai ir salotos su viščiuko mėsa.
Kaip ir Grenadoje, kepamas vestuvinis pyragas. Gimimo dienos proga kepamas šokoladinis pyragas. Desertui ant stalo paduodami vaisiniai keksai su cukatomis ir riešutais, romo pudingai, įvairūs šerbetai, guavos želė, oranžinis marmeladas, pyragas su ananasais, kokoso riešutų pyragai.
Geriamas romas (Cockspur’s Five Star, Mount Gay), romo kokteiliai (pvz., Falernum – kokteilis, suplaktas iš romo, cukraus, citrinų sulčių ir migdolų esencijos) ir punšai, likeris (Pina Colada), vietinis alus (Banks).

Reklama

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: