© Bolivijos virtuvė

7 Rgp


Bolìvijos virtùvė – indėnų tautų grupės, kalbančios įvairiomis kalbomis (ispanų, aimarų, kečujų ir kt.) ir gyvenančios Lotynų Amerikoje, nacionaliniai patiekalai.
Pagrindinės žemės ūkio kryptys – kviečių, miežių, kukurūzų, ryžių, kavamedžių, bulvių, cukranendrių, sojų, žemės riešutų, pomidorų ir bananų auginimas. Svarbiausia maisto pramonės produkcija – avienos, kiaulienos, kavos gamyba.
Nors tradiciškai, kaip ir daugelis Lotynų Amerikos šalių, Bolivijos virtuvėje jaučiama ispanų virtuvės įtaka, tačiau kiekvienas šalies rajonas turi savitas kulinarines tradicijas.
Pirmųjų patiekalų boliviečiai paprastai negamina, tačiau labai dažnai valgoma gyvulių arba naminių paukščių mėsa, kuri kepama ir troškinama su svogūnais, aštriaisiais pipirais, žaliaisiais žirneliais, pomidorų pasta arba kečupu. Atskirai išverdami ryžiai ir bulvės. Paruošiamos salotos iš pomidorų, svogūnų, pagardintos aliejumi. Serviruojant salotos dedamos ant mėsos.
Vietinėje virtuvėje dominuojanti mėsa visada lydima vietiniais padažais. Didžiulę paklausą turi kukurūzai, iš kurių gaminami įvairiausi patiekalai – pradedant sriuba ir baigiant koše. Antrąją vietą užima ryžiai, kurie dažniausiai būna kaip garnyras su daugeliu patiekalų. Valgomas vietinis sūris. Nors Bolivija neturi priėjimo prie jūros, tačiau žuvies valgiai dažnoki valgiaraščiuose.
Vienas iš mėgstamiausių antrųjų patiekalų – virta vištienos krūtinėlė (Salpikon), kuri, supjaustyta griežinėliais, sumaišoma su virtomis kubeliais pjaustytomis bulvėmis ir pomidorais, žaliaisiais žirneliais, actu ir augaliniu aliejumi. Puošiama pomidoro skiltelėmis ir virtu kiaušiniu. Tipiški valgiai – avienos kauliukai, įdaryti avokadai, ryžių ir mėsos košė, saldūs sklindžiai.
Išvirtos avies kojos, supjaustytos porcijomis, apšlakstomos citrinų sultimis kartu su virtomis morkomis, svogūnais. Atskirai dubenyje paruošiamas marinatas, gaminamas iš česnako, garstyčių, kmynų ir druskos. Avies kojos mirkomos marinate ir apvoliotos miltais kepamos aliejuje. Garnyras – virtos bulvės, ryžiai, pomidorų salotos su svogūnais.
Tradicinis boliviečių kalėdinis patiekalas – virta ir apkepta kelių rūšių mėsa (Pikana) su prieskoniais, pakepintomis daržovėmis (svogūnais, morkomis, saldžiaisiais pipirais), virtomis bulvėmis su česnakais ir petražolėmis, pagardinta vyno šlakeliu ir razinomis. Atskirai išverdami kukurūzai. Paduodama giliose lėkštėse su sultiniu ir kukurūzais. Aštrusis padažas patiekiamas atskirai. Kalėdiniam patiekalui boliviečiai vartoja jautieną, avieną ir vištieną.
Nepaprastai skanūs kepti virtos smulkiai pjaustytos mėsos pyragėliai su daržovėmis ir prieskoniais (Saltenja), valgomi šilti.
Ryžiai dažniausiai verdami ir valgomi karšti su sviestu, pienu, plonai pjaustytu sūriu.
Geriamas alus, grynas vanduo, romas, kava.
Žr. Pietų Amèrikos virtùvė

Reklama

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: