© Brazilijos virtuvė

7 Rgp


Brazìlijos Federãcinės Respùblikos virtùvė – valstybės Pietų Amerikos rytuose ir viduryje nacionaliniai patiekalai.
Tai kulinarinėmis tradicijomis turtingas patiekalų asortimentas.
Ekonominiu atžvilgiu Brazilija sparčiau vysto ekonomiką nei daugelis kitų Lotynų Amerikos valstybių. Kai atsikraustė europiečiai, dabartinės šalies gyventojai – indėnai – dar gyveno pirmykštės bendruomenės sąlygomis. XVI-XVII a. dabartinę Braziliją kolonizavo portugalai, kurie sunaikino senąją indėnų kultūrą, sugriovė jų buitį ir įdarbino juos plantacijose, namų ūkyje. Tik XIX a. pradžioje kolonija virto nepriklausoma valstybe.
Žemdirbystėje tradiciškai plėtojamas plantacijų ūkis, kurį įvedė dar kolonizatoriai. Žemės ūkio produkcija orientuota labiau į eksportą nei į vidaus rinką. Produkcijos gamyba geriau tvarkoma, pradedant auginimu, baigiant paruošimu realizacijai.
Pagrindinės žemės ūkio kryptys Brazilijoje – kavos, sojos pupelių, kakavos, ryžių, kviečių, kukurūzų, žemės riešutų, vaisių plantacijos, taip pat gerai išvystyta galvijininkystė ir žvejyba.
Daugiausia auginama kavamedžių, nes tai paaiškinama tuo, kad čia palankios gamtos sąlygos (purios ir derlingos dirvos, drėgnas atogrąžų klimatas). Brazilijoje didžiausias ne tik kavos, bet ir kakavos derlius visoje Lotynų Amerikoje.
Galvijai auginami daugiausia mėsai. Mėsa dažniausiai kepama virš karštos ugnies, kiek rečiau ruošiama kitaip – kaitinama riebaluose, troškinama ar verdama. Dažniausiai ruošiami pjausniai, tačiau Pietų Amerikos gyventojai maistui naudoja ir kitas raguočių dalis: inkstus, šonkaulius, liežuvius, žarnas.
Jautiena – dažno nacionalinio patiekalo sudedamoji dalis. Brazilų nacionalinis patiekalas (Frijoada completa) susluoksniuojamas iš ryžių ir juodųjų pupelių, dešros, jaučio liežuvio, šonkauliukų, pabarstomas mandžioka (augalas, primenantis krieno šaknį) ir papuošiamas apelsinų skiltelėmis.
Brazilijos gyventojai – aštraus maisto mėgėjai. Nacionaliniai šalies patiekalai – žuvies ragu, ant iešmo kepta mėsa, mėsa su pupomis ir lapiniais žalumynais, apkepta, įdaryta žąsis, pupelių piurė su manijoko miltais, riešutų sriuba (Sopa de Castanha do Para), žalių kukurūzų sriuba (Sopa de Milho Verde), pyragas su vištienos įdaru (Empadao de galinha), žuvies duona (Pao de peixe), švelnus Amazonės vaisių gėrimas (Guarana). Vietinis kokteilis (Caipirinja) gaminamas iš samagono (kašasa), smulkiai pjaustytų laimo vaisių, grūstų su vietiniu cukranendrių cukrumi, ir ledukų. Vietoj samagono pilama ir degtinė (Caipiroshka).
Brazilų virtuvės pagrindą sudaro ryžiai (arroz), pupelės arba pupos (feijao) ir manijokas (farofa). Skirtinguose Brazilijos regionuose viešpatauja palmių aliejus ir mėsos patiekalai.
Populiariausi mėsos valgiai – kepta kiaulienos filė (Lombo de porco), tiekiama su kopūstu, išvirtu pasūdytame vandenyje su aliejumi (prieš verdant kopūstas keliose vietose įpjaunamas) arba su virtomis džiovintomis pupelėmis, arba ryžiais su keptais kiaušiniais; virta vištiena, vadinama „Medžiotojų“ viščiuku (Frango a caçadora), papuošta su daržovėmis. Tradicinis padažas (Carioca) gaminamas iš aštrių raudonųjų pipirų (Malagueta), baltojo romo, citrinos arba acto, smulkintų petražolių, druskos.
Mėgstamiausia žuvis – konservuotos sardinės (Sardinhas em conserva) ir virtos krevetės (Camarad a Baïana). Sardinės į stalą tiekiamos kaip šaltas užkandis, o krevetės (camaroes) – su vandenyje virtais ryžiais ir įvairiausiais padažais.
Brazilijoje populiarus indėniškas troškintas valgis iš žuvies filė, krevečių, svogūnų, pjaustytų pomidorų, palmių aliejaus, druskos ir prieskonių (Moqueca), pagardintas kokoso pienu. Patiekiamas su ryžiais, maniokos miltais, aštriu padažu ir daržovėmis.
Brazilai grilyje paruoštą žuvį patiekia su bananais ir kokosų pienu (Peixe a delicia) arba keptus Amazonės žuvies gabalėlius pagardina citrinos užkulu (Picarucu ao forno). Iš jūros gėrybių šios šalies gyventojai gamina troškinį, paskanintą kokosų pienu. Šis patiekalas serviruojamas moliniuose induose (Mocueca).
Mėgstamiausi brazilų užkandžiai – įvairūs sumuštiniai, įdarytos alyvuogės, mažyčiai pyragėliai su krevetėmis arba vištiena, viščiukų kojelės.
Labai populiarūs vaisiai – laimo vaisiai, ananasai, bananai. Iš jų gaminami desertai (Hula hula – ananasas, kurio viduje vaisiai užpilti alkoholiu).
Saldieji patiekalai ruošiami iš cukranendrių produktų ir vaisių. Gerdami kavą, brazilai ragauja skanėstų: kokosų kremo, karamelinio pudingo, įvairių vaisinių pyragų. Itin egzotiško skonio – žalių bananų pyragas. Neįprastas ir juodojo šokolado bei aitriųjų paprikų derinys. Saldieji patiekalai – cukriniai pyragėliai (Bombocado), pyragėliai, persunkti sirupu (Papos de Anjo – „Angelų kąsneliai“) arba su kokoso riešutu (Quindim), arachisų kukuliai (Bolinhos), bananų pudingas (Pudim de Banana), baltas kremas (Manjar Branco), kuris tiekiamas atšaldytas, papuoštas vaisių (slyvų) želė.
Svarbiausi gėrimai – vanduo ir gazuotas mineralinis vanduo, rudasis ir šviesusis alus, matė ir kakava, natūralios arba fermentuotos vaisių sultys, vynas, likeris (gaminamas iš bananų, kakavos), o stipri natūrali juoda atšaldyta kava geriama bet kuriuo dienos metu (San Paulas). Kava panaši į dervą ir nė kiek neprimena europietiškos.
Mėgstami gaivūs svaigieji kokteiliai, maišomi su egzotiškų vaisių sultimis. Brazilams ypač patinka cukranendrių degtinė, sumaišyta su citrina, žaliąja citrina ir nerafinuotu cukrumi. Šis gėrimas, dar vadinamas baltuoju romu, retai gurkšnojamas grynas. Brazilai geria daug alaus, bet taip pat mėgsta vaisių sultis, kakavą.

Reklama

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: