© Brunėjaus virtuvė

7 Rgp


Brunėjaus Sultonãto virtùvė – sultono valdomos valstybės Pietryčių Azijoje, Borneo saloje, nacionaliniai patiekalai.
Šalis ribojasi su Malaizija ir Pietų Kinijos jūra. Borneo sala – viena didžiausių Malajų salyne ir trečia pagal dydį pasaulyje. Šioje saloje įsikūrusios trys šalys – Brunėjus, Malaizija ir Indonezija.
Brunėjaus virtuvėje dominuoja arabų, kinų, indų valgiai, o tradicinė virtuvė šiek tiek panaši ir į Malaizijos kulinariją.
Ryžiai – raciono pagrindas. Tai prėskas maistas, patiekiamas kaip garnyras, išryškinantis pagrindinio patiekalo skonį. Kartais ryžiai nuspalvinami natūraliais dažikliais, verdami sultinyje arba garuose, apkepinami su pagardais ir daržovėmis, troškinami vandenyje arba kokosų pienu, o desertams – verdami kokosų piene ir maišomi su bananais ir kitais vaisiais, daromi ryžių traškučiai, ryžių pyragas (Ketupat), ryžių makaronai (lakštiniai), apkepai iš ryžių miltų ir ryžių pudingai, į stalą paduodami kepti su įvairiais ingredientais arba su daržovėmis, gausiai pagardinti padažu.
Nacionalinis patiekalas – virtų ryžių ir žaliųjų pupelių mišinys, paskanintas padažais, paduodamas prie daugelio valgių.
Vyrauja švieži vaisiai, riešutai (kokosai, migdolai), daržovės, ryžiai ir prieskoniai (ypač aitrioji paprika (chilli)). Su aitriąja paprika ruošiama daug padažų, kurie turi bendrą pavadinimą – pagardas (Samba), o antrasis žodis atspindi sudėtį, pavyzdžiui, aitriosios paprikos, aliejus, česnakai, krevetės (bajak); aitriosios paprikos, svogūnai ir cukrus (manis).
Kaip ir kituose Pietų bei Rytų Azijos regionuose, galvijų mėsa vartojama retai, tačiau vištiena ir kita paukštiena, žuvis ir jūrų produktai – Brunėjaus kulinarijos pagrindas. Aštrūs valgiai – virta vištiena (Karri Laksa) su kario padažu, vištos šašlykai (Sati Ajam) su tirštu saldžiuoju arachių padažu, vištienos sriuba (Soto Ajam), virta aviena (Cambing) su žalumynais, kepta jautiena (Rendang) su riešutais arba trošinta mėsa, jautienos arba paukštienos šašlykai (Satay), keptos krevetės ir moliuskai, ryžiai su kiaušiniais ir sūdyta žuvimi (kartais kaip omletas), kepta žuvis su krevetėmis, avokadų-kokosų ledai, šokoladinis keksas, kepta žuvis (lašiša, tunas) (Malu Abulthiyal).
Populiarūs patiekalai – pasirinktos mėsos (vištiena, žuvis, jautiena ir kt.) gabalėliai (Satay), suveriami ant bambuko lazdelių ir kepami ant grotelių, taip pat tofu.
Didžiulis įvairiausių daržovių ir vaisių pasirinkimas. Tai bambuko ūgliai, soja, kokosų pienas, bananai, papajos, ananasai, durijai, rambutanai ir kiti egzotiniai vaisiai. Vienas iš būdingiausių vietinių daržovių – vigna („ilgoji pupa“) (Vigna sinensis). Tai iki 3 m ilgio augalas, kurio valgomoji ankštis vartojama kariui ir daugeliui kitų patiekalų.
Tradiciniai valgiai šalyje – vištiena su česnakais, įvyniota į pandano lapus (Serondeng Pandag), jautiena su daug prieskonių ir bulvėmis (pupelėmis) (Daging Masak Lada Hitam), trošintos krevetės su aitriosiomis paprikomis ir kokosų pienu (Udang Sambal Seral Bersantan), mėsos valgis (Beriani), ruošiamas iš daugybės produktų (vištienos ar jautienos, česnakų, cinamono, riešutų, kario, imbiero), vegetariškas patiekalas (Urap), ruošiamas iš pupelių, morkų, bambukų, kopūstų, kokosų, svogūnų, Sambel ulek padažo, druskos ir citrinų sulčių.
Populiariausias padažas – Sambel ulek, gaminamas iš įvairių maisto ingredientų (aitriosios paprikos, bambuko šaknų, riešutų, askaloninių česnakų).
Alkoholiniai gėrimai uždrausti.
Plg. Indonèzijos virtùvė, Maláizijos virtùvė

Advertisements

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: