© Butano virtuvė

7 Rgp


Butãno Karalỹstės virtùvė – valstybės Pietų Azijoje (Himalajuose), besiribojančios su Indija ir Kinija, nacionaliniai patiekalai.
Rytinėje Butano dalyje auginami kviečiai (vyrauja miltiniai valgiai, ypač makaronai), o pietinėje dalyje – kukurūzai, ant bambukų džiovintos kukurūzų sėklos. Auginamos obelys, ryžiai, grikiai, šparagai.
Butano virtuvė paprasta ir artima kaimyninių šalių kulinarinėms tradicijoms. Šalies virtuvėje dominuoja aštrieji pipirai, kuriais gardinami visi patiekalai. Aitriosios paprikos – prieskonis ir daržovė. Su aitriosiomis paprikomis ruošiama daugybė salotų, gaminamos įvairios pastos.
Svarbiausias produktas – ryžiai, gardinami aitriosiomis paprikomis, kartais šafranu, ruošiami įvairūs patiekalai su daržovėmis, įvairiais padažais, sviestu ar aliejais. Nors į šalį įvežama baltųjų ryžių produktų, tačiau vietiniai gyventojai labiau vertina vietinius ryžius, auginamus plantacijose, kalnuotuose šlaituose. Ryžiai verdami, kepami, iš jų ruošiami plovai, veliami miltuose ir vartojami sriuboms bei garnyrams.
Kalnuotuose rajonuose ryžiai pakeičiami kviečiais, iš kurių daromos košės arba daržovių valgiai su galvijų taukais, virtomis bei keptomis bulvėmis. Beveik kiekvienas patiekalas paskaninamas aitriosiomis paprikomis, sviestu ar aliejumi, žalumynais, pupelėmis ir padažu.
Nacionaliniai butaniečių valgiai – aliejuje su pagardais bei sūrio padažu troškintos pipirų ankštys ir apkepinti grybai su sūriu. Sūris apskritai paplitęs komponentas Butano virtuvėje.
Patys populiariausi pieno produktų valgiai – karvių pieno sūris (Datse) ir specifinis jakų sūris, kuris pjaustomas mažais gabaliukais, kurie džiovinami. Visada valgiai patiekiami su daržovėmis ir plonais ryžių, kukurūzų arba kvietinių miltų paplotėliais.
Vegetariškas, tačiau labai aštrus butaniečių troškinys (Ema datshi) – aitriųjų paprikų sūris, valgomas užgeriant vandeniu, su indiška duona (Parathas) arba raudonaisiais ryžiais. Sūris – daugelio patiekalų sudėtinė dalis. Pavyzdžiui, virtinukai su sūrio įdaru (Momos may).
Butano religija draudžia skersti gyvulius, tačiau pagal specialią licenciją induistams leidžiama vartoti importuotą mėsą. Populiariausia mėsa – jakiena, tačiau vartojama ir kiauliena bei kiaulienos riebalai. Iš jakų pieno gaminami sūriai. Vištiena ir jautiena vartojama rečiau. Žuvis importuojama iš Indijos. Dažnai vartojami grybai, kurių Butane apie 400 rūšių.
Nacionaliniai patiekalai – kiauliena (Phak sha phin tshoem) su ryžių makaronais, jautienos troškinys (No sha huentseu) su špinatais, viščiukas (Ba sha maroo) česnakų ir sviesto padaže, makaronų sriuba (Thukpa), patiekiama su mėsa (populiari ir Tibete, Nepale, kai kuriuose Indijos regionuose). Pusryčių užkandis (Ezay) gaminamas iš aitriųjų pipirų, svogūnų, pomidorų ir naminio sūrio. Užkandis panašus į meksikietišką salsa, valgomas gurkšnojant arbatą.
Geriamas vanduo, arbata (Suja) su druska ir sviestu, taip pat ryžių, kviečių, miežių arba kukurūzų distiliatas (Ara).

Advertisements

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: