© Dominikos virtuvė

7 Rgp


Dominìkos Respùblikos virtùvė – valstybės Vest Indijoje, Dominikos saloje (M. Antilų salų grupė), nacionaliniai patiekalai.
Šiaurėje šalis skalaujama Atlanto vandenyno, pietuose – Karibų jūros, rytuose valstybę kerta kanalas de la Mona, vakaruose šalis ribojasi su Haičiu. Artimiausi Dominikos Respublikos kaimynai yra Kuba, Jamaika ir Puerto Rikas. Pusė Dominikos ploto užima aukšti kalnai, likusi dalis padengta tropiniais miškais.
Dominikos Respubliką 1492 m. gruodžio 5 d. atrado Kristoforas Kolumbas. Atrasta sala buvo pavadinta „La Espanola“, tačiau vietiniai gyventojai ją vadino „Quisqueya“ (išvertus reiškia „visų žemių motina“).
Dominika – ūkininkų kraštas. Svarbiausios žemės ūkio kryptys – bananų, kokoso palmių (kokoso riešutų), citrusų, cukranendrių, daržovių, ankštinių, manijokų, batatų, bulvių, kakavmedžių, kukurūzų, mangamedžių auginimas. Auginama galvijai, kiaulės, avys, ožkos. Užsiimama žvejyba. Pusiau amatinėse įmonėse gaminama vaisių sultys, vaisių konservai, eterinis aliejus, romas, kopra.
Tris šimtmečius šalį valdė ispanai ir portugalai, todėl daug patiekalų turi ispanišką, portugališką kilmę ir pavadinimus. Patiekalai gaminami iš gaivaus ir šviežio maisto. Tradiciniai patiekalai ruošiami iš mėsos, paukštienos, jūros produktų, ryžių, pupelių.
Tradicinė šalies virtuvė turi panašumų su Europos, Afrikos ir Karibų kulinarinėmis tradicijomis. Daug vartojama vietinių produktų (pupinių daržovių, bananų ir kt.). Jūros gėrybių, žuvies patiekalai dažniausiai aštrūs. Didžiulis mėsos, daržovių ir vaisių asortimentas.
Nacionaliniai patiekalai – ant iešmo kepta kiauliena (Pastel en hoja), valgis iš ryžių, pupelių ir keptų bananų (La Bandera), patiekiamas su troškinta mėsa ir daržovėmis, mėsos ir daržovių troškinys (Sancocho), ruošiamas iš skirtingų rūšių mėsos (nuo kiaulienos iki jūros gėrybių) bei įvairiausių daržovių. Patiekalas (troškinys) iš septynių rūšių mėsos vadinamas Sancocho prieto.
Mėgstama tiršta sriuba (Asopao), pagaminta iš mėsos, ryžių bei daržovių, troškinta duobėje kiaulės skerdena. Vištiena – populiariausia mėsa saloje, ypač sumaišyta su ryžiais (Arroz con pollo), taip pat troškinta vištiena su daržovėmis ir žalumynais. Garnyras – ryžiai ir raudonosios pupelės, manijokas, bananų ir svogūnų piurė ir įvairios salotos.
Nuolat ant stalo būna tradiciniai manijokų paplotėliai (Kasabe) su įdarais arba be jų, pakepinti bananų gabalėliai. Nors didžiulis žuvies ir jūros produktų pasirinkimas, tačiau tik kavinėse ir restoranuose žuvis dažniausiai kepama ant iešmų arba grotelių, apkepama kokosų trupinėliais arba su kokosų pieno padažu (Peskado kon koko), ruošiami krabai.
Ryžiai – pagrindinis produktas, patiekiamas įvairiais būdais. Skirtingi ryžių patiekalai su įvairiomis daržovėmis ir mėsa vadinami Locrio ir moro. Tradiciniai skanėstai – bandelės su mėsos arba sūrio įdaru (Pastelitos) ir malta jautiena (Quipes), apvoliota susmulkintuose kviečiuose. Labai skanus valgis – kiaulienos sumuštinis (Chimichurris), pagamintas iš mėsos, keptos ant iešmo.
Valgomos dešrelės (Longaniza), troškinta ožkiena, žuvis su kokosų pienu ar kokosų padažu, pyragėliai (Bunuelos), jūros gėrybės.
Gausybė tropinių vaisių – bananų, kokosų, ananasų, gvajavų, mangų, žaliųjų citrinų ir kt. Jie valgomi švieži, spaudžiamos sultys, gaminami vaisiniai kokteiliai.
Daug suvartojama bananų (pvz., bananų piurė (Mangu), valgoma pusryčiams). Bananai (tam tikra platanų rūšis) verdami, kepami, troškinami, sūdomi. Populiarūs saldūs patiekalai iš bananų, įvairios salotos su jais, bananų košė (kuri konsistencija, spalva ir skoniu panaši į bulvių košę). Ruošiamas pieno ir kokosų desertas (Pinionate).
Nacionalinis gėrimas – 15 rūšių romas (populiariausios iš jų – Brugal, Barselo, Bermudes), geriamas su kokakola. Tai dažniausiai tamsios spalvos klasikinis auksinio atspalvio ir šviesus (baltas, citrinos skonio) romas, kuris geriamas grynas ir pilamas į kokteilius arba su ledukais.
Originalų skonį turi ir tradicinis alkoholinis gėrimas iš fermentuotų sulčių (Pru). Populiariausia vietinio alaus rūšis – La Presidente, Quisqueya, Bohemia. Tipiški gėrimai – įvairios vaisių (papajų, kokosų pieno, apelsinų, ananasų ir kt.) sultys, egzotiniai kokteiliai, kava (ypač kavos rūšis – Santo-Domingo), importinis vynas (ypač atvežtas iš Čilės).

Reklama

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: