© Džibučio virtuvė

7 Rgp


Džibùčio Respùblikos virtùvė – valstybės Afrikos šiaurės rytuose (tarp Etiopijos ir Somalio), prie Raudonosios jūros Adeno įlankos, nacionaliniai patiekalai.
Ribojasi su Eritrėja, Etiopija, Somaliu, o Bab el Mandebo sąsiauris skiria šalį nuo Jemeno. Didžiąją dalį teritorijos sudaro dykumos ir pusdykumės. Paplitusi klajoklinė gyvulininkystė.
Džibučio virtuvės istorija nėra labai gerai žinoma. Maisto kultūrą suformavo arabai, portugalai, indai, britai. Iš arabiškos virtuvės atkeliavo prieskoniai (cinamonas, šafranas ir kt.), jų dėka išpopuliarėjo granatų sultys, naudojamos kai kuriems patiekalams pagardinti. Indai šią virtuvę paįvairino kariu, pasiūlė įvairių daržovių patiekalų, sriubų, ypač tapo mėgstama lęšių sriuba. Portugalai suteikė žinių apie maisto marinavimą ir kepimą, jų pastangomis šalyje išpopuliarėjo ananasai, citrinos, apelsinai, pomidorai, kukurūzai, įvairūs pipirai, bananai. Adeno įlankoje gausu žuvies ir kitų jūrų gyventojų.
Pagrindinis maistas Džibutyje yra duona (vadinama injera), kuriai pagaminti miltai sumaišomi su vandeniu, tešla kelias dienas fermentuojama. Dėl šio proceso duona įgauna šiek tiek rūgštoką skonį. Po fermentacijos iš paruoštos masės daromi blynai, kepami ant specialios elektrinės krosnies, o vargingiau gyvenantys džibutiečiai ją kepa pagal senas tradicijas – ant iš molio pagamintų lėkščių, mogogo krosnyse. Injera duona yra lyginama su prancūzišku sklindžiu (crépe), indiškąja dosa bei meksikietiškąja tortilla.
Džibutyje, kaip ir daugelio Azijos, Afrikos šalių virtuvėse, vertinami troškiniai ar lengvai apvirtos daržovės. Pavyzdžiui, pikantiškam įvairių daržovių troškiniui (Yetakelt W’et) pagaminti naudojami svogūnai, česnakai, saldžiosios paprikos, pomidorai, pupos, pomidorų pasta, bulvės, morkos, prieskoniai. Daržovės patroškinamos, paskaninamos druska, pipirais, petražolėmis. Valgomos su duona (injera) ir jogurtu arba varškės sūriu.
Labai populiarus iš įvairių prieskonių paruoštas patiekalas (vadinamas „berberų padažas“), kuriam naudojama labai daug ingredientų: kmynų, gvazdikėlių, kardamono, juodųjų bei kvapniųjų pipirų, džiovintų svogūnų, aitriųjų pipirų, imbiero, česnako miltelių, ožragės, meksikietiškų prieskonių, muskato riešutų, riešutų aliejaus, sauso raudonojo vyno. Kmynai, gvazdikėliai, kardamonas, juodųjų pipirų grūdeliai, ožragė skrudinami keptuvėje iki tol, kol pajuntamas sėklų aromatas. Tuomet viskas atvėsinama ir kartu su kitais ingredientais (išskyrus aliejų bei vyną) sumalama virtuviniu malūnėliu. Vėliau supilamas aliejus, vynas, įdedama kajeno pipirų aitrumui suteikti, sudedama į plastikinius indelius ir dedama į šaldytuvą. Skanaujama su duona, su mėsos patiekalais, taip pat naudojama patiekalų skoniui paįvairinti.
Bananų blyneliai pagal džibutiečius ruošiami paprastai ir greitai. Daromi iš gerai sunokusių bananų, ryžių arba kvietinių miltų, cukraus. Prieš tai imama ištirpinto arbatiniuose šaukšteliuose vandens, arbatinio šaukštelio muskato riešutų ir aliejaus.
Šakute sutrinami bananai, suberiami pasirinkti miltai, supilamas ištirpintas cukrus ir muskatas. Įpilama šiek tiek vandens, jei reikia. Gerai išmaišoma, daromi blyneliai ir kepama tol, kol jie įgauna auksinę spalvą.

Reklama

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: