© Filipinų virtuvė

7 Rgp


Filipìnų Respùblikos virtùvė – antro pagal dydį salyno pasaulyje, esančio Pietryčių Azijoje, nacionaliniai patiekalai.
Salyne yra apie 7100 salų. Ilgus šimtmečius salynas priklausė Ispanijai, tačiau po Ispanijos ir Amerikos karo atiteko Jungtinėms Valstijoms. Nepriklausomybę Filipinai atgavo po Antrojo pasaulinio karo. Salyno istorija lėmė šalies maisto (šiek tiek kiniško, ispaniško ir amerikietiško) egzotiškumą. Filipinų virtuvė pasižymi patiekalų švelnumu ir saikingumu.
Auginami ryžiai, kukurūzai, kokosų palmės, cukranendrės, tabakas, tropiniai vaisiai, daržovės, kava ir kakava.
Skiriami keli tradiciniai filipiniečių maisto gaminimo būdai:
– pagrindiniai žuvies ir mėsos patiekalų ingredientai yra actas, pipirai ir česnakai (toks maisto gaminimo būdas vadinamas adobo);
– valgiai verdami kokosų piene (toks maisto gaminimo būdas vadinamas guinataan).
Kaip ir daugelyje Azijos šalių, Filipinuose ryžiai – pagrindinis maistas. Ryžiai ir žuvis salyne dažnai valgomi pusryčiams, tačiau rytais populiariausios yra aštrios dešrelės (Longaniza). Pusryčiams valgomi ir kepti kiaušiniai. Prie jų dažnai patiekiama filipiniečių duona (Pan de Sal). Kepti ryžiai valgomi tris kartus per dieną.
Kinų įtaka akivaizdžiausia virtuvėje, kur naudojama daug įvairių rūšių makaronų. Verdamos kiniškos sriubos. Valgomas nacionalinis ispanų virtuvės patiekalas – paelja. Paplitęs greito paruošimo maistas.
Iš vietinių patiekalų populiarus saldus valgis (suman), kuris gali būti įvairių rūšių. Skaniausias jų yra lipnūs ryžiai, garinami bambuko viduje ir patiekiami su kokoso drožlėmis ir cukrumi. Kitas suman patiekalas gaminamas iš bananų, įvyniotų į bananų lapus ir virtų vandenyje.
Dažniau geriama kava arba kakava nei arbata. Per priešpiečius ir pietus valgoma daug ir sočiai. Ant stalo dedami keturi ar penki patiekalai – sriuba, žuvis, mėsa, švieži vaisiai ir saldus desertas. Tarp priešpiečių ir pietų Filipinuose yra valgymo metas, kuris vadinamas merienda. Tai primena anglišką arbatos pertraukėlę. Valgomi sumuštiniai su arbata, lengvi daržovių užkandžiai, desertai, pagaminti iš kokosų pieno, ananasų ar kitų tropinių vaisių.
Filipiniečiai linkę valgyti tik šviežias žuvis ir jūrų produktus (krabus, krevetes, moliuskus), kuriuos pagardina padažais ir valgių priedais. Dažniausiai tai – acto, Provanso majonezo ir prieskonių mišinys, kuris kartais pakepinamas, kartais papildomas svogūnais ir įvyniojamas palmių lapuose.
Tradicinis švenčių valgis – paršiukas, įdarytas tamarindų lapais ir iškeptas ant anglių (Lechon).
Kokosai naudojami ruošiant egzotinius patiekalus, pavyzdžiui, mėsa ir daržovės su kokosų pienu (Guinatan), o kokosų riešutai – gaminant desertus, pavyzdžiui, ryžių, cukraus ir kokosų pieno pudingas (Bibingka), keptas orkaitėje ir papuoštas šviežiais padruskintais anties kiaušiniais, desertinis džemas (Macapuno).
Populiarūs nacionaliniai patiekalai – kiaulienos, vištienos ir grybų apkepas (Pankitmolo) su vištienos arba mėsos sultiniu, žalios žuvies salotos (Kilawin), panašios į meksikietiškąsias, tačiau gardesnės, mėsos (dažnai paukštienos) patiekalai (Pipiran ir Kari-kari) su „annatto“ sėklomis ir kepintais riešutais, sultinys su moliuskais arba krevetėmis (Siniganga), pagardintas vaisiais.
Pagal Adobo būdą gaminami marinuoti kiaulienos ir vištienos gabalėliai su česnakais, prieskoniais ir ryžiais, kepti marinuoti kalmarai, valgomi su biriais ryžiais, apkepinti ir virti baklažanai. Dažniausiai naudojami ingredientai – vyno actas, sojų padažas, česnakai, juodieji pipirai, laurų lapeliai, augalinis aliejus, kukurūzų krakmolas.
Vartojama jautiena (Karabao). Daug egzotinių patiekalų. Tai marinuoti mangų vaisiai, pomidorai, kepti aguročiai, trinti kokoso riešutai ir duonmedžio vaisiai. Patiekalams vartojamas aštrieji pipirai. Maistas ruošiamas palmių aliejuje.
Populiariausi vaisiai – kokoso riešutai, duonmedžio vaisiai.
Filipinuose nėra arbatos gėrimo tradicijų, tačiau populiarūs tirpūs gėrimai (2 ar 3 viename).

Reklama

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: