© Gruzijos virtuvė

7 Rgp


Grùzijos virtùvė – valstybės Užkaukazės viduryje ir vakaruose nacionaliniai patiekalai.
Pagrindinės žemės ūkio kryptys – javų, techninių augalų, bulvių, daržovių, vynuogių, vaisių ir arbatos auginimas. Svarbiausia maisto pramonės produkcija – mėsa, taukai, aliejus, konservai, arbata, vynuogių vynas, šampanas, smulkus cukrus.
Tai aštrūs, riebūs, aromatingi patiekalai. Skonį ir aromatą valgiams suteikia prieskoniniai bei kvapnūs žalumynai, daržovės ir jų lapai. Paplitę prieskoniai – imbieras, mėtos, žalios ir džiovintos raugerškio uogos, apyniai, bazilikas, peletrūnas, česnakai, svogūnai, pipirai, cinamonas. Žolelės naudojamos ir po vieną, ir įvairūs jų mišiniai. Prieskoniai ir žolelių mišiniai naudojami gaminant pačius įvairiausius patiekalus: sūrius, sriubas, mėsos ir žuvies valgius.
Gruzijos virtuvė skiriama į dvi dalis – vakarų ir rytų. Viena šio skirstymo priežasčių yra skirtingas didelės šalies kraštovaizdis: nuo šalčių ir ledu padengtų kalnų viršūnių, drėgmės ir sniego kalnuose, pavasarinių žolelių ir gėlių kalnų papėdėse, iki saulės ir palmių pajūryje. Krašto kulinarinėms tradicijoms įtakos turėjo ir atskiri regionai, kurie dabar Gruzijai nebepriklauso.
Populiariausia sriuba šalyje – sultinys (charcho) iš jautienos ar avienos ragu, gausiai pagardinta česnaku (rečiau – vištienos sriuba (chachochbili)). Dažniausiai ji valgoma rytais, nes yra labai soti ir maistinga. Gruzijoje mėgstamos mėsiškos, pieniškos, vegetariškos ir kitos sriubos. Jos nėra nei labai tirštos, nei labai skaidrios, nes į sriubas gruzinai deda kiaušinio. Iš paukštienos – vištienos arba kalakutienos – verdamas sultinys (chichirtma), pagardintas miltais, acto ir kiaušinių mišiniu, pakepintais svogūnais, šašlykai (mcvadi).
Gruzinų virtuvės patiekalai nėra labai aštrūs, tačiau aromatingi ir švelnūs. Aštrūs patiekalai gaminami tik atskiruose Gruzijos rajonuose (pvz., Mergelijoje ir anksčiau Gruzijai priklausiusioje Abchazijoje).
Rytų Gruzijoje kvietinė duona iš mielinės tešlos kepama didžiulėse įvairių cilindro formų induose, o ant dugno kuriama ugnis, Vakarų Gruzijoje – kukurūzų duona (mchadi), kepama molinėse keptuvėse. Abchazijoje duona pakeičiama tiršta kukurūzų koše (gomi).
Gruziniška duona kepama šamotinių plytų apvalioje elektrinėje krosnyje, kuri įkaista iki 400 °C. Vienu metu ant vidinių sienelių galima prilipdyti ir kepti 34 gruziniškos duonos papločius. Šviežiai malti kvietiniai miltai maišomi su vandeniu, pridedama mielių, kildinama tešla ir formuojami (kočiojami) pailgi paplotėliai. Atidengiama karščiu alsuojanti krosnis ir paplotėliai priplojami prie vidinės sienelės. Iškepti traukiami specialiu kabliu.
Visiems patiekalams – salotoms, padažams, sriuboms, saldumynams – gardinti naudojami riešutai. Žuvis maisto gaminimui gaudoma jūroje ir upėse.
Gruzinų virtuvė didžiuojasi aštriu padažu su riešutais ir pagardais, kuriuo užpilama virta paukštiena.
Įvairių rūšių sūriai – būtina puošmena ant gruzinų stalo. Vakarų Gruzijoje populiarūs sluoksniuoti sūriai (suluguni), patiekiami apvalių kukulių formos (panašiai kaip itališkoji mozarela), o Rytų Gruzijoje – žymiai kietesni ir aštresni sūriai, gardinami įvairiomis žolelėmis ir prieskoniais. Skirtingose šalies dalyse su skirtingais įdarais gaminami paplotėliai (pyragėliai) su sūriu (chaciapuri), kurie yra tradicinis patiekalas, koldūnai (chinkali).
Sūdomos ir marinuojamos daržovės atsargai: pipirai, pomidorai, agurkai, kopūstai. Iš vynuogių ir riešutų gaminami dešros pavidalo saldumynai.
Neįvairus saldumynų pasirinkimas. Dažnai atskirai valgomi vaisiai ir riešutai. Tradicinis naujametinis skanumynas – plokšti riešutiniai saldainiai.
Sriuboms, karštiems ir šaltiems patiekalams naudojami graikiški riešutai ir migdolai.
Labai vertinama kepta ir troškinta aviena arba jautiena. Gruzijos rytuose vartojama daugiau taukų, kvietinė duona, kuri kepama didžiuliuose cilindriniuose ąsočiuose, verdami mėsėčiai su aštriais prieskoniais. Gruzijos vakarinėje dalyje mėgstama kukurūzų duona, kai kur vietoj duonos – tiršta kukurūzų košė. Pajūryje paplitę aštrūs valgiai, valgiai iš paukštienos.
Paukštiena (viščiukai, vištiena, kalakutiena, antiena ir fazaniena) dažniausiai kepama, apkepama (troškinama), verdama. Kepama ir troškinama pomidorų padaže su svogūnais, vynu arba vyno actu, citrinos sultimis, žalumynais ir pagardais. Atskirai paduodamas padažas, arba salotos.
Visoje Gruzijoje mėgstamiausias šašlykas, padažai su riešutais ir specijomis, vištienos arba kalakutienos sultiniai, paskaninti miltais, išmaišytais su kiaušiniais ir svogūnais. Didelį populiarumą turi valgiai iš jautienos kojų su svogūnais, valgomi rytais.
Šašlykas – ant iešmo kepami mėsos gabalėliai. Skirtinguose šalies regionuose šašlykas skirtingas, pavyzdžiui, vakarinėje Gruzijos dalyje populiaresnis paukštienos šašlykas. Prie mėsos patiekalų siūloma adžikos (ypatingo padažo, gaminamo iš įvairių daržovių ir prieskonių) ir grubios kukurūzų duonos.
Mėgstamiausias žvėrienos patiekalas – muflono šlaunies šašlykas (keptas antrasis patiekalas), kepamas žarijų kaitroje.
Gruzijoje paplitęs paprotys kiekvieną kartą pietums ir vakarienei tiekti išvalytus ir nuplautus žalumynus (priklausomai nuo sezono – petražoles, salotas, mėtas, bazilikus, žalius svogūnus ir t. t.). Prie žalumynų duodami ridikėliai, ridikai, pomidorai, agurkai ir pipirai.
Labai mėgstami valgių priedai: prieskoniai, uždarai ir padažai.
Visada prieš pietus ir vakarienę duodama daržovių užkandinės, paprastai sūrūs, marinuoti. Kiti užkandžiai – virti žuvų ir mėsos produktai, tiekiami šaltai (vištiena, jautiena, šerniena, kiauliena, paršiena), taip pat aštrūs subproduktai, dešros, kumpiai kartu su aštriais padažais.
Mėgstamiausi namie gaminami patiekalai – chaciapuri – duona, įdaryta varške, baklažanai ar cukinija su česnakais, čadai – kukurūzų miltų paplotėliai, bazė – vištiena su graikinių riešutų padažu.
Geriami natūralūs pusiau saldūs (Kindzmarauli, Akašeni) ir sausi (Mukuzani, Saperavi) vynai, mineralinis vanduo (Borjomi).
Pusiau saldūs vynai gaminami iš sunokusių, tačiau nepernokusių vynuogių. Jų kvapas – švelnus, malonus ir gaivus, primena miško uogų, vyšnių, juodųjų serbentų, granatų niuansus, skonis – lengvas, aksominis su juntamu vaisiškumu, juntamais uogų tonais, o spalva – raudona, tamsiai raudona arba vidutinio tamsumo vyšnių raudona.
Sausų vynų spalva – tamsi raudona, sodri, kvapas – malonus, specifinis, švelnus su tamsių uogų atspalviais, o skonis – aitrokas, švelnus, harmoningas, juntami stiprūs taninai.
Gruzinų tautiniai valgiai – mėsiška ryžių sriuba su pomidorais ir ankštiniais pipirais (charcho), mėsiška svogūnų sriuba su tryniais (chichirtma), kepta žuvis su riešutų padažu, kepti viščiukai (tabaka), pupelių apkepas su kiaušiniais (lobio), pyragėliai su sūriu (chaciapuri), vištienos mėsėčiai (chinkali) ir kiti.
Žr. Nepriklaũsomų Valstýbių Sándraugos virtùvė

Reklama

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: