© Gvatemalos virtuvė

7 Rgp


Gvatemãlos virtùvė – tautos, gyvenančios Centrinėje Amerikoje, nacionaliniai patiekalai.
Ribojasi su Meksika šiaurėje, Hondūru ir Salvadoru pietryčiuose, Belizu šiaurės rytuose, su Ramiuoju vandenynu ir Karibų jūra.
Pagrindinės žemės ūkio kryptys – kavamedžių, bananų, cukranendrių, kukurūzų, kviečių, sorgų, pupelių ir ryžių auginimas. Svarbiausia maisto pramonės produkcija – kiaulienos, jautienos ir veršienos, avienos, kavos gamyba.
Gvatemalos virtuvė – tipiška Majų kulinarija, artima kaimyninių šalių – Meksikos, Hondūro ir Salvadoro – kulinarinėms tradicijoms. Didžiulę įtaką padarė ir ispanai, prancūzai bei indai.
Gvatemalos nacionalinės virtuvės pagrindą sudaro daržovės (daugiausia kukurūzai, pupos), ryžiai ir citrusiniai vaisiai (ypač bananai), kepta mėsa (ypač paukštiena), kava, apvalūs ploni kukurūzų paplotėliai su mėsa, sūriu (tortiljos), aštriųjų pipirų padažai, žalumynai ir pagardai.
Bananai gvatemaliečiams – pagrindinis maistas, kaip europiečiams bulvės. Jie valgomi švieži, patiekiami kepti (pomfi), valgomi su majonezu kaip salotų pakaitalas, verdamas bananų kompotas, dažnai gaminamas valgis (Mansanitas de papa), imituojantis obuolius. Kepti driežai – vietinių gyventojų delikatesas.
Nacionaliniai Gvatemalos patiekalai – ridikėlių salotos (Picado de Rabano), paruoštos su mėtomis, apelsinų ir citrinų sultimis, juodųjų pupelių tyrė (Frijoles Negros Volteados), tradicinė ryžių sriuba (Arroz Guatemalteco), gaminama iš tamsiųjų ryžių, morkų, salierų, saldžiųjų paprikų ir žaliųjų žirnelių, aliejuje kepti tešlos kukuliai (Bunuelos), patiekiami saldžiame medaus sirupe, apibarstomi cinamonu ir cukraus pudra.
Šalies vidaus rajonuose viešpatauja Senovės indėnų virtuvė, kurioje daugelis receptų išlikę dar iš seniausių Amerikos civilizacijų – majų laikų. Maistui vartojamos jukos šaknys ir palmių šerdys, gaminami žvėrienos patiekalai, vištienos ir daržovių sriuba. Miestuose ir restoranuose dominuoja kinų ir meksikiečių virtuvės, o kaimo kulinarijoje – juodosios pupelės ir kukurūzai, iš kurių verdama sriuba, nuovirai, daroma pasta, kepama su pomidorų padažu ir pagardais, maišoma su ryžiais arba troškinama.
Ploni nerūgščios (prėskos) tešlos kukurūzų ar kviečių paplotėliai, įdaryti mėsa, daržovėmis, žuvimi, jūros produktais, valgomi kepti ant metalinio lakšto, padėto virš ugnies. Jie turi įvairius pavadinimus (pvz., Kesadiljas, Tostado). Populiari kukurūzų košė, virti kukurūzai.
Vertinamas medus, avokadai, bananai, papajos, cinamonas, kukurūzai, česnakinis sviestas (Mantequilla de ajo casera), bananų duona (Pan de Banano), apelsininis apkepas (Flan de naranja).
Vietiniai patiekalai – bananų lapuose apkepta mėsa (Tamale) su bulvėmis arba kukurūzais, pupelių ir daržovių piurė (Maleta), kepta žuvis su pupelėmis ir ryžiais (Kasamento).
Desertui kepami ryžių pyragėliai, kvietiniai paplotėliai (buritai) su saldžiuoju įdaru arba sūriu, traškučiais, cukruotais vaisiais, bandelės su cinamonu, kremu, ledai, šokoladinė kava, bananai su šokoladiniu glaistu arba plakta grietinėle.
Geriamas alus, grynas vanduo, romas, ryžių ir bananų gėrimas, vaisių sultys, kava. Nacionaliniai gėrimai – kava ir kaktusų degtinė (Quetzalteca). Juoda, tačiau nestipri kava, ruošiama iš arabikos – kavos rūšies, gaunamos iš arabiško kavamedžio, geriama labai dažnai. Maltos pupelės turi subtilų egzotišką vaisių prieskonį. Nedaug išgeriama arbatos. Kaip ir visoje Lotynų Amerikoje, populiaresnė paragvajinė arbata (matė).
Žr. Centrìnės Amèrikos virtùvė

Reklama

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: