© Haičio virtuvė

7 Rgp


Haìčio Respùblikos virtùvė – valstybės Šiaurės Amerikoje (Antilų salose, Karibų jūroje, Ispanjolos salos vakarinėje dalyje) nacionaliniai patiekalai.
Ribojasi su Dominikos Respublika, kuri užima kitą salos dalį. Auginama kava, pupelės, sorgai, kukurūzai, ryžiai, apelsinai, mangamedžių vaisiai.
Haičio virtuvės pagrindą sudaro ryžiai, pupelės, daržovės. Haičio virtuvė labai įvairi, didelę įtaką padarė prancūzai, ispanai, Afrikos žemynas, Karibų tradicijos. Maistas nėra labai aštrus, nors kai kurie valgiai gardinami pikantiškais prieskoniais. Labiausiai vertinami aitriųjų pipirų rūšys, žuvis, kalakutiena. Daugelis patiekalų valgoma be duonos, tačiau su bananais ir batatais.
Patiekalams gaminti dažniausiai naudojami kukurūzai, kopūstai, avokadai, pomidorai, bananai, česnakai, raudonėliai, svogūnai, įvairių rūšių pupelės. Bananai dažnai verdami su paukštiena ir mėsa, o kukurūzai verdami žuvies nuovire. Iš manijokų miltų kepama duona (Kassave), gaminama rūkyta silkė su avokadais (užkanda), verdamos vištienos krūtinėlės su grietinės, majonezo ir ananasų sulčių padažu, kepamos bulvės, daromas karštasis aitriųjų pipirų padažas (Ti malice), verdama kiauliena (Griots).
Populiariausia mėsa – veršiena, jautiena, kalakutiena ir vištiena. Iš mėsos kepamas arba verdamas nacionalinis patiekalas, vadinamas tasau, patiekiamas su įvairiais prieskoniais (trintais ankštiniais pipirais, gvazdikėliais, čiobreliais, petražolėmis). Kepti veršienos (jaučio šlaunies), jautienos (filė) tasau tiekiami su virtais bananais, o virtas kalakutienos tasau – su bananais ir keptomis bulvėmis. Su mėsa derinami vaisiai: apelsinai ir citrinos. Retai vartojama kiauliena: iš jos gaminamas ragu (Haïtian pork) ir valgomas per gegužines; priedas – aštrus padažas.
Daug gaminama patiekalų iš daržovių ir vaisių: maltų kukurūzų suflė, kepti batatai, troškinti baklažanai, kepti kukurūzų paplotėliai, virti batatai ir bananai. Daržovės sutaisomos su aliejumi ir actu.
Žuvis verdama, kepama, troškinama, marinuojama citrinos sultyse, o po to kepama laurų lapuose ir krapų stiebeliais.
Nacionaliniai patiekalai – ryžių, svogūnų, pupelių ir česnakų valgis (Riz et pois rouges), aštrus aitriųjų paprikų, raudonųjų svogūnų, česnakų ir citrinos sulčių padažas (Ti malice), kepta jautiena ir bananai (Tasso et banane peze), vištiena su ryžiais (Diri ak poule), ryžiai su pupelių padažu (Diri cole ak sos pwa), kepta antis (Kanard fri).
Haičio virtuvėje verdama žuvienė (dažniausiai iš raudžių, menkių), kreoliškas arba pikantiškas daržovių padažas, ryžiai su juodgrybiais. Padažas (Ti malice) tiekiamas su kiaulienos ragu. Vartojami prieskoniai – petražolės, pipirai, čiobreliai.
Mėgstami desertai – kepti prinokę bananai, pabarstyti cukraus pudra, įdaryti šaldyti bananai-figos (bananais-figomis Antilų salose vadinami vaisiai, kurie Europoje vadinami tiesiog bananais; tai, kas Centrinėje Amerikoje vadinama bananais, yra bananų rūšis, jie valgomi žali arba prinokę), bananų desertas, batatų uogienė. Desertai pabarstomi trintais žemės riešutais (arachiais), papuošiami razinomis ir konservuotais vaisiais.
Geriami alkoholiniai gėrimai – romas (Rhum Barbancourt), kokteiliai su kondensuotu pienu, tropinių vaisių punšas, taip pat vaisių (melionų, greipfrutų, apelsinų, granatų, ananasų) sultys, vanduo, alus ir kava, kokakola.
Žr. Amèrikos virtùvė

Reklama

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: