© Havajų virtuvė

7 Rgp

Havãjų virtùvė – kelių salų grupės Ramiajame vandenyne, priklausančios JAV, nacionaliniai patiekalai.
Havajų virtuvė artima europietiškoms, afrikietiškoms ir Karibų baseino šalių kulinarinėms tradicijoms. Tai etninių imigrantų ir vietinių gyventojų – Filipinų tagalų, JAV, kinų, japonų, korėjiečių, Polinezijos ir portugalų kilmės – kulinarinių tradicijų sintezė.
Havajų virtuvės pagrindą sudaro aitriosios paprikos, žuvis. Žuvis verdama, kepama, troškinama, marinuojama (citrinų sultyse, kepama su laurų lapais ir krapų stiebeliais).
Didžiausią įtaką salyno virtuvei padarė Japonija, taigi čia daug žuvų, jūros gėrybių, ryžių. Esama greito maisto, meksikietiškų, prancūziškų patiekalų. Tipiški havajietiški valgiai gaminami iš kiaulienos ir vištienos, ananasų ir makadamijos riešutų.
Svarbiausi ingredientai – įvairių veislių kolokasijos (jų krakmolas ir miltai), paprastojo duonmedžio vaisiai, tungamedžio ir kokoso riešutai, marantos, pupelės. Kolokasijos naudojamos troškintiems patiekalams. Iš skrudintų tungamedžio branduolių tradiciškai gaminamas pagrindinis senovės havajiečių pagardas (vadinamas inamona). Polinezijos marantos – tirštiklis, kurio dedama į Havajų kokoso grietinėlės desertą (Haupia). Virtos marantos yra sumaišomos su papajomis, bananais ar moliūgais ir kepamos. Egzotinio Ki (taip pat Ti, europiečiai vadina kordilina) (Cordyline fruticosa) šaknų po distiliavimo daromas skystis, vadinamas okolehao. Okolehao – tradicinis Havajų likeris, pagamintas iš Ti augalo. Saimin – makaronų sriuba su įvairiais mėsos, ir / arba koldūnais.
Havajiečiai vertina kiaulieną, kurią konservuoja. Konservuota kiauliena skardinėse, vadinama musubi (šnek. spam), svarbus baltymų šaltinis vietiniams gyventojams. Musubi naudojama vietiniams patiekalams ir įvairiais būdais, dažniausiai patiekiama su keptais ryžiais.
Ji gali būti įvyniojama į kordilinos lapus ir skrudinama bei kepama arba maišoma kepta su kopūstais. Patiekiama su tofu arba keptu sūriu su makaronais ir kitaip. Gali būti paduodama kaip salõtos su pupomis, kaip sumuštiniai su majonezu arba troškinta su gvajavų želė. Konservuota kiauliena (Musubi), saldi ir sūriai marinúota, Havajų restoranuose valgoma su ryžių pyrãgo gabaliukais, pjaustytais juostelėmis.
Jautiena tradiciškai džiovinama saulėje stengiantis ją apsaugoti nuo dulkių ir musių. Sūdyta ir džiovinta jautiena, pjaustyta juostelėmis, į stalą paduodama su sojų padažu. Visiems mėsos patiekalams gardinti vartojami penkių prieskonių mišinys arba kiti prieskoniai, t. y. Char Siu, Wasabi, Jicama, Shoyu (sojos padažas), Huli-huli, Teriyaki. Pastarasis pãdažas (Teriyaki) – populiariausias būdas mėsai paskaninti.
Havajuose nepaprastai įvairus žuvų asortimentas. Tunai – svarbiausia žuvis Havajų virtuvėje, iš jų populiariausi: dryžuotasis tunas (Aku), geltonuodegis tunas (Ahi) ir ilgapelekis tunas (Tombo). Ahi maistui vartojama sūdyta ir džiovinta, valgoma su kapotais riešutais, svogūnų laiškais, raudonaisiais pipirais sojos padažu (shoyu) ir jūros dumbliais ant raudonųjų kopūstų. Vietinių tunų keliauja žvejybos laivais į Japoniją, kur parduodami sashimi. Tunas kaip sashimi Havajuose taip pat valgomas, tačiau paruošiamas ant grotelių.
Ramiojo vandenyno mėlynasis marlinas (Pacific Blue marlin (Kajiki)), nors ir turi labai mažai riebalų, kepamas ant grotelių. Plačiažiotė durklažuvė (Shutome), turinti daug riebalų, tinka kepsniams kepti, skrudinta arba įmaišoma (įplakama) miltų, kiaušinių ir pan. Gruperis (Hapuu) dažniausiai garinamas. Rifų ešerys (Onaga) maistui naudojamas plikytas, apvirtas arba keptas. Lašiša (Opakapaka) turi daugiau riebalų, virta arba kepta patiekiama su švelniuoju padažu. Ožekšnis (Ono) kepamas, o delfinas (Mahimahi), paprastai supjaustytas į kepsnius, kepamas ant grotelių. Mėnulžuvė (Opah) tinka kepsniams, rūkoma arba daromi sashimi. Žuvies patiekalams naudojami padažai (Patis ir Bagoong).
Geriami tropiniai romo kokteiliai (Blue Hawaii ir Mai-Tai), kurie labai populiarūs Barbadose, Jamaikoje, Haityje, Mergelių salose. Romas maišomas su įvairių tropinių vaisių sultimis ir patiekiama su dekoratyviniais vaisių gabalais.
Tradicinis gėrimas – kava (Piper methysticum) (ʻawa). Geriamas vietinis vaisių vynas (pvz., ananasų putojantis vynas), rečiau alùs (Sam Choy Big Aloha – vienas populiariausių gėrimų).
Nacionaliniai patiekalai – raudona masė iš susmulkintų pomidorų, sumaišytų su šviežia lašiša (Lomilomi), garinta kiauliena arba žuvis, susukta į arbatos lapus (Laulau), daržovių salotos su užpilu. Tradicinis gėrimas – kokteilis su romu (Mai Thai).
Žr. Amèrikos virtùvė, JAV virtùvė, Okeãnijos salų virtùvė

Advertisements

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: