© Hondūro virtuvė

7 Rgp


Hondūro Respùblikos (La Respublica de Honduras) virtùvė – valstybės Centrinės Amerikos dalyje nacionaliniai patiekalai.
Ribojasi su Gvatemala ir Salvadoru vakaruose, Nikaragva – pietuose. Su Belizu per Hondūro įlanką eina 75 km jūros siena.
Pagrindinė žemės ūkio produkcija – bananai, krevetės, krabai, mėsa. Daugelis vietinių gyventojų augina bananus, kavamedžius, vaismedžius.
Hondūre vyrauja ispaniškas maistas, meksikietiškos virtuvės patiekalai, majų kultūros laikų išlikę valgiai. Hondūre vyrauja ispaniškas maistas, meksikietiškos virtuvės patiekalai, majų kultūros laikų išlikę valgiai. Vietinės virtuvės pagrindą sudaro pupos, ryžiai, mėsa, jūros produktai, bulvės ir sūriai, mangai, papajos, ananasai, avokadai ir kepti bananai.
Tik Hondūre galima paragauti atrajotojų gyvulių žarnokų (skrandžių) sriubos (Mondongo), mėsiškos arba daržovių sriubos (Tapado), kukurūzų pyragėlių (Nakatamales) su mėsa, kedrų riešutais, viščiuku arba kitais įdarais. Kiekviename šalies regione gaminama skirtingai.
Hondūre, kaip ir Salvadore, labai populiarūs paplotėliai (Pupus) iš kukurūzų tešlos, sumaišytos su baltuoju sūriu ir kartais kumpiu. Bet kuriame šalies kampelyje specialiuose restoranuose (pupusarijas) duodama kukurūzų paplotėlių, serviruotų kopūstų salotomis ir pagardintų svogūnų, morkų, pomidorų, citrinų ir acto padažu.
Utilos salos gyventojai mėgsta vištieną su mango vaisiais, česnakais ir vyšniomis, o kaimuose verdama sraigių ir kokosinės duonos sriuba. Vargingų Hondūro rajonų gyventojų racioną sudaro jukos šaknys, auginamos tiesiog smėlyje. Iš jukos šaknų kepami minkšti, saldūs ir kvepiantys pyragai.
Populiariausi patiekalai – įvairiai paruošta žuvis, iš kukurūzų lapų gaminami vyniotiniai (Tamalles), saldusis žaliasis pipiras, įdarytas brinza. Pardavimo vietose (gatvėse) prekiaujama tortilijomis (Baleada), įdarytomis su pupelėmis, sūriu (Quesillo) arba parmezanu ir rūgščia grietine arba sviestu (Mantequilla). Kartais įmaišoma kiaušinių, salotų lapų ar pomidorų.
Mėgaujamasi vištiena su ryžiais ir kukurūzais, kepta žuvimi su marinuotais svogūnais bei palapeno pipirais, verdama žarnokų, pupelių ar jautienos sriuba (Mondongo). Valgomos kukurūzų košės, kepti bananai su mėsa ir saldėsiai (persikai su medumi, vaisių ir pieno kokteiliai).
Nacionalinis patiekalas – jūrų sraigių sriuba (Sopa de caracol), verdama su kokoso pienu, paskaninama kalendromis, bananais, kitais prieskoniais. Honduras torrejas („Damų piršteliai sirupe“) – tradicinis Kalėdų bei Velykų patiekalas. Iškepti pailgi sausainiukai patiekiami su sirupu, pagamintu iš rudojo cukraus, vandens ir cinamono lazdelių. Valgomi karšti.
Tradicinis gėrimas gaminamas iš alkoholio, pieno ir kiaušinių (Rompopo).
Žr. Centrìnės Amèrikos virtùvė

Advertisements

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: