© Irano virtuvė

7 Rgp


Irãno Islãmo Respùblikos virtùvė – valstybės Artimuosiuose Rytuose, Azijos pietvakarinėje dalyje nacionaliniai patiekalai.
Ribojasi su Armėnija, Azerbaidžanu, Turkmėnija ir Kaspijos jūra šiaurėje, Afganistanu ir Pakistanu rytuose, Iraku ir Turkija vakaruose, Persijos įlanka ir Omano įlanka pietuose.
Irano ekonomikai būdinga smulki žemės ūkio produktų gamyba ir prekyba. Pagrindinės žemės ūkio kryptys – kviečių, miežių, ryžių, ankštinių, cukrinių runkelių auginimas. Svarbiausia maisto pramonės gamybos produkcija – cukrus ir aliejus. Dominuoja pagrindinių patiekalų – ryžių, šviežių daržovių, žalumynų ir vaisių – asortimentas.
Verdama sriuba. Mast-o-khier – šaltos jogurtinės sriubos su mėtomis, razinomis ir agurkais vakarienei. Populiari sriuba – aash. Ji gali būti gaminama iš įvairių rūšių kruopų, daržovių, įvairių žolelių, kartais pridedama kokios nors mėsos. Šios sriubos sudėtis priklauso nuo to, kokiame regione gyvenama, tačiau keletas šios sriubos gaminimo būdų yra populiarūs visoje šalyje – tai sholleh ghalamkar, reshteh (makaronai) ar kashk.
Kitas populiarus patiekalas – abgoosht (į verdamą džiovintą mėsą (tai gali būti ėriena) pridedama bulvių, pomidorų, pupelių, žirnių).
Pagrindinis patiekalas – ryžiai. Su ryžiais gaminami nacionaliniai patiekalai: ryžiai su daržovėmis, mėsa ir riešutų padažu (Chelo khoresh), išvirti ryžiai su įvairiomis kvapiosiomis žolelėmis (Polo sabzi tai), saldus patiekalas (Polo chirin) iš ryžių su razinomis, apelsinais ir migdolais, vištiena su ryžiais (Morgh polo), mėsa (Chelo kababs), kepama ant iešmo ir patiekiama su ryžiais. Adas polo – ryžiai, mėsa ir lęšiai.
Mėsos patiekalai gaminami iš ėriuko, avienos (kartais jautienos), labai dažnai maltos arba smulkiai pjaustytos. Į kai kuriuos valgius mėsa dedama tik dėl aromato ir retai duodama kaip pagrindinis patiekalas, išskyrus šašlykus.
Mėsa gaminama su daržovėmis, pavyzdžiui, iš kapotos mėsos paruošti kukuliai (Kofte), tirštas troškintos mėsos patiekalas (Abgusht), troškintos avienos ir baklažanų patiekalas (Khoreshe badinjan). Dolmeh – kimšti baklažanai, cukinijos arba pipirai.
Nacionaliniai patiekalai – kepta ir troškinta jautiena arba aviena su daržovėmis (Aab-goosht-e Baadenjaan), apkepti ir virti mėsos faršo gabalėliai su ryžiais, džiovintomis slyvomis ir prieskoninėmis žolelėmis (Aash-e Aaloo), virti ilgagrūzdžiai ryžiai (Aash-e Aab Leemoo) su mėsos (avienos arba veršienos faršo) gabalėliais ir prieskoninėmis žolelėmis (petražole, mėta, kalendra, žaliuoju svogūnu), aviena su pupomis ir žalumynais (Aash-e Sholeh Ghalamkar), lęšių, razinų ir datulių plovas (Adas Polow) su jautiena arba avienos faršu, apkepinti ir troškinti porciniai viščiuko kąsneliai su bulvėmis ir džiovintomis slyvomis (Khoresht Aaloo), spurgos su rožiniu sirupu (Baamieh).
Vakaruose, prie Kaspijos jūros ir rytuose, prie Persijos įlankos, daugiau valgoma žuvies patiekalų. Mėgstamos daržovės ir vaisiai. Konditerijos gaminiams naudojami įvairūs riešutai (pistacijos, migdolai ir kt.) ir džiovinti vaisiai.
Nacionaliniai Irano virtuvės gėrimai – stipri arbata (be pieno), tiekiama karštai virinta, šviežių vaisių sultys, mineralinis vanduo, pieno kokteiliai ir kefyras. Kefyras – ne tik kaip gėrimas, bet ir pagrindinių patiekalų skystimo komponentas. Alkoholio vartojimas gana griežtai kontroliuojamas. Irane arbatinės vadinamos ghahve khane („čaichanai“).
Patiekalai valgomi šaukštais ir šakutėmis, tačiau svečiuose prie vakarienės patiekalų padedami peilis ir šakutė.

Advertisements

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: