© Jordanijos virtuvė

7 Rgp


Jordãnijos Hašimìtų Karalỹstės virtùvė [Al Mamlakah al Urduniyah al Hashimiyah] – valstybės Artimuosiuose Rytuose nacionaliniai patiekalai.
Ribojasi vakaruose su Izraeliu ir Vakarų Krantu (Palestina), šiaurėje – su Sirija, šiaurės rytuose – su Iraku, rytuose ir pietuose – su Saudo Arabija.
Ekonomiškai šalis priklausoma nuo kitų valstybių. Neproduktyviai įdirbama žemė ir žemės nėra pakankamai drėkinamos. Pagrindiniai žemės ūkio produktai – kviečiai, miežiai, lęšiai, pomidorai, baklažanai, citrusiniai vaisiai, vynuogės. Auginamos avys, ožkos, galvijai. Apdirbami žemės ūkio produktai, gaminami alkoholiniai gėrimai.
Jordanijos virtuvė artima kitų arabų šalių virtuvėms. Patiekalai tipiški Sirijai ir Libanui, Palestinai ir Emyratams. Artimuosiuose Rytuose paplitę blyneliai (Shaurma) su mėsa ir žalumynais. Jiems gaminti naudojamos daržovės, vištiena ir aviena, tik ne kiauliena.
Jordanijoje visi patiekalai labai kvapūs, o maistas nėra aštrus. Kaip ir Sirijoje, Jordanijoje vakarieniaujama vėlokai – apie 21-22 valandą. Pietūs ir vakarienė prasideda nuo užkandžių – šviežių daržovių su prieskoniais bei padažais. Jordanijos virtuvėje ypač populiarūs lęšiai.
Prieskoniai ir arbata pardavinėjami maišais turguose. Kavinės labai paprastos, dažniausiai ant plastmasinių kėdžių sėdi rūkantys vyrai ir geria arabišką arbatą.
Jordanijos nacionaliniai patiekalai – keptas viščiukas (Musachan) alyvuogių aliejuje su svogūnų padažu, patiekiamas su duona, ėriukas (Mansaf), troškintas su jogurtiniu padažu, troškintos daržovės (Makliuba) su žuvimi arba mėsa su ryžiais, smulkiai supjaustyta aviena ar vištiena (Shishkebab), kepta su pomidorais ir svogūnais ant žarijų. Populiariausias patiekalas – mėsa ir ryžiais įdarytos cukinijos.
Tradiciniai valgiai – baklava, kebabai, avienos dešrelės, ankštiniai saldieji pipirai su brinza ir kiaušiniais, avienos vyniotiniai, kreminė lęšių sriuba, anyžinis likeris.
Įvairus saldumynų asortimentas. Tai saldėsiai, apibarstyti sezamų sėklomis, pagardinti riešutais ir medumi, saldumynai su datulių įdaru, sausainiai, apibarstyti sezamais.
Visoje šalyje laisvai parduodamas importinis alkoholis, vietinės gamybos alus, vynas ir stiprūs alkoholiniai gėrimai, pavyzdžiui, anyžių degtinė (arakas) patiekiama skiesta vandeniu arba atšaldyta. Prie patiekalų siūlomas vanduo, įvairi rytietiška arbata arba specifinio skonio ir kvapo, labai stipri ir veikianti tonizuojamai kava su kardamonu. Kava tinka ilgai keliaujant dykuma. Alkoholio kavinėse nėra. Jo galima gauti tik viešbučiuose.

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Google photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Connecting to %s

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

%d bloggers like this: