© Kambodžos virtuvė

7 Rgp


Kambòdžos virtùvė – valstybės (anksčiau – Kampučijos) pietryčių Azijoje, prie Tailando įlankos, nacionaliniai patiekalai.
Ribojasi su Tailandu šiaurės vakaruose, Laosu šiaurėje bei Vietnamu rytuose. Pagrindinis šalies eksportas – ryžiai. Auginami kukurūzai, daržovės, vaisiai, riešutai, cukraus palmės, naminiai paukščiai, galvijai, kiaulės, bizonai. Apdirbami žuvies produktai.
Tuometinę Kampučijos virtuvę paveikė kaimyninių šalių – Vietnamo, Laoso, Tailando – kulinarinių kultūrų įtaka. Khmerų patiekalai palyginti aštrūs su saldoku skoniu. Maistas visada šviežias, ne toks aštrus kaip Tailande. Mėsa, žuvis, paukštiena paskerdžiama greitai ir atsiduria ant pietų stalo, nes Kambodžoje nėra elektros ir šaldytuvų. Žymiai geresnis skonis nei šaldytų produktų.
Vietinės virtuvės pagrindas – ryžiai, kuriems mažiau suvartojama pagardų ir padažų negu Laose ir Vietname, tačiau žymiai daugiau augalinio aliejaus (palmių, žemės riešutų, kokoso riešutų) ir žalumynų. Svarbiausi prieskoniai – cinamonas, aitriųjų paprikų milteliai, baltieji ir juodieji pipirai, džiovinta citrinų žolė (iš jos galima išvirti arbatą), karis (žalias, raudonas ir geltonas). Mėsos, žuvų ar daržovių patiekalai su kariu gaminami kiekvienoje khmerų kavinėje, restorane. Populiariausi prieskoniai – citrinžolė, mėtos ir kalendra.
Kasdieninis Kambodžos gyventojų maistas – apkepinti ryžiai su sojomis ir kiauliena, ryžiai su bananais ir ryžiai su žolelėmis, mėsa, žuvimi arba jūrų produktais (krevetėmis, omarais, krabais). Vertinami makaronai, lakštiniai, ypač lakštinių sriuba, paskaninta žalumynais, mėsa, žuvimi arba jūros gėrybėmis (Kiteoyw). Į pastarąjį valgį dedama džiovintos žuvies, varlių šlaunelių (prancūzų įtaka), sraigių, kiaušinių. Vienu metu sriuba patiekiama kartu su kitais patiekalais.
Mėsa šalyje nėra populiari, tačiau įvairios žuvys – pagrindinis produktas Kambodžoje. Tai tiršta žuvienė su ananasais ir prieskoniais (Samlor machou banle), žuvies su ryžiais apkepas, kepta žuvis ir žuvis garuose, žuvis su kariu ir kokosų pieno padažu bei aitriaisiais pipirais ir citrinžole (Amoc), žuvies padažai (pvz., Nyokmam), fermentuotos žuvies pastos (pvz., Ngapi, Nampla, Padek).
Kaip ir kitose Azijos šalyse, Kambodžos virtuvėje vartojami egzotiniai produktai. Vietiniai delikatesai – kepti žiogai, vabalai, tarantulai, žalios gyvatės ir vabzdžių lervos, paukščių gemalai, kepti paukščiukai. Pakelės užeigose prie alaus siūloma sūdytų keptų tarakonų (A ping), kurių skonis panašus į pistacijų.
Delikatesui neapdorotos gyvatės valgomos beveik visoje vidurio ir pietų Azijoje ir visur laikomos labai sveiku ir maistingu patiekalu, ypač vyrams. Skaniausias patiekalas laikomas iš kobros: virėjas paima gyvą kobrą stipriai laikydamas jai už galvos kad neįkąstų. Tada su dideliu virtuviniu peiliu jai nukertamas uodegos galiukas ir įkišamas į tuščią kokakolos butelį. Jis greitai prisipildo kraujo. Kraują nuleisti būtina, kad mėsa įgytų skonį. Kraujo neišpila, praskiedžia su degtine ir geria. Vėliau nukertama galva ir dar judantis kūnas metamas į verdantį puodą. Vietinių žolelių prieskoniai, truputis druskos ir delikatesas jau paruoštas. Skonis panašus kaip į ungurio, tik šiek tiek riebesnis.
Nacionaliniai Kambodžos patiekalai – žuvienė (Num Banh Choc), vištienos sriuba (Mon Sngor), kepta vištiena su imbieru (Sach Mon Chha Khnhei), kepti kiaulienos šonkauliukai (Choeeng Chomni Chrouc Chean), rūgščiai troškinta jautiena (Somlar Mochu Sachko).
Maistui plačiai vartojamos įvairios brandos raugintos ir marinuotos daržovės bei vaisiai (arbūzai, bananai, ananasai, papajos, mangai, durijai, guajavos, pomelos, rambutanai, garcinijos). Valgiai dažniausiai paskaninami kalendromis, mėtomis ir melisa.
Desertui gaminami vaisiniai pudingai, pyragaičiai, sausainiai, pyragai. Geriamas vietinis (Angkor) ir importinis (iš Laoso) alus, naminis vynas, palmių vaisių sultys (Tektnot), cukranendrių sultys, kokosų pienas, vaisių ir kiaušinių trynių gėrimas, kiniška žalia arbata.
Vietinis vynas (8 proc.) dažniausiai gaminamas iš ryžių arba palmių cukraus, kartais pagardinamas imbieru. Vietinis 40 proc. stiprumo kavos ar imbiero skonio brendis gaminamas iš ryžių.

Reklama

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: