© Kamerūno virtuvė

7 Rgp


Kamerūno Respùblikos virtùvė – valstybės Centrinėje Afrikoje nacionaliniai patiekalai.
Ribojasi su Nigerija, Čadu, Centrinės Afrikos Respublika, Kongu, Gabonu, Pusiaujo Gvinėja ir Gvinėjos įlanka.
XVI a. Kamerūną atrado portugalai. XVII amžiuje čia buvo įkurtos prekybinės gyvenvietės, kur parduodavo ir pirkdavo vergus, dramblių iltis. 1845 m. suaktyvėjo britų misionierių veikla, nors pirmieji regione protektoratą paskelbė vokiečiai. 1916 m. regioną užėmė anglų-prancūzų daliniai ir 1919 m. pagal Nacijos Lygos mandatą viena penktoji teritorijos buvo perduota valdyti Didžiajai Britanijai, likusi – Prancūzijai. 1958 m. Prancūzija protektoratui suteikė teisę savivaldai. Tik 1960 m. sausio 1 d. buvo paskelbta Rytų Kamerūno nepriklausomybė, o 1961 m. spalio mėnesį šiaurinė Kamerūno dalis, valdoma britų, – Kamerūno Respublikos nepriklausomybė. Pietinė dalis prisijungė prie Nigerijos. 1972 m. Rytų Kamerūnas ir Kamerūno Respublika susijungė ir sudarė vieną valstybę.
Auginami daugiausia galvijai. Kamerūnas – vienas iš pagrindinių kakavos gamintojų pasaulyje. Auginami kavamedžiai, vaisiai (avokadai, citrusiniai, ananasai, mangai, bananai, obuoliai, papajos), produktai iš palmių, riešutai. Pagrindiniai prasimaitinimo produktai – bulvės, kopūstai, bananai, manijokai, batatai, platanai (bananų rūšis), riešutai, soros, sorgai, kokosai, cukranendrės. Svarbiausias verslas – žvejyba, žemės ūkis, maisto apdirbimas.
Kamerūno virtuvei įtaką padarė Libano ir Prancūzijos kulinarija. Tradicinio valgiaraščio pagrindą sudaro žuvies, bulvių patiekalai ir vaisiniai padažai. Valgių porcijos didelės ir labai maistingos. Valgoma daug ir dažnai, tačiau geriama mažiau.
Nacionaliniai patiekalai – palmių riešutų sriuba (Mbanga), daržovių sriuba (Egusi soup), ruošiama iš moliūgų, sėklų, svogūnų, pomidorų, česnakų, palmių aliejaus, prieskonių, kepta višta (Poulet), moliūgų ir svogūnų apkepas (Egusi pudding), trinta batatų košė (Fufu), keptos vištienos krūtinėlės su žemės riešutų padažu (Folon à la Georges), batatai (saldžiųjų bulvių rūšis) (Nkule) su svogūnais, česnakais, pomidorais ir bazilikais. Saldusis patiekalas – batatų keksas su vaisių tyre.
Vertinama jautiena: ant grotelių kepta jautiena (Brochette; afrikietiškas kebabas), vištiena ar ožkiena; jautiena su špinatais ir kitais produktais (Zom). Troškinta jautiena patiekiama su ananasais kokosų piene.
Maistui gaminti dažniausiai vartojamos daržovės ir vaisiai – bulvės, kopūstai, obuoliai, manijokai, batatai, datulės, kokosai, papajos, ananasai, bananai, cukranendrės (vietoj cukrinių runkelių). Ruošiamos daržovių salotos.
Valgomi itališki makaronai, prancūziška duona, žemės riešutų sriuba, keptos bulvės, kepti bananai, bezdžionių mėsa, bananinė duona. Prie patiekalų dažniausiai patiekiami ryžiai, soros, trintų bulvių košė.

Reklama

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: