© Kipro virtuvė

7 Rgp


Kìpro virtùvė – Viduržemio jūros, Pietų Europos ir Vidurio Rytų virtuvių palikimas. Tai sotus vaišių stalas, primenantis Graikijos, Turkijos bei Libano kultūrą ir tradicijas.
Dėl savo geografinės padėties yra puikus Kiprą supančių šalių virtuvių mišinys, išlaikęs ir savo tradicijas: šios Viduržemio jūros salos kulinarijai įtakos turėjo artimiausios jo kaimynės. Pasisavinusi kulinarines paslaptis iš graikų, turkų, kazokų, arabų virtuvių, Kipro virtuvė sukūrė savo išskirtinį skonį ir kulinarines tradicijas.
Pagrindinės žemės ūkio kryptys – javų, citrusų, vynuogių ir bulvių auginimas.
Valgymas Kipro gyventojams – vienas iš gyvenimo malonumų. Daug laiko skiriama maisto ruošimui ir mėgavimuisi. Šiaurinėje salos dalyje gyvenančių graikų virtuvė panaši į turkų, nes lėmė persikėlėlių srautas iš kontinento. Firminiai patiekalai gaminami grilyje. Mėsa ir žuvis kepama ant grotelių. Daug mėsos, salotų ir vaisių. Valgiai gardinami saikingai.
Šalies virtuvėje svarbu patiekalų pateikimas, jų išdėliojimas ant stalo. Pirmiausia patiekiamos salotos: didžiuliai žali salotų lapai, paprikos griežinėliai ir fetos sūris, apšlakstyti citrinų sultimis ir alyvų aliejumi. Po to atnešami keli specifiniai padažai ir daug mėsos patiekalų mažomis porcijomis. Ypač mėgstama vištiena ir ėriena. Valgant ant jų vis išspaudžiama šviežių citrinų sulčių.
Dažniausiai Kipro graikai vaišes pradeda užkandžiais – nuo įvairių kremų iš jūros gėrybių iki ožkos bei avies pieno sūrio, paprastai apkepto. Kipro tavernų stalai nukraunami lėkštėmis su daugybe rūšių užkandžių: šviežių bulvių traškučiai ir grybai, graikiškos salotos iš įvairių daržovių, alyvuogių bei fetos sūrio, marinuotos daržovės (žiediniai kopūstai, cukriniai runkeliai, alyvos, žaliosios salotos). Prieskoniai – švieži ir kvapūs, naudojama Kipre augančių prieskoninių augalų.
Po to valgomos vietinės dešrelės su kalendrų sėklomis, dešra (Bumbar), mėsos kukuliai, rūkytos kiaulienos išpjova, marinuota su vynu ir kalendrų sėklomis, kalmarai, tunai, šašlykai (Sis Kebap) ir kt.
Po keliolikos užkandžių ragaujami karštieji patiekalai – sultinga vištiena su kolokasija (Kolokas), balandėliai su aguročiais (Cicek Dolmasi), ėriena, tradicinis graikiškas apkepas, į vynuogių lapus įsuktas su ryžiais, sumaišytas faršas (primena lietuviškus balandėlius). Garnyras – salotos, virtos ar keptos bulvės.
Skanūs ir apetitą žadinantys vietiniai patiekalai (vadinami bendru pavadinimu Meze), kurių asortimentą sudaro įvairios šaltos ir karštos salotos, vaisių, mėsos arba žuvies valgiai. Tai gali būti kaip užkandis ir kaip pagrindinis patiekalas. Ypač vertinamas sūris (Hellim ar Halloumi) – vienas iš žinomiausių delikatesų Kipre. Tai minkštas riebus sūris iš ožkos pieno su druska ir mėtomis. Tradiciškai sūris pjaustomas kubeliais ir dažnai jo dedama į salotas. Tinka su kepenimis, moliūgu ir paukštiena (žvėriena). Ypatingo skonio yra apkepintas sūris.
Kiauliena saloje nėra populiari. Graikai mieliau renkasi avieną ar vištieną.
Po karštųjų patiekalų – desertai (įvairūs saldumynai ir vaisiai) – saldžiuose sirupuose išmirkyti egzotiški vaisiai (apelsinai, figos, moliūgai, arbūzai, vynuogės) arba graikiniai riešutai. Populiariausi desertai – vaisiai, švelnaus skonio karamelė, vynuogių sirupe mirkyti riešutai.
Per pietus geriamas vietinis vynas, šalta tirpi kava su ledukais arba stiklinė šalto vandens. Kava gurkšnojama užgeriant vandeniu. Mėgstama ir rytietiška kava, vietinis likeris arba brendis.
Kipro vyndarystė turi labai senas tradicijas. Žinomiausi vynai iš vietinių vynuogių rūšių yra sausi baltieji ir sausi raudonieji, desertiniai. Savo senomis ir giliomis tradicijomis visame pasaulyje garsus vynas „Commandaria“ (ant šiaudų džiovintų uogų vynas). Tai „vynų“ karalius ir karalių „vynas“, kaip jį apibūdino Anglijos karalius Ričardas Liūtaširdis, XII a. okupavęs Kipro salą ir pradėjęs vyno eksportą į Angliją.
Tradiciniai Kipro patiekalai – raudonajame vyne troškinta kiauliena (Afelia), ėriuko mėsa, kepta specialioje molinėje krosnyje (Kleftiko), ožkos pieno sūris, marinuotas ir keptas grūzdintuvėje (Halloumi), duona (Pitta), įvairių rūšių mėsa su daržovėmis, t.y. kebabai (Souvlakia), kepti grūzdintuvėje mėsos kotletai (Sheftalia), malta mėsa su bulvėmis, kiaušiniais ir baklažanais (Musaka), balandėliai iš vynuogių lapų ir mėsos įdaro (Koupepia), konservuoti vaisiai sirupe (Gliko), sklindžiai su cinamonu ir medumi (Loukmades), kepta žuvis su ypatinguoju padažu (Raki Soslu Levrek), salotos su pupomis (Borulce Salatasi), troškintas viščiukas (Cherkes Tavugu), manų kruopų bandelės su riešutų įdaru (Irmik Kurabiyesi), sūris, apkepintas kepimo krosnelėje (Grilled Halloumi), užkepinti makaronai (Firin Makarnasi), marinuotos alyvos (Chakistes), aitriųjų apelsinų sirupas (Turunc Macunu) ir kiti.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.