© Kirgizijos virtuvė

7 Rgp


Kirgìzijos Respùblikos virtùvė – valstybės Vidurinėje Azijoje – tautos, gyvenančios Kirgizijoje, kalbančios viena tiurkų kalbų – nacionaliniai patiekalai.
Pagrindinės žemės ūkio kryptys – javų (kviečių, kukurūzų, miežių), cukrinių runkelių, bulvių ir daržovių auginimas. Svarbiausia maisto pramonės produkcija – mėsa, aliejus, taukai, pienas, smulkus cukrus, konservai.
Kirgizų patiekalai turi daug bendra su kalmukų, kazachų (dunganų) ir uzbekų virtuvėmis, kai kuriuos rusų kulinarijos niuansus. Kirgizų virtuvės pagrindą sudaro įvairūs mėsos, pieno ir miltiniai valgiai, užkandžiai. Vartojama arkliena, aviena, jautiena, paukštiena, žvėriena. Kaip ir Kazachstane, Uzbekijoje, aviena dažniausiai įeina į pagrindinių patiekalų sudėtį. Sotesnis maistas, pavyzdžiui, mėsiškas, valgomas vakarais.
Vartojama daug grūdinių kultūrų, ypač kviečių ir miežių. Sorų kruopos dažnai maišomos su miežiais ir iš kruopų mišinio arba atskirai gaminami avižiniai miltai, kurie yra rūgščių sriubų arba airano pagrindas.
Tautiniai kirgizų valgiai – smulkiai supjaustyta ir išvirta ėriena, užpilta sultiniu ir su jame išvirtais makaronais: mėsiška sriuba su bulvėmis ir svogūnais arba keptomis bulvėmis su mėsa, garinti mėsėčiai, pyragėliai.
Nacionaliniai patiekalai Kirgizijoje – bulvienė su aviena ir pomidorais (Shorpa), virta aviena su skryliais (Besh Barmak), mieliniai papločiai su mėsa (Goshan), rūgščios kvietinių miltų tešlos dešrelių formos taukuose kepti gumulėliai (Boorsok), kubeliais supjaustytos aliejuje keptos naminės paukštienos kepenėlių, apibarstytų tarkuotu sūriu, užkandis (Susamir).
Gaminant valgius, vartojamos daržovės: svogūnai, baklažanai, pomidorai, agurkai, kopūstai, morkos, o pietinėje Kirgizijos dalyje – dar ir moliūgai. Ypatingas skanėstas – aliejuje keptas omleto su baklažanų, kvietinių miltų, kiaušinių ir pieno mišiniu.
Iš pieniškų patiekalų populiariausias skystas ir prėskas, nerūgštus sūris, varškė. Labai mėgiama bulvienė su aviena ir pomidorais (sriuba), virta aviena su skryliais (mėsos valgis), mieliniai papločiai su mėsa (miltų valgis).
Kirgizų virtuvėje dažni įvairūs kepiniai, sluoksniuoti paplotėliai su sviestu, retkarčiais su slyvomis, taip pat sklindžiai, valgomi su arbata.
Populiariausias gėrimas – žalioji arbata, geriama rytais, po pietų, vakarais. Kartais arbata geriama su šviežiu pienu, vos vos pasaldinta, arba su paplotėliais, sviestu, grietine ir druska, arba džiovintais vaisiais, medumi.
Kirgizai vertina virinto vandens, konservuotų juodųjų serbentų ir citrinų rūgšties užpilą, kuris paskaninamas medumi ir paduodamas atšaldytas su leduku.
Žr. Nepriklaũsomų Valstýbių Sándraugos virtùvė

Reklama

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: