© Kolumbijos virtuvė

7 Rgp


Kolùmbijos virtùvė – tautos, kurios daugumą sudaro metisai, gyvenančios Pietų Amerikoje, nacionaliniai patiekalai.
Pagrindinės žemės ūkio kryptys – kavamedžių, bananų, ryžių, kukurūzų, kakavmedžių, bulvių ir sojų auginimas. Svarbiausia maisto pramonės produkcija – cukraus, kiaulienos, jautienos, avienos, paukštienos, žuvies, kavos gamyba.
Pagrindinis valgymo laikas Kolumbijoje – pietūs (almuerzo), valgomi apie 13-14 val. Sudaro 3 patiekalai: sriuba, pagrindinis patiekalas ir desertas bei gėrimai. Kolumbijos virtuvėje naudojama daug vaisių, nežinomų kitose šalyse. Labai skirtingi vaisiai valgomi skirtinguose regionuose. Tradicinis valgis – ryžiai, pupos, jautiena, dešra, avokadas ir įvairūs kiti priedai (Bandeja paisa).
Kiekvienam Kolumbijos regionui būdingas savitas maistas: paukštiena, kiauliena, bulvės, ryžiai, pupinės daržovės ir sriubos. Tradiciniai patiekalai – aliejuje virtas mėsa įdarytas pyragėlis (Empanada), aliejuje iki traškumo apskrudinta kiaulienos šoninė su odele, virti ryžiai, pupelės, smulkiai malta ir vien garuose sausai išvirta mėsa, aliejuje virti avokadai, kukurūzų paplotėliai, parūkyta dešrelė (Chicharron) arba kraujiniai vėdarai (Morsilla), kurių įdaras – ryžiai, neįprasti prieskoniai ir kraujas.
Pirmieji patiekalai – tirštos pieniškos arba mėsiškos sriubos ir daržovių sultiniai. Dažniausiai vartojamos daržovės: svogūnai, česnakai, pomidorai, bulvės, ropės, morkos, pupelės, žirniai, špinatai, aguročiai ir kopūstai; prieskoniai – petražolės, pipirai, lauro lapai, kmynai ir įvairūs žalumynai, kiti produktai – miežių kruopos, pienas, sviestas, balta duona, trintas sūris, mėsos arba vištienos sultinys, bekonas, ryžiai, aliejus. Labiausiai paplitusi verdama sriuba, gaminama iš vandens ir pieno su smulkiai pjaustytu svogūnu ir česnaku, žaliu kiaušiniu, duonos gabaliukais (Čangua), taip pat vištienos sriuba (Ajiaco).
Nacionalinis patiekalas – kreminė sriuba, verdama iš daržovių (dažniausiai iš svogūnų, pomidorų, aguročių, raudonųjų pupelių, špinatų, žirnių, miežių). Kreminės sriubos į stalą tiekiamos paskanintos trintu sūriu, grietine ir bulvytėmis fri, žalumynais.
Tradicinės įvairių regionų sriubos dažnai verdamos iš ankštinių daržovių – lęšių, pupelių, žirnių. Neretai apkepintos daržovės dedamos į mėsos arba paukštienos sultinį ir verdama iki tirštumo. Sriuba paskaninama trintu sūriu ir pilama į gilias lėkštes.
Apskritai Kolumbijoje viralai pagal tirštumą vadinami kreminėmis sriubomis ir paduodami su grietine arba riebaluose keptomis, gruzdintomis bulvytėmis, trintu sūriu. Puošiama žalumynais.
Iš antrųjų patiekalų populiariausi maltos jautienos muštinukai, kepti ant grotelių su daržovėmis ir prieskoniais, troškinta vištiena su žaliuoju padažu (padažas gaminamas iš trintų pakepintų moliūgo sėklų, salotų lapų ir žaliojo pipiro), troškinta vištiena su žaliuoju padažu. Garnyras – ryžiai, gruzdintos bulvytės arba virtos bulvės, spageti. Daržovės šalia kepsnio – įvairios salotos, kopūstai, burokėliai, pupelės, pomidorai.
Didžiulis įvairiausių salotų pasirinkimas. Salotos daromos su kopūstais ir apelsinais, avokadais, pievagrybiais, morkomis, silkėmis. Naudojami svogūnai, petražolės, malti pipirai, grietinėlė, majonezas, kečupas, citrinos sultys, augalinis aliejus, kiaušinio trynys, vištienos ir kumpio gabalėliai. Tai avokadų salotos, vištienos salotos su daržovėmis.
Kolumbijoje vietoj duonos valgomi iš maltų kukurūzų pagaminti nesaldūs paplotėliai (Arepa). Patys paprasčiausi paplotėliai valgomi su karštaisiais patiekalais (dažniausiai sriuba), dažnai – nesūdyti, be jokių priedų. Yra sūrio, šokoladinių ir kitokių paplotėlių.
Šalies Karibų jūros pakrančių kurortuose valgoma daug žuvies, jūros gėrybių, ryžių. Pavyzdžiui, ryžių delikatesas su kokosiniu sviestu (Arros Kon Koko), troškinti jūros produktai (Kasuela de Mariskos), jūros vėžiai.
Iš greito maisto mėgstamiausias kolumbietiškas dešrainis: be dešrelės, ant duonos prikraunama salotų, smulkintų bulvių traškučių, smeigtuku prismeigiama pora virtų putpelių kiaušinių ir galiausiai pagal skonį dešrainis pagardinamas kečupu, garstyčiomis ar kitais įvairiais saldžiarūgščiais padažais.
Egzotiškas patiekalas Kolumbijos virtuvėje – keptuvėje skrudintos skruzdėlės. Skruzdžių motinėlių pilveliai pakepami svieste. Valgomos vienos arba sumaišytos su ryžiais. Skonis primena traškančius padžiovintus vaisius.
Saldūs patiekalai – drebučiai, kompotas, kremas, ledai, pyragas, kukurūzų miltų pyragaičiai, vaisiai, uogos arba saldumynai, valgomi po sočių pietų. Tai saldus pieniškas kokteilis su bananais, gazuotas alaus ir sodos mišinys su ledu (Refakso), stipri kava.
Kolumbijoje maišomas gėrimas iš nerafinuoto cukraus, vandens ir citrinų (Aqua de Paulla). Geriamos šviežiai spaustos įvairiausių vaisių sultys. Tirštos konsistencijos vaisiai maišomi su skaldytais ledukais arba pienu – šitaip gaunamas gaivus kokteilis. Pavyzdžiui, Kanelaso – romo kokteilis, geriamas karštas ir šaltas.
Retai vartojamas alkoholis su mėsa, tačiau labai dažnai geriami nealkoholiniai gėrimai, prisodrinti anglies dioksido (Gaseosa). Tinto – juodos kavos puodelis ir raudonasis vynas kartu.
Žr. Pietų Amèrikos virtùvė

Reklama

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: