© Kosta Rikos virtuvė

7 Rgp


Kosta Rìkos Respùblikos virtùvė – valstybės Centrinėje Amerikoje (Lotynų Amerikoje) nacionaliniai patiekalai.
Iš šešių Centrinės Amerikos valstybių tai pati mažiausia šalis (po Salvadoro). Ji įsprausta tarp savo kaimynų – šiaurėje ribojasi su Nikaragva, pietuose – su Panama, vakaruose supa Ramusis, o rytuose – Atlanto vandenynai (Karibų jūra).
Kosta Rikos virtuvėje vyrauja šiam regionui būdinga virtuvė, nelabai išsiskirianti iš kitų regiono valstybių. Šaliai būdingos europietiškosios, afrikietiškosios, azijietiškosios bei vietos indėnų kulinarijos derinys. Auginama gausybė įvairių rūšių vaisių, daržovių, prieskonių, gausiai naudojamų vietos virtuvėje. Dominuoja ryžiai, pupelės, kukurūzai, tamalles ir tortilijos.
Kosta Rikos virtuvė (vietiniai gyventojai ją vadina komida tipika) – ispanų ir indėnų virtuvių mišinys. Tai pupinės kultūros (dažniausiai pupelės), ryžiai ir mėsa su daugelis žolelių, daržovėmis ir pagardais. Lyginant su kaimyninėmis šalimis, Kosta Rikoje pagardų vartojama ne taip jau ir daug. Dažniausiai pagardai paduodami atskirai arba kaip padažai ir žalumynai. Garnyras – kepti ir gruzdinti bananai (platanai), ryžių ir daržovių mišinys, paduodamas prie mėsos.
Pirmieji patiekalai – skystos sriubos, verdamos iš daržovių arba ryžių su veršiena, iš juodųjų pupelių su kiaušiniais arba iš troškintos su daržovėmis mėsos.
Populiariausia mėsa – veršiena ir vištiena. Tai ryžiai su vištiena, pyragėliai su veršienos, sūrio arba vištienos įdaru, ryžių faršas su mėsos gabaliukais bananų lapuose, kiaušinienė.
Nemažas įvairių salotų pasirinkimas. Tai šviežių daržovių salotos, kokosų piene virtų ryžių su daržovėmis ir mėsa bananų lapuose salotos, užkandžiai iš mėsos, žuvies ir žalumynų.
Nacionaliniai patiekalai – pupelių ir ryžių patiekalas (Gallo Pinto), pagardintas egzotiškais prieskoniais, pyragėliai (Pati), pyragai su jautiena (Enyucados).
Pajūrio šalys Kostą Riką aprūpina žuvimi ir jūros produktais. Dėl to vietinėje virtuvėje dažna kepta žuvis, citrinų sultyse virta arba marinuota jūros žuvis, ryžių plovas su krabais, kepti ant anglių jūros ešeriai.
Labai vertinami kukurūzai. Iš jų ruošiamos košės, kepama duona, paduodami kaip garnyras arba atskiras patiekalas. Verta paragauti kukurūzų miltų paplotėlių su mėsa, pupelėmis arba sūriu ir be jų, taip pat blynų, sluoksniuotų pyragėlių su mėsa, kukurūzų duonos (Arreglados).
Kosta Rika – viena iš pagrindinių kavą eksportuojančių šalių. Šalyje senos kavos auginimo tradicijos ir yra viena svarbiausių pasaulio kavos eksportuotojų. Siekiant išlaikyti aukštus kavos auginimo standartus, Kosta Rikoje įkurtas Kavos institutas (1993 m.), kontroliuojantis vietos kavos auginimo bei apdirbimo procesus, eksportą, skrudinimą ir tyrimus šalyje. Kavos augintojai aktyviai taiko naujoves apdorojant kavos uogas, pavyzdžiui, reguliuojami džiovinimo, uogos apyvaisio nuėmimo procesai sąlygoja kavos saldumą ar rūgštelę ir visus kitus skonio niuansus.
Kava čia aromatinga, turinti mango vaisių, ananasų, obuolių, apelsinų rūgštelę, poskonyje jaučiamos juodojo šokolado, džiovintų slyvų ir vanilės užuominos. Geriamas romas.

Advertisements

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: