© Kretos virtuvė

7 Rgp


Krètos salõs virtùvė – vietovės (sostinė – Iraklijas (Heraklion)), skirtingai nuo Graikijos žemyninės dalies, nacionaliniai patiekalai.
Kreta verčiasi turizmu, garsėja alyvuogių aliejaus gamybos apimtimis. Iš alyvuogių gaminama pusė viso graikiško aliejaus. Auginami vynuogynai, alyvmedžiai, daržovės.
Kretos jūroje gaudomos žuvys, kurių nėra gausu. Delikatesas – aštuonkojis vyno padaže. Valgoma fazanų mėsa. Jūros gėrybių nedaug.
Mėsa – aviena arba ožkiena, kiauliena. Tradicinis Kretos patiekalas – ant iešmo iškepta mėsa (Girros pitta), plonai nupjaustoma, suvyniojama į pitos duoną ir pridedama padažo, o nacionalinis salos patiekalas – baklažanų sluoksniuotis (Mousaka) su daržovėmis ir mėsa.
Padažams dažniausiai naudojamas jogurtas, pavyzdžiui, tsadziki (jogurtas, smulkiai pjaustyti agurkai, česnakas ir kvapniosios salos žolelės) tinka prie visų patiekalų. Vegetarams siūloma paragauti graikiškų salotų iš sultingų vietinių daržovių, fetos sūrio, kurios gausiai apipilamos alyvuogių aliejumi.
Geriama arbata (žolelių užpilas su medumi), vietinis džiovintų vynuogių vynas, rakija (naminė vynuogių degtinė). Pietums ir vakarienei geriamas vietinis, lengvas vynas, rakija arba tradicinė anyžinė degtinė (vadinama ouzo), skiedžiama vandeniu. Gausu saldžių saldumynų, kurie patiekiami su stipria graikiška kava.
Žr. Graĩkijos virtùvė

Reklama

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: