© Kuršių virtuvė

7 Rgp

Kuršių virtùvė – rytų baltų tautos, gyvenusios prie Baltijos, apie XVI a. susiliejusios su žemaičiais ir latviais, nacionaliniai patiekalai.
Nuo seno kuršiai vertėsi žemdirbyste, gyvulininkyste. Vėliau vertėsi amatais ir prekiavo su Baltijos baseino, Padneprės ir Pavolgio kraštais.
Kuršių virtuvės pagrindą sudaro žuvų patiekalai. Kuršiškai rūkyti unguriai – pasaulio gurmanų svajonė. Pajūrio gyventojai nuo seno dėdavo ant stalo kuršiškai rūkytą ungurį, bet jokiu būdu ne šių dienų rūkomus ungurius, kepamus karštuose dūmuose, kurie gali būti valgomi tik tą pačią dieną ir tik karšti, nes palaikyti šaldytuve, jie praranda savo skonines savybes ir tampa skoniu panašūs į rūkytas kempines.
Kuršiai ungurį nuvalydavo, nulupdavo, išmetę vidurius, visą ungurį įtrindavo ir dar į vidurių ertmę įdėdavo ajero, kadagio uogų, čiobrelių ir druskos mišinio, atgal užtraukdavo odą, apvyniodavo špagatu ir taip laikydavo dvi paras, kad ungurys prakviptų prieskoniais ir tik po to šaltai dvi paras rūkydavo juodalksnio malkomis, pagardindavo kadagio su čiobreliais dūmeliu. Kuršiškai rūkytas ungurys ir savaitę laikytas šaldytuve nepraranda savo skoninių savybių.
Retas kuris lietuvis ragavęs kuršių žalio oto, salačio, starkio, žiobrio, kurių gabaliukus, pašlakstę trupučiu obuolių acto, pagardinę peletrūno, kraujažolės, bitkrėslės arba čiobrelio lapeliais (Šventosios ir Palangos kuršiai gardindavo rūtomis) su keliomis sutrintomis kadagio uogomis. Tokius žuvų patiekalus ir prieš du tūkstančius metų, ir dabar valgo kuršiai.
Ką tik pagautas ir prie laužo arba ant grotelių iškeptas žiobris – riebus, gardus ir burnoje tirpstantis gurmanų maistas. Labai vertinamos lydytame svieste skrudintos strimelės su bulvių koše, kepta plekšnė su rūkytos šoninės spirgučiais, marinuotos su svogūnais stintos, su kadagio uogomis marinuotos nėgės, užšaldyta žalia prieskoniuota menkė, džiovintos menkės troškinys su šviežiomis bulvytėmis, sterko suktinukai su mažulyčių kazlėkiukų padažu, lydytame svieste kepti ešeriai su obuolių koše, orkaitėje keptas karšis, įdarytas juoda rugine duona, rūkyta kiaulienos šonine ir svogūnais.
Žr. lietùvių virtùvė

Reklama

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: